Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uszok_Ejszakaja_2015

Úszók Éjszakája: együtt egy jó ügyért

Összesen 113 kilométert úsztak le együtt lelkes sportbarátok, olimpikonok és önkéntesek az október 29-én, a psoriasis világnapján megrendezett Úszók Éjszakáján. A Magyar Dermatológiai Társulat egyedülálló kezdeményezésének célja, hogy eloszlassa a pikkelysömörrel kapcsolatos tévhiteket, ezáltal növelje a betegséggel élők társadalmi elfogadottságát.

Pikkelysömör (psoriasis) átlagosan a népesség mintegy két százalékánál alakul ki, ami Magyarországon 150-200 ezer, világszerte legalább 120 millió beteget jelent. Nekik segít az Úszók Éjszakája, ami magyar találmány, egyfajta hungarikum – ezért is örömteli, hogy a négy évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezés mára több országban meghonosodott.

Az idén is négy város, Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged sportszerető lakóinak és olimpikonjainak részvételével, a települések polgármestereinek (a Hegyvidéken Pokorni Zoltán) támogatásával rendezték meg a programot. Célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a pikkelysömörrel élőkre, valamint mindenkiben tudatosítsa: a bőrön megjelenő gyulladt foltok nem fertőznek, így a pikkelysömörben szenvedők nyugodtan mehetnek strandra és uszodába is – mondta el lapunknak dr. Holló Péter, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára a psoriasis világnapján, október 29-én megtartott budapesti rendezvényen a MOM Sport uszodájában.
A pikkelysömör a bőrt és az ízületeket érintő gyulladásos, autoimmun megbetegedés, tünetei ma már megfelelő kezeléssel az esetek döntő többségében teljesen megszüntethetők. Általában a térden, a könyökön és a hajas fejbőrön jelennek meg a pikkelyesen hámló foltok, amik másokra nem jelentenek veszélyt, látványuk azonban sokakban ellenérzést, vagy akár félelmet vált ki. Ezért lényeges, hogy a közvélemény tisztában legyen a betegség természetével, hiszen így lehet a legjobban javítani a pikkelysömörrel élők társadalmi elfogadottságát, megszüntetni az előítéleteket és a kirekesztettség érzését. Minderre kiváló alkalom az Úszók Éjszakája rendezvény.
A MOM Sportot irányító Buranits Ildikó arról beszélt, hogy második alkalommal támogatják a különleges programot, amely nagyszerűen szolgálja az egészségvédelem, a mozgás és a közösségi együttműködés ügyét. A csarnok uszodája különösen ajánlható az érzékeny bőrűeknek, hiszen a víz csíramentesítését speciális UV-lámpák biztosítják, ennek köszönhetően pedig lényegesen kevesebb klórt kell használni.
Ezúttal is sokan szálltak vízbe a jó ügyért. Köztük volt Gergely István kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó, aki alapos bemelegítést tartott a versenyzőknek. A Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja elmondta, hogy a program állandó résztvevőjeként büszkén vallja magát az Úszók Éjszakája egyik nagykövetének, már csak azért is, mert sportolóként és „uszodai emberként” mindig kiállt a hátrányos megkülönböztetéssel szemben.
A jó példa pedig ragadós, amit bizonyít, hogy Gergely Istvánnal együtt a szintén kétszeres olimpiai bajnok pólós, Steinmetz Barnabás, valamint három honvédos tehetség, Sors Tamás, Kovács Gergő és Simon Roland is szorgalmasan rótta a hosszokat a medencében. Rajtuk kívül kicsik és nagyok, egészségesek és pikkelysömörrel élők, élsportolók és amatőrök járultak hozzá jelenlétükkel az Úszók Éjszakája sikeréhez. Gyorsban, háton, mellen vagy éppen pillangózva összesen több mint 113 ezer métert úsztak le, ami azt jelentette, hogy jócskán túlszárnyalták a tavalyi 100 kilométeres eredményt.

mm.