Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Dijakat_adtak_at_nemzeti_unnepunkon1

Díjakat adtak át nemzeti ünnepünkön

A Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központban tartott megemlékezést március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából. Fónagy János államtitkár köszöntőjét, valamint az óvodások, iskolások műsorát követően a közösségépítésben kiemelkedő teljesítményt felmutató szakemberek, kiválóan tanuló és sportoló diákok, eredményes edzők, továbbá a helytörténeti gyűjtemény által kiírt pályázatokon sikeresen szereplő gyerekek vehették át díjaikat.

„A százhatvanhét évvel ezelőtti forradalom egy felnőtt nemzedék forradalma volt. Azon a tavaszon a magyar nép, a huszonévesek és az idősek, a férfiak és a nők, a dolgozók és a diákok egy emberként ébredtek öntudatra” – mondta Fónagy János államtitkár, a XII. kerület országgyűlési képviselője március 15-i ünnepi beszédében a MOM Kulturális Központban. A politikus úgy vélte: 1848-ban az emberek saját vezetőket, saját törvényeket és közteherviselést akartak. Független országot, tisztességes megélhetést és biztos mindennapokat.
„A vágyaink most is ugyanazok – folytatta. – Megbízható hétköznapokat szeretnénk, munkát, nyugalmat és életünk meghatározó dolgaiban önállóságot.” Fónagy János szerint „a régi forradalmárok erőfeszítései, az elmúlt évszázadok keserves küzdelme nem voltak hiábavalók”, hiszen egy sikeres, polgári ország lettünk, amelynek eredményeit már Európa is elismeri. Az államtitkár Magyarország sikerei között említette a gazdasági növekedést, az államadósság csökkenését, a beruházások, fejlesztések bővülését, a foglalkoztatás terén elért eredményeket. „Ezekre – mondta – mindnyájan büszkék lehetünk. Együtt vívtuk ki magunknak, kemény munkával és határozott jövőképpel. Ugyanazzal az összefogással, elszántsággal, ami 1848–49 szabadságharcosait jellemezte.”
Az ünnepi beszédet követően Fónagy János államtitkár és Pokorni Zoltán polgármester Hegyvidéki Közösségépítő Díjat adományozott dr. Szalai László szemész főorvosnak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi misszionárius orvoscsoportja vezetőjének, aki hazai és Kárpát-medencében élő szegény sorsú gyerekek és hátrányos helyzetű felnőttek szemészeti ellátásában ért el jelentős eredményeket. Közösségépítő munkájáért Tiborcz Zsuzsanna táncművész és koreográfus is díjat kapott: a művész tizennégy éve társadalmi munkában tanít nyitótáncokat a Budai Egyházközségek Farsangi Báljára, de más alkalmakból is vállal tánctanítást az egyházközségek fiataljai, házaspárjai részére.
A „XII. kerület Sportjáért” díjat tizenkét kiválóan sportoló és tanuló diáknak, kiemelkedő munkát végző testnevelőnek, edzőnek adta át Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester és Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke. A 18 év alattiak kategóriájában – akik korosztályos nemzetközi és országos bajnokságon 1–3. helyezést értek el, valamint tanulmányi átlaguk, eredményeik megfeleltek a kiírásnak – díjazott lett a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskolából Farkas Panka falmászó, Kézdy Borbála Edit tájfutó, valamint Kis Dorottya Kincső, Szőnyi Panna és Tóth Fanni Eszter versenytáncos. Ugyancsak elismerésben részesült a Jókai iskolában tanuló Kajdi Lili gyermek fitneszversenyző, valamint a Zugligeti iskolából Tóth Benedek és Tóth Rebeka kardvívó.Dijakat_adtak_at_nemzeti_unnepunkon2A 18 év felettiek kategóriájában Roa-Pölöskei Santiago Dénes duatlon- és triatlonversenyzőt, míg a kerület sportjáért kiemelkedően sokat dolgozó edzők, sportvezetők és testnevelők közül Lacza Ádám Illés kempoedzőt (Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia), Pafféri András floorballedzőt (Phoenix Fireball Sportegyesület) és Tóthné Kálai Kornélia röplabdaedzőt (Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium) jutalmazták.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a gyerekeknek, fiataloknak meghirdetett pályázatok kapcsán – amelyeket a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria írt ki – szintén jutalmakat adtak át. A nemzeti jelképeinkről szóló pályázaton László Gergely (Zugligeti iskola, 7. osztály), Varga Maja (Németvölgyi iskola, 8. osztály) és Mészáros Ákos (Virányos iskola, 8. osztály) lett sorrendben az első három helyezett, különdíjat vehetett át Dulai Dániel (Németvölgyi iskola, 8. osztály) és Gasparek Ádám (Virányos iskola, 3. osztály). A kerületi óvodásoknak meghirdetett pályázaton kiemelt díjazottként hirdették ki Vámos Balázst, Zsidegh Barnát (KIMBI Óvoda), Czibik Adélt, Kálmán Annát, Gábor Lilit (Zugliget Óvoda), Csabai Adriennt, Debreceni Áront, Boros Lilla Lottit, Ujhelyi Rózát, Rainsberry Szonját és Bihal Emmát (Táltos Óvoda).
A helytörténeti gyűjtemény különdíját kapta meg Kovács Máté, Lengyel Máté, Mordovics Dorka, Szabó Alexandra (Hegyvidéki Mesevár Óvoda), Albert Max, Jamniczky Márton, Muni Borbála, Paszternák Liliána (Mackós Óvoda), Nagyernyei Kullmann Lelle, Deli Borbála, Bodányi Zsigmond és Zipernovszky Klára (Városmajori Óvoda). A Budai Rajziskola jóvoltából Takács Péter Fábián, Kiss Vámosi Kamilla, Czukor Balázs, Országh Benedek Vladimir (Zugliget Óvoda), Lassányi Júlia, Lassányi László, Elek Bíborka, Bordács Miksa (Süni Óvodák), Csuday Lili Blanka, Horváth B. Nikolett, Király Zsófia és Sólyom Rebeka (KIMBI Óvoda) vehetett át különdíjat. A díjazott gyerekrajzokat a MOM Kulturális Központ előterében állították ki a szervezők.
A március 15-i megemlékezésen két előadást is megtekinthettek a megjelentek: a Táltos Óvoda nagycsoportosai és az Arany János iskola 8., 9., 11. évfolyamos tanulói a Sashegyi Néptáncegyüttes tagjainak közreműködésével léptek fel a MOM színpadán. A műsort követően lovas huszárok bemutatója várta a közönséget a Sirály sétányon.
Az ünnepi program koszorúzással zárult: a Gesztenyés kertben, a ’48-as emlékoszlopnál a pártok, nemzetiségi önkormányzatok, iskolák, intézmények, civilszervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait. A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina és Váczi János alpolgármesterek koszorúztak.

