Trükkök, tippek, finomságok – háttérbe szorulnak a húsok
Ferenc Jóska nagyot nézne, ha tudná, mi lett a kedvenc Kaiserschmarnjából, de a túrós smarni receptje mellett tavaszváró kelbimbólevest, szakácsnőkímélő főfogást és ortodox csokifogyasztóknak javallott édességet is találna, ha felütné a mostani életmódoldalt – a praktikus háztartásbeli tanácsokról nem is szólva...
Kitűnő a reggeli pirítósra, de vendégmarasztaló mártogatósnak sem utolsó a diós-körtés sajtkrém, ami gyorsan, könnyen elkészíthető, és igazi különlegességnek számít az asztalon! A ropogós diódarabokra nemcsak jólesik ráharapni ebben a lágy krémsajtban, de egészséges is. Ne feledjük, egy marék dió mindennap, és a szervezetünk feltöltődik a szükséges E-vitamin-mennyiséggel!
Diós krémsajt
4 dl tejföl
4 dl jó minőségű natúr joghurt
1 dl tejszín
1 marék dió
1 körte
só, bors
Egy sűrű szövésű szitát mély tálra állítunk, kibéleljük tiszta gézzel vagy konyharuhával, beleöntjük a tejfölt, a joghurtot és a tejszínt, majd ráhajtjuk a ruhát, és 24 órán át hagyjuk lecsöpögni a hűtőben. Nehezéket is tehetünk rá, minél tovább csöpögtetjük, annál tömörebb, kenhetőbb végeredményt kapunk.
Ha megfelelő állagú a krémünk, jöhet bele a só, a bors, majd a durvára tört dió és az apró kockákra vágott körte. Alaposan összekeverjük, és 2 órán át pihentetjük a hűtőben, mielőtt tálaljuk, így van ideje átvenni az ízeket.
*
Nehéz „eladni” a gyerekeknek a zöldségfélék gyöngyét, a kelbimbót, pedig ez az egyik legvitamindúsabb, legtáplálóbb főzeléknek való. Tapasztalatom szerint ilyenkor segít a levestrükk, mert valami miatt azt általában jobban szívelik a kisemberek, mint a második fogást.
Kelbimbóleves
50 dkg kelbimbó
5 dkg húsos szalonna, lehet benne egy kis bacon is, ha van otthon maradék
2 szál virsli
4 dkg vaj
2 dkg liszt
2 dl tejföl
só
kis reszelt szerecsendió
A vaj felén kiolvasztjuk az apró kockára vágott szalonnát, megfuttatjuk a bacondarabkákat, és a kelbimbót félpuhára