Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fonódó budai villamosok

A budai fonódó villamoshálózat átadását követően új forgalmi rendet alakítana ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). November 10-ig várják az utasok javaslatait, véleményét, észrevételeit a www.bkk.hu/TE/budaifonodo weboldalon, ahol interaktív térkép segítségével részletesen is megismerhetők a tervek.
Várhatóan nagyrészt 2015 decemberétől–2016 januárjától lépnének érvénybe azok a változások, amik eredményeképpen a jelenleg még széttagolt budai villamosvonalak ismét egységes hálózatot alkotnak, s új, átszállásmentes kapcsolatok jönnek létre Észak-, Közép- és Dél-Buda között. A BKK által kidolgozott és az érintett kerületek önkormányzataival egyeztetett tervek szerint, az újonnan épült vágányszakaszoknak köszönhetően, Dél-Budára közvetlen villamosjáratokkal lehet eljutni Óbudáról a Széll Kálmán téren és a budai rakparton, Hűvösvölgyből pedig a Krisztina körúton és az Alkotás utcán keresztül.
A XII. kerületet is érinti majd a 17-es villamos: a Bécsi út/Vörösvári út végállomástól a korábbinál jóval hosszabb vonalon, a Széll Kálmán téren, az Alkotás utcán, a Villányi úton és a Fehérvári úton át a Savoya Parkig közlekedhet. A 18-as útvonalát a Savoya Parktól a Krisztina körúton át Hűvösvölgyig hosszabbítják meg.
Újraindul a 2008-ban megszűnt 56-os villamos, hétköznap reggel és délután csúcsidőben a Városház tér–Fehérvári út–Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Hűvösvölgy út vonalon lehet vele utazni. Hűvösvölgyből hétköznap napközben, késő este, valamint hétvégén az 56A jelzésű betétjárat közlekedik, ennek végállomását a Móricz Zsigmond körtéren, a Fehérvári út elején alakítják ki. Ugyanide helyezik át a Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között járó 61-es villamos jelenlegi, Villányi úti végállomását is.

d.