Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagyszabasu_utfejlesztesek_kezdodnek

Nagyszabású útfejlesztések kezdődnek

A tavalyi évhez képest lényegesen több a lakosság érdekeit szolgáló közterületi fejlesztést valósít meg az önkormányzat – hangzott el a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület idei első ülésén. A beruházásokat a kizárólag útépítésre használható kommunálisadó-bevételekből finanszírozzák.

Jelentős közterületi fejlesztésekbe kezd az önkormányzat, az idén az elmúlt évinél lényegesen több járda, lépcső és út újulhat meg a kerületben. A részletekről az önkormányzat városfejlesztési irodája tájékoztatta a kerületi kommunálisadó-bevételek felhasználását koordináló Hegyvidéki Útfejlesztési Testület (HÚT) tagjait.
Befejeződik a Németvölgyi út rekonstrukciója, a Farkasréti temető főbejárata alatti kétszáz méteres szakaszt az útalappal együtt teljesen felújítják, az autóknak külön parkolósávot alakítanak ki a temető felőli oldalon. A Lóránt köztől az Istenhegyi útig több száz méteren kicserélik az aszfaltburkolatot a Lóránt úton, valamint gyephézagos betonburkolatot kap a Szendrő utca zsákutca része a 13/a és a 17. szám között.
Elkészül a burkolat felújítása a Gaál József út 20–22. szám között, itt az alsó kanyarnál a járdát úgy alakítják ki, hogy az autók ne tudjanak ráparkolni. Újraszőnyegezik a Szánkó utcát a BAH-csomópont felett, hamarosan aszfaltburkolatot terítenek le a Szépkilátás utcában, a lépcső és a parkoló közötti, jelenleg murvás részen, a Csaba utca 29.-hez pedig az ingatlan elérését megkönnyítő rámpát építenek.
Több járda is megújul: a Diana utcában, a 33-as szám és a Szent Orbán tér között kijavítják a burkolatot és a hibás korlátot, a Tamási Áron utcában az 54-es számnál térköves burkolatot alakítanak ki. Ezenkívül járda épül a Zsolna utcában, a páratlan oldalon, a Zsibói úttól az Istenhegyi útig, a Városkúti út 30–32. között, valamint a Hóvirág utcában, a rendelő előtt.
A Hangya és a Költő utca között kijavítják a Hangya lépcső hibás részeit, újakkal pótolják a Breznó lépcső hibás köveit, míg az Arany János iskolához vezető, ezért rendkívül forgalmas Sion lépcsőnél kijavítják a pofafalat, a lépcsőfokokat és a korlátot. Vadonatúj lépcsőtag épül az Óra lépcső két meglévő része között, ami lényegesen megkönnyíti a gyalogosok közlekedését.Nagyszabasu_utfejlesztesek_kezdodnek2A lépcsők mellett szintén jellegzetes XII. kerületi építmények a domborzati viszonyok miatt szükséges támfalak. Az önkormányzat teljesen újjáépíti a Karthauzi út 8. melletti, a járdát tartó, elöregedett támfalat, míg a Névtelen utcában egy többlépcsős beruházást indít el. Először új falat alakítanak ki az út alatti rézsű végében, a közterületet határoló kerítésnél, ami biztosítja, hogy az út ne tudjon tovább süllyedni. Természetesen kijavítják az útpályán már kialakult sérüléseket.
Szintén vadonatúj támfalat kap az Irhás árok alsó szakasza, a 7–13. szám közötti részen ugyanis a gyalogosok védelme érdekében szükségessé vált a rézsű megtámasztása. Korábban több alkalommal előfordult, hogy a Vas Gereben utca 34. alatti ingatlannál lévő rézsűről kisebb törmelékdarabok kerültek az útra. Ennek vetnek véget azzal, hogy az érintett területet szilárd burkolattal látják el.
Tavaly kezdődött meg a Költő utca 22. előtti támfal átépítése. A közművek tehermentesítése már megtörtént, jelenleg a fal tervezése folyik. A jelentős költségekkel járó építkezéshez a kerület támogatást nyert el a Belügyminisztérium vis maior pályázatán, a fennmaradó összeget az önkormányzat a saját forrásaiból biztosítja. A munkálatok előreláthatóan ebben az évben befejeződnek. A közterületi építkezések mellett változatlanul egész évben zajlik a burkolati hibák és a kátyúk javítása a Hegyvidék teljes területén.
Külön is szó esett a Szamóca utca tömegközlekedési megközelíthetőségének javításáról. Szálka Miklós, a HÚT elnöke elmondta, jelenleg a fogaskerekű Orgonás megállójától nehézkes eljutni a Szamóca utcába, ezen segítene egy új lépcső, aminek már folyamatban van a tervezése.
Az ülésen a testület tagjai megállapították, hogy az utóbbi években szemmel láthatóan javult a közlekedési beruházások színvonala: az elkészült utcák burkolata kiváló minőségű, a javított úthibák is kitartanak. Külön is kiemelték a fejlesztések nagy számát, valamint a Szépkilátás út átfogó rekonstrukcióját. Az idei tervekkel is elégedettek, annál is inkább, mivel a listát a HÚT ajánlásai alapján állították össze. A jelenlévők a záró szavazáson egyhangúlag támogatták az önkormányzat elképzeléseit.

sm.