Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aktualis_disztopiak

Aktuális disztópiák

Oláh Mátyás László az antik művészet tárházával, Sólyom Attila az elektronika eszközeivel fogalmazza meg üzenetét a jelenkor emberének. A szobrászművészek most a Hegyvidék Galériában mutatják be nem mindennapi alkotásaikat.

A művészek nem hisznek az üres fecsegésben. Ha mondani akarnak valamit, inkább ecsetet ragadnak, lefestik, vagy anyagot vesznek, megformázzák. Szerintük így érthetőbben el lehet magyarázni mindent.
Robotkutya, óriási hintaló, forgó grillcsirkék, gázálarcot viselő alsónadrágos férfi és a táskájában kutató nő – csak néhány az élethű szobrok és különleges festmények közül, amiket Oláh Mátyás László és Sólyom Attila azért hoztak létre, hogy a művészet nyelvén formáljanak kritikát a 21. század emberéről és arról, mi vár rá. A két hegyvidéki alkotó nem ismeretlen a kerületi művészetbarátok előtt: Oláh Mátyás Lászlóval 2013 nyarán Antik pop címmel nyílt tárlatán találkozhattunk, míg Sólyom Attila a Galéria 12 Egyesület tagjaként több csoportos kiállításon is bemutatkozott már.
A fiatal szobrászok művészetének fókuszában az ember áll. Oláh Mátyás László elsősorban a klasszikus szellemiséghez kapcsolható formákban, Sólyom Attila pedig az elektronika világának eszközeivel jelenít meg aktuális problémákat. Kiállításukat a disztópia fogalma köré építették, tehát egy olyan félt, vagy elkerülni vágyott jövőképet jelenítenek meg, ami ellen, ha akarunk, még tehetünk.
„Mindketten a jelenről beszélünk. Műveink erős kontrasztot alkotnak, mégis tökéletesen kiegészítik egymást” – fogalmaz Oláh Mátyás László.
„Úgy gondolom, ebben a zaklatott Európában ahol olyan eseményeknek vagyunk tanúi, melyek következtében szinte beláthatatlanná kezd válni mind a közeli, mind a távolabbi jövőnk, ahol alapértékeink vannak veszélyben, sajnos, a disztópiának igen nagy aktualitása van” – beszélt a megnyitón a tárlat üzenetéről Fonti Krisztina alpolgármester, aki külön köszönetet mondott a művészeknek azért, hogy alkotásaikat itt, a Hegyvidéken mutatják be.

B. Mimi

 

Sólyom Attila és Oláh Mátyás László szobrászművészek kiállítása november 20-ig megtekinthető a Hegyvidék Galériában (XII., Városmajor utca 16.). Nyitva: hétfőtől péntekig 10.00–18.00.