A Daily Pékség a hegyvidékiek kedvence
A kerületben élők szavazatainak jóvoltából egy tavaly nyáron nyílt Városmajor utcai üzlet kapta meg a Hegyvidék legjobb üzleteinek járó díjat a pékségek kategóriájában. A Daily Pékség különlegességét az adja, hogy a prémium minőségű alapanyagokból összeállított, mesterséges adalékoktól mentes pékárukat Franciaországból hozzák sütésre kész formában.
„Büszkék lehetnek a helyi pékségek arra, hogy sokan kötődnek hozzájuk” – mondta el Pokorni Zoltán a „Legjobb hegyvidéki pékség 2016” elnevezésű díj átadása alkalmából. A kerület polgármestere kitért rá, hogy a verseny csak egy forma arra, hogy a vevők magukénak érezzék a környezetükben működő kis üzleteket, és a szavazással, együttdrukkolással a törzsvásárlókból közösségek kovácsolódjanak. „Az önkormányzat célja nem lehet más – tette hozzá –, mint hogy a helyi közösségeket erősítse; segítse azt, hogy az itt élők találkozzanak, beszélgessenek, álljanak szóba egymással.”
„Nagyon meglepődtünk, s persze örültünk is neki, amikor láttuk, milyen lelkesen biztatják szavazásra egymást a vásárlóink” – mondta a díjjal járó oklevelet átvevő Daily Pékség vezetője. Tomka Rita reményét fejezte ki, hogy az üzlethelyiségük idővel közösségi térré tud válni – ezt szem előtt tartva már jövő hónapban bővítenék egy szomszédos helyiséggel a jelenlegi, kis alapterületű boltjukat.Legtöbben a környékről és a szomszédos Kós Károly iskolából jönnek hozzájuk, de „szájhagyomány útján” a város távolabbi részeiről is érkeznek. Francia diplomaták is előszeretettel látogatják a pékséget, hiszen igazán otthon érezhetik magukat: Franciaországból érkezik ugyanis a mirelit, sütésre kész pékáru, ami mesterséges adalékok nélkül, a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő alapanyagokból készül.
A klasszikus bagettek, vajas croissantok mellett számos különlegesség is kapható a boltban, a vevők kedvencei közé tartozik a többi mellett a fügés és a citromos-rozsos kenyér. Azok, akik paleo, gluténmentes vagy laktózmentes étrendet követnek, szintén tudnak válogatni a pékség speciális termékpalettájából.
A Hegyvidék Legjobbjai címmel az önkormányzat a múlt év végén hirdette meg közösségformáló versenyét. Elsőként a legjobb cukrászdára lehetett szavazni – ennek győztese a Szamos Marcipán Szépkilátás Cukrászda lett –, a pékségek megméretésével így már a második szakasz zárult le a sorozatban. A tervek szerint a következő hónapokban a legkedveltebb kerületi kávézó, étterem, fagylaltozó, zöldséges, hentes, virágárus és fodrász kaphat majd kiemelt figyelmet a verseny révén.
k.