Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Unnepi_megemlekezes_oktober_23-an2

„A nemzeti önbecsülés nem egyszeri csoda”

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére megemlékezést tartott a Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központban. A rendezvényen Fónagy János országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár mondta el ünnepi gondolatait, majd pedagógusok, intézményi dolgozók vettek át elismeréseket.

„A történelem kezdete óta nincs még egy nap, amely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel” – John Fitzgerald Kennedy mondata Fónagy János szerint esszenciaként sűríti magába azt, amit 1956-ról gondolt akkoriban a világ, és azt is, amit évtizedek elhallgatásai és vitái után az utóbbi években végre mi is, magyarok, emelt fővel kimondhatunk róla.Unnepi_megemlekezes_oktober_23-an1„Amikor a múlt eseményeiről ítélkezünk, mindig önmagunkból indulunk ki. Így van ez ötvenhattal is. Másképp látja, aki megélte, átélte, aki harcolt, megsebesült, aki félt, akit meghurcoltak, vagy elvesztette szeretteit” – fogalmazott a parlamenti államtitkár a Hegyvidéki Önkormányzat által tartott ünnepi megemlékezésen. Felidézte, hogy ő maga kezdő középiskolásként szemtanúja volt a fővárosban zajló forradalmi eseményeknek, s ezekben két-három évvel idősebb osztálytársai, sporttársai is részt vettek. Jelentős részüknek később el kellett hagynia az országot.
Fónagy János most, évtizedek távlatából mélységes tisztelettel gondol vissza azokra, akik megmutatták a világnak, milyen az, amikor egy nemzet felemeli a fejét. Meggyőződése, hogy a mai Magyarország polgári kormánya épp ilyen tisztelettel kezeli ’56 örökét: egyrészt azért, mert „az a néhány nap annyi hősiességet és emberi kiállást sűrített magába, amire bármely nemzet méltán lehet büszke”, de azért is, mert a magyarság akkor indította el Európában azt a történelmi folyamatot, ami a Magyar Köztársaság ’89-es kikiáltásához, a berlini fal leomlásához és jelenkori polgári demokráciánk lehetőségéhez is vezetett. Épp ezért – tette hozzá a XII. kerület országgyűlési képviselője – „elmondhatjuk, hogy 2015 gazdaságilag erősödő, globálisan is egyre versenyképesebbé váló, elveit nyíltan felvállaló Magyarországa nem létezhetne 1956 nélkül”.
A nemzeti önbecsülés nem egyszeri csoda, hanem egyetemes magatartásforma, olyan minta, amire napjainkban is szükségünk van – jelentette ki Fónagy János. A forradalom évfordulóján ezért azt kívánta, „hajtsunk fejet azok előtt, akik hat évtizeddel ezelőtt az elveikért nemcsak tűzbe jönni, hanem tűzbe menni is képesek voltak”, s köszönjük meg nekik azt, amiért bátorságukkal az egész világot megszólították. Úgy véli, tisztelet illeti őket azért is, hogy kitartásuknak és áldozatuknak köszönhetően a mai Magyarország elnyomás nélkül, szabadon és békében ünnepelhet.
A MOM Kulturális Központban tartott megemlékezésen a Zugligeti Általános Iskola 7. osztályos tanulói ünnepi műsort mutattak be, majd azok a pedagógusok, intézményi dolgozók álltak a színpadra, akiket nemzeti ünnepünk alkalmából elismerésben részesített az önkormányzat. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester Életmű Díjat adott át Antal Ibolyának, az Orbánhegyi Óvoda pedagógusának, Fülöp Ágnesnek, a Virányos Általános Iskola magyar–történelem szakos tanárának, valamint Győri Péternek, a Fekete István iskola gyógypedagógusának. Eötvös József-gyűrűt vett át Bagi Éva, a Jókai iskola angol–magyar szakos tanára, Endrédi Gabriella klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének munkatársa, továbbá Skultétyné Dúl Marianne, a Németvölgyi Általános Iskola matematika szakos tanára.Unnepi_megemlekezes_oktober_23-an3_Hegyvidék Ifjúságáért Díjban részesült Budaházi Márta, a Mackós Óvoda pedagógusa, helyettes vezetője, Juhász Andrea, az Arany János iskola biológia–kémia szakos tanára, Miklós Rita, a Városmajori Gimnázium igazgatóhelyettese, történelem szakos tanára, továbbá Sárai Józsefné, a Süni Óvodák pedagógusa. A Hegyvidék Ifjú Pedagógusa Díjjal Horváth Anettet, a Városmajori Óvoda pedagógusát és Zulauf Emesét, a Solti György Zeneiskola szolfézstanárát tüntették ki, míg a Hegyvidék Gyermekeiért Díjat Czutor Tünde, a Tamási Áron iskola titkára és Nóvéné Szurdoki Andrea, a Gazdasági Ellátó Szolgálat pénzügyi csoportjának vezetője kapta meg. Segítő Kéz Díjjal ismerték el a „Jövőnk Alapjaiért” Alapítvány – ami a dr. Molnárné Szűcs Krisztina által összefogott szülői közösség közreműködésével nyújt segítséget a Mackós Óvodának – és Kató Lajos, a MOM Sport Uszoda és Sportközpont műszaki igazgatójának kiemelkedő munkáját.
A hagyományokhoz híven díszokleveleket is átadtak nyugdíjas pedagógusoknak. Dr. Balla Lászlóné, Gábor Mihályné, Hernádi Sándorné, Kauser Alajosné Mössmer Ilona, Keresztes Lórándné Ambróczy Erzsébet, Tábi Dénesné és Zugonics Jánosné Vér Margit, akik hatvan éve szerezték diplomájukat, és közmegbecsülésre méltó módon teljesítették hivatásukat, Gyémánt oklevelet kaptak, míg a hetven évvel ezelőtt diplomát szerző Csongor Erzsébetet Rubin oklevéllel jutalmazták.
Az ünnepség végén október 23-a alkalmából Fonti Krisztina alpolgármester a Politikai Foglyok Országos Szövetsége által adományozott Aranykereszt kitüntetést vehette át a XII. kerületi szervezet elnökétől, Németh Árpádnétól. Ezt követően az ünneplők a Gesztenyés kertben lévő ’56-os emlékoszlophoz vonultak át, ahol a pártok, civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, egyházközségek, kerületi iskolák, sportcélú és kulturális intézmények, a rendőrkapitányság, továbbá Ukrajna magyarországi nagykövetségének képviselői helyezték el az emlékezés virágait. A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina és dr. Váczi János alpolgármesterek koszorúztak.

z.