Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egeszseg_60-on_tul

Egészség 60-on túl

„Egészséges életmód 60-on túl is” címmel hagyományteremtő szabadidősport-konferenciát szervezett a Magyar Edzők Társasága és a Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központban. Pokorni Zoltán polgármester köszöntőjében a rendezvény egyik fontos kérdésének nevezte, hogyan kell viszonyulni az öregedéshez.
A válasz korántsem egyszerű, hiszen az idősek helyzete folyamatosan változik. A legszembetűnőbb, hogy a háború utáni második nemzedék hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt, ők azok, akik szüleikkel ellentétben már nem tapasztalták meg az éhezést, sokkal racionálisabban viszonyulnak a testükhöz és egészségükhöz. Van személyes tapasztalatuk a mozgással, a testedzéssel kapcsolatban, ezért jó az esélyük arra, hogy megőrizzék, vagy akár javítsák fizikai állapotukat. Ehhez hozzájárulnak a különféle sportprogramok: az önkormányzat számos ilyen kezdeményezést indított el – emlékeztetett a polgármester.
Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a kormány célja az időspolitikában, hogy az emberek minél tovább megőrizzék aktivitásukat, nőjön a nyugdíjasok jóléte és jólléte, a társadalom pedig hasznosítsa az idősek tapasztalatait és bölcsességét. Hozzátette: így tesz a Hegyvidéki Önkormányzat, amely idősügyi kezdeményezései elismeréseként nemrégiben megkapta az Idősbarát Önkormányzat kitüntető címet.
Dr. Apor Péter aranydiplomás belgyógyász, sportorvos a 60 éven túliak egészségmegőrzésének lehetőségeit mutatta be, majd dr. Irmai István egyetemi adjunktus az időskori életmódváltás fontosságáról tartott előadást. Balassa Levente életmód-tanácsadó a szabadidősport és az életegyensúly kapcsolatára hívta fel a figyelmet, míg Monspart Sarolta tájfutó-világbajnok, miután megtornáztatta a jelenlévőket, mindenkit arra biztatott, hogy kortól függetlenül bátran fogjon bele valamilyen számára megfelelő testedzésbe.

sm.