Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közösségi tér átadás a Polgármesteri Hivatal előtt

A polgármesteri hivatal épülete körüli megújult közösségi teret november 14-én családi programok kíséretében adják át a hegyvidékieknek. Köszöntőt mond a Hegyvidék polgármestere, majd a projekt tervezője, fellép a Csillagszemű Táncegyüttes, Berecz András mesemondó, a Solti György Zeneiskola, zenél a Mirna, a Kodachroma, az Alma Flamenca és a Csángálló. A kísérőprogramon gesztenye bábu készítés, kerületi kirakójáték, forralt bor, sült gesztenye, népi gyermekjátékok várják az érdeklődőket.

Sport és játék az Átállítás éjszakáján

Rendhagyó nyitva tartással és vidám programokkal várta a családokat és az egyedül érkező sportbarátokat a téli óraátállítás előestéjén a Városmajor utcai Hegyvidéki Sportközpont. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott Átállítás éjszakája rendezvény mindemellett jó ügyet is szolgált: a jegybevételt a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolája számára ajánlották fel.

Magyar bronz vívásban

Részvételi rekordot hozott az immár hagyományosan a MOM Sportban megrendezett Gerevich–Kovács–Kárpáti férfi egyéni kard világkupaverseny. Bár a magyarok ezúttal nem jutottak a legjobbak közé, a második alkalommal kiírt Zarándi Csaba csapatversenyen kárpótolták a szép számú szurkolósereget, a hazaiak ugyanis a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Úszók Éjszakája: együtt egy jó ügyért

Összesen 113 kilométert úsztak le együtt lelkes sportbarátok, olimpikonok és önkéntesek az október 29-én, a psoriasis világnapján megrendezett Úszók Éjszakáján. A Magyar Dermatológiai Társulat egyedülálló kezdeményezésének célja, hogy eloszlassa a pikkelysömörrel kapcsolatos tévhiteket, ezáltal növelje a betegséggel élők társadalmi elfogadottságát.

Budapesten a legjobbak között

Évek óta a BLSZ I-ben, azaz az amatőr Budapest-bajnokság legmagasabb osztályában szerepel a Hegyvidék SE felnőtt-labdarúgócsapata. Bár a keret összeállt, a szakosztály továbbra is várja a nagypályás bajnokságban játszani akaró és a rendszeres edzéseket is vállaló fiatalokat. A hegyvidéki labdarúgás múltjáról és jelenéről beszélgettünk Bajzik József vezetőedzővel.

Időskori szembetegségek

A szem időskorban előforduló leggyakoribb megbetegedéseiről tartott előadást dr. Nagy Mária a Kulturális Szalonban. Az Idősek Egészség Iskolája októberi találkozóján a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa a többi között az egyre gyakoribb makuladegenerációról, valamint a szintén sokakat érintő szürke és zöld hályogról is beszélt.

Egyre népszerűbbek a tökök

Az utóbbi években mind gyakrabban látni sárga tökhalmokat az országutak mentén, vagy akár a városi zöldségesek mellett. A növény egykor fontos és értékes táplálékforrás volt, ma inkább őszi dísztárgy.

Aktuális disztópiák

Oláh Mátyás László az antik művészet tárházával, Sólyom Attila az elektronika eszközeivel fogalmazza meg üzenetét a jelenkor emberének. A szobrászművészek most a Hegyvidék Galériában mutatják be nem mindennapi alkotásaikat.

„A nemzeti önbecsülés nem egyszeri csoda”

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére megemlékezést tartott a Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központban. A rendezvényen Fónagy János országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár mondta el ünnepi gondolatait, majd pedagógusok, intézményi dolgozók vettek át elismeréseket.

Élhető város jó közlekedéssel

Az élhető városi terek iránti igény és a közlekedési szükségletek közt gyakran igen komoly ellentétek feszülnek, ezek feloldásához pedig sokféle szempont megismerésére van szükség. A XII. kerületet a középpontba helyezve e témában rendezett konferenciát a Budapesti Építész Kamara – egy tervezett programsorozat első állomásaként – a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Érdemes regisztrálni a Hegyvidék Kártyákat

Nagy népszerűségnek örvendenek az ingyenesen igényelhető Hegyvidék Kártyák, több mint kétszáz kerületi elfogadóhelyen lehet kedvezményesen vásárolni ezekkel. Sőt, ha regisztráljuk a kártyát, „multipontokat” gyűjthetünk és válthatunk be, valamint egy nemes hegyvidéki célt is támogathatunk.

Mesés este az ELTE-n

A varázsköpennyel oda repülhetünk, ahová akarunk. A varázssíp, ha kell, álomba ringat. A nap aranyból, a hold ezüstből van. Az „egyszer volt, hol nem” pedig valóban megtörtént. Minderről az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán bizonyosodtunk meg a Kutatók éjszakáján.

Új játszóudvart kaptak a gyerekek

Gyakorlatilag megduplázódott az eddig helyszűkével küszködő Városmajori Óvoda kertjének mérete. A nevelési intézmény új játszóparkkal bővült, amelynek átadását a hagyományos Mihály-napi vásárral egybekötve rendezték meg a gyerekek és a szülők részvételével.

Természeti értékmegőrzés

Sas-hegy-barát kert címmel a tervek szerint a jövő évtől új, közös programot indít a Hegyvidéki Önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Arra kívánják ösztönözni a sas-hegyi lakókat, hogy kertjük ápolása során gondoljanak a természetvédelmi területen található őshonos értékek megóvására is.

Felavatták a kibővült Lauder Óvodát

Új, modern szárnnyal bővült a Budakeszi úti Lauder Óvoda, így az alapítványi fenntartású intézmény öt csoportban már mintegy száz gyermeket tud fogadni. Az óvoda kertje is átépült a nyár folyamán, az egyik részen korszerű KRESZ-parkot alakítottak ki.

Útpályát mintázó játszópark a Mesevárban

KRESZ-pályaként is használható, műfüves és gumiborítású játszóterületet alakítottak ki a Hegyvidéki Mesevár Óvoda udvarán. A fejlesztéshez a „Többet tehet, mint gondolná” program révén a Hegyvidék Kártya-tulajdonosok is hozzájárultak vásárlásaikkal.