Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Családi futás egy jó ügyért

Március 21-e a Down-szindróma világnapja. Az Egészség? Pipa! csoport egy héttel korábban jótékonysági futást szervezett a városmajori parkban. A mozgás egészségvédő és közösségépítő szerepét hirdető családi program bevételét a szervezők a Down Egyesület javára ajánlották fel.

Vigyázzunk az erdőre!

Végre itt a tavasz, aminek az egyik csalhatatlan jele, hogy a melegebb napokon, különösen hétvégén, egyre többen kirándulnak a város környéki erdőkbe. Bár a természet csak lassan éled téli álmából, a növényzet és az erdei állatok védelmére már most is figyelni kell!

Két őstulok érkezett a Budakeszi Vadasparkba

A kikelet közeledtével a Budakeszi Vadasparkban is felpezsdült az élet. A megszokott programok folyamatosan zajlanak, és új lakók is érkeztek, ráadásul mások mellett rég kihalt állatokat lehet látni – élőben.

Kora tavaszi gombák a Hegyvidéken

A hegyvidéki erdőket járva, vagy akár a kertekben is találhatunk már gombákat ilyenkor, a legelső tavaszi napokon. Persze, nem a látványos kalaposakra kell gondolni, hanem például a taplóra, vagy a feltűnő csészegombára.

Csontritkulás:nem kell félni a műtéttől

A csontritkulás miatt kialakuló csigolyatörés sebészeti kezeléséről hangzott el előadás a Kulturális Szalonban működő Idősek Egészség Iskolája legutóbbi találkozóján. Ifj. dr. Jakab Gábor, az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincsebésze, ortopéd szakorvos elmondta, hogy a műtéti beavatkozás az esetek döntő többségében megnyugtató eredményt hoz, a beteg panaszai megszűnnek.

Mar, mint a mustár

„Én például nagyon szeretem a csípős házimustárt, amelyet jó gazdaasszonyok otthon maguk készítenek, de nem vetem meg a francia mustárt sem. Az angol mustár pedig a kedvencem. Elő a mustárokkal, Vendelin barátom, de ne legyen beszáradva az üveg – tette hozzá nyomatékosan a vendég…” (Krúdy Gyula: Isten veletek, ti boldog Vendelinek!)

Ki mint vet, úgy arat – keltsük életre a fűszerkertet!

Lehet, hogy eddig fel sem merült bennünk, de jó, ha tudjuk, hogy amikor a kora tavasszal elvetendő fűszernövények vetőmagjai között válogatunk, érdemes beruháznunk egy csomag rukkolamagra. Ez a rendkívül karakteres, az olajos magvak ízvilágát hordozó fűszernövény, amelyből akár néhány levél elegendő, hogy megbolondítsa a legegyszerűbb salátát is, meglepően jól tűri a szárazságot, és igen makacs, aki egyszer elvetette, többé nemigen szűkölködik benne. A belőle készült kence pedig csak egy a számos felhasználási mód közül, amit kínál számunkra.

„Bízni kell abban, hogy a holnap jobb lesz”

Dőry Ádámné Éva hároméves kora óta él a Hegyvidéken. Még a legzordabb időkben is itt maradt, azt mondja, az otthonát soha nem tudná elhagyni. A „Mesélnek a Hegyvidék házai” című novellaíró pályázatra írt művében a Böszörményi út 8. szám alatti társasház történetét írta le. Éva néni ezúttal lapunkkal osztotta meg azokat az ostrommal kapcsolatos emlékeit, amik teljesen megváltoztatták az életét.

Szöultól az Uránia filmszínházig

Traub Viktória animációsfilm-rendező a Vastojás című animációs filmjével, míg Csernátony Lukács László a „The King Is Sold” festménysorozatával aratott osztatlan sikert a szakmában. A Böszörményi úton élő és dolgozó fiatal művészpárral beszélgettünk.

Új gondolkodásfejlesztő módszer az óvodákban

Gondolkodás- és készségfejlesztés, tehetséggondozás, interaktivitás, sikerélmény – egyebek mellett ezeket kínálja a 4.4 Gondolkodásfejlesztési Program, amelyet bemutató foglalkozásokon próbálhattak ki a hegyvidéki óvodások. A mozgásos feladatok és táblás játékok segítségével a gyerekek megtanulhatják, hogyan lehet tudatosan játszani.

Menzakártya: gyors és kényelmes

Márciustól valamennyi önkormányzati üzemeltetésű általános és középiskolában elérhető a hegyvidéki menzakártyarendszer. Az egyedülálló szolgáltatás lényege, hogy a szülők és a diákok az interneten keresztül, egyszerűen és gyorsan intézhetik az iskolai étkeztetéssel kapcsolatos ügyeket.

Díjakat adtak át nemzeti ünnepünkön

A Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központban tartott megemlékezést március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából. Fónagy János államtitkár köszöntőjét, valamint az óvodások, iskolások műsorát követően a közösségépítésben kiemelkedő teljesítményt felmutató szakemberek, kiválóan tanuló és sportoló diákok, eredményes edzők, továbbá a helytörténeti gyűjtemény által kiírt pályázatokon sikeresen szereplő gyerekek vehették át díjaikat.

Kerületi fejlesztési koncepció készül

Integrált Településfejlesztési Stratégia és Kerületfejlesztési Koncepció elkészítéséhez nyert szakértői támogatást az önkormányzat a Belügyminisztérium pályázatán. A tervezés az év elején indult, a munka jelenlegi fázisában az itt élők javaslatait várják a szakemberek.

Bővített kedvezmények az étkeztetésben

Óvodai férőhelyek bővítéséről, egy 1956-os emlékműpályázat kiírásáról, valamint az étkeztetéssel kapcsolatos újabb kedvezményekről is döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület.

MOM Sport Húsvéti Piknik

Szeretettel várnak minden érdeklődőt április 5-én 11 óra és 15 óra között Húsvéti Piknikre a MOM Sport Kertbe. Programok: arcfestés, kisállat simogatás, pónilovaglás, kézműves játszóház, interaktív gyermekjátékok, piknik. A belépés ingyenes.

Fővárosi útfelújítások kerületszerte

Március közepe óta zajlik a Németvölgyi út és a Stromfeld Aurél út találkozásánál a körforgalom építése, valamint a Hóvirág út és a Rácz Aladár út rekonstrukciója a Márton Áron tér és a Hó utca között. Április 1-jén újabb útfelújítások kezdődnek: a Határőr út, a Goldmark Károly utca és a Tóth Lőrinc utca is megújul a buszközlekedés által érintett szakaszokon. A Széll Kálmán téren mindeközben újabb forgalmi változások lépnek életbe.

Élnünk kell a ránk ruházott felelősséggel

A Helyi Választási Bizottság május 17-re tűzte ki a Normafáról tartandó helyi népszavazás időpontját: nem egészen két hónap múlva arról dönthetünk, támogatjuk-e azokat a fejlesztési célkitűzéseket, amiket az önkormányzat az év elején született határozatával összefoglalt. A területtel kapcsolatos problémákról, a megoldási javaslatokról és a népszavazás céljáról Pokorni Zoltán polgármesterrel beszélgettünk.