d.

*

Megemlékezés az Eötvös-szobornál

A kerületi német nemzetiségi önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület a Svábhegyen, báró Eötvös József, a Batthyány-kormány vallás- és közoktatásügyi miniszterének szobránál emlékezett meg a 167 évvel ezelőtti eseményekről. A rendezvényen Meskó Gyula, a nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese mondott ünnepi beszédet, kiemelve, hogy a hazánkban élő németek együtt álltak a magyar forradalom és szabadságharc oldalára 1848-ban.
A Jókai iskola diákjai Petőfi Sándor ’48-as naplójából és verseiből idéztek, Legerszki Krisztina színésznő pedig Ady Endre A Tűz Márciusa című költeményét adta elő. A megemlékezés végén a Hegyvidéki Önkormányzat nevében Fonti Krisztina alpolgármester, míg a kerületi német nemzetiségi önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület képviseletében Gaál Tímea és Meskó Gyula koszorúzott az Eötvös-szobornál. A Normafa Óvoda nemzetiségi csoportja, valamint a Jókai és a Tamási iskola nemzetiségi tagozatainak diákjai szintén elhelyezték virágaikat az emlékműnél. Megemlekezes_az_Eotvos_szobornal

*

Görgey-gondolatok Kovács J. sírjánál

Ráday Mihály huszonhatodik alkalommal szervezett családias hangulatú ünnepséget Kovács J. honvéd Pethényi úti sírjánál, ahol ismét jeles vendégekkel találkozhatott a közönség. Muzsikustársaival együtt fellépett Sebő Ferenc énekes, dalszerző, továbbá Bálint András és Kovács István színművész adott elő egy-egy alkalomhoz illő verset.Dijakat_adtak_at_nemzeti_unnepunkon3Ezúttal a szabadságharc fővezérének oldalági leszármazottja osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel: Görgey Gábor író, költő a genius lociról, azaz a hely szelleméről beszélt, arról, hogy őszinte megrendültséget érez az „igazi” ismeretlen katona, Kovács J. síremlékénél. A hagyományokhoz híven a Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdió növendékei, valamint a Hraschek Katalin karnagy vezette Kós Károly iskolai énekkar szintén részt vett a műsorban, a ’48-as katonanótákat az ünneplők szokás szerint együtt zengték a kórussal.