Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Igazi_hosok_festmenyeken1

Igazi hősök festményeken

Nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva Véghseő Klára festőművész Budapest ’56 című kiállítása látható a polgármesteri hivatalban. A megnyitón Gilicze Zoltán, az oktatási és közművelődési iroda vezetője rövid kitérőként említést tett egy aznapi koszorúzásról: Hegedűs István öttusázó, a forradalom mártírjának mellszobra előtt tisztelegtek a Testnevelési Egyetem kertjében. (A sportoló alakjára mindazok emlékezhetnek, akiknek volt a kezében régi papír húszforintos, Nagy Zoltán grafikusművész ugyanis őt választotta az 1948-tól 1992-ig forgalomban lévő bankjegyen látható férfiakt modelljének.)
„Véghseő Klára 1997-ben szerzett rajztanári és festőművészeti diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2009-ben megalapította a Festőklubot – folytatta az irodavezető. – Fontos dátum az életében 2011 is, ekkor indította el első jobb agyféltekés rajzprogramját, ami a fiatalok tehetséggondozásához járul hozzá itt, a Hegyvidéken. Mostani kiállítása képein a festőművész igazi hősöket, példaképeket állít mai fiataljaink elé.”Igazi_hosok_festmenyeken2Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria igazgatója, Véghseő Klára kérésének megfelelően, a helytörténeti szempontokra irányította rá a figyelmet. A szabadságharc a Hegyvidéket sem hagyta érintetlenül. November negyedikén Budaörs felől egy szovjet hadoszlop az Alkotás utcán át vonult a Széna téri felkelők állásai felé. A felkelők a Déli pályaudvarról vagonokat toltak ki, hogy lassítsák a szovjet előrenyomulást, s a Nagyenyed utca és az Alkotás utca házainak tetőteréből Molotov-koktélokkal támadták a tankokat.
„Kerületünkben két tábla őrzi emléküket – mondta Balázs Attila. – Az egyik a Maros utcai rendőrkapitányság homlokzatán, ahol a Széna téri nemzetőrség központja volt. A másik az Alkotás utca és Nagyenyed utca sarkán állít emléket két kivégzett felkelőnek, Kokics Bélának és Pópa (Papp) Józsefnek. Véghseő Klára alkotásai is a megemlékezést szolgálják.”
A festőművész hároméves volt az események idején. „Mivel személyes élményeim nem lehettek, korabeli dokumentumok és ismerősök megrázó történetei motiváltak – fogalmazott a megnyitón Véghseő Klára. – Ezekben az utcai riportképekben próbáltam emléket állítani a nevezetes eseményeknek, a Kossuth téri sortűznek, a Testnevelési Főiskola nemzetőreinek. Megfestettem, amik a legerősebben hatottak rám: az Iparművészeti Múzeum szétlőtt teteje, a roncsok a körtéren, az Üllői úton, a József körúton, a könyvégetések, a Széna téri kitolt villamosvagonok. Remélem, érzéseim átélhetők a rajzokban is.”

Balajthy Anna

 

A kiállítás november 20-ig látható ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal I. emeletén. Cím: XII., Böszörményi út 23­–25.