Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Termeszeti_ertekmegorzes

Természeti értékmegőrzés

Sas-hegy-barát kert címmel a tervek szerint a jövő évtől új, közös programot indít a Hegyvidéki Önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Arra kívánják ösztönözni a sas-hegyi lakókat, hogy kertjük ápolása során gondoljanak a természetvédelmi területen található őshonos értékek megóvására is.

„A város által körülölelt, alig több mint harminc hektáron elhelyezkedő Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület védőövezete mára jelentősen elvékonyodott, sőt, helyenként gyakorlatilag teljesen eltűnt, pedig ennek a határterületnek fontos szerepet kellene betöltenie az őshonos növényeket elnyomó idegenhonos fajok és az özönnövények visszaszorításában” – magyarázta Kovács Lajos alpolgármester, miért tartja fontosnak az önkormányzat, hogy a természetvédelmi terület kezelőjével, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal (DINPI) közösen, a környéken élők bevonásával, megerősítsék ezt a „pufferzónát”.
„Tavasszal már kiírtunk egy pályázatot Újbuda Önkormányzatával együtt a Sas-hegy tizenegyedik kerületi oldalán élők számára azzal a céllal, hogy bekapcsolódjanak az értékmegőrző munkába. A lakók ösztönzést kapnak ahhoz, hogy kertjeikben őshonos fajokat telepítsenek újra, valamint meg tudják akadályozni az őshonos növényeket kiszorító invazív fajok terjedését” – mondta el lapunknak Khell Róza, az igazgatóság munkatársa. Hozzátette: ezt szeretnék megvalósítani a Sas-hegy XII. kerületi oldalán is, ahol a DINPI a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen hirdetne meg az előbbihez hasonló programot.
Az érintett XII. kerületi lakók, amennyiben csatlakoznak a kezdeményezéshez, és a kertjüket „Sas-hegy-baráttá” alakítják, a jutalmakon, azaz a nemzeti park védjegyes termékein kívül elismerő címben is részesülhetnek, amivel együtt jár egy kertbe kitehető, díszes zománctábla. Minden pályázó szakmai segítséget kaphat a DINPI szakértőitől a Sas-hegy Látogatóközpontban, továbbá a jelentkezők arra is számíthatnak, hogy egy előre egyeztetett időpontban látogatást tesz majd kertjükben az elismerő cím odaítéléséről döntő bizottság.

d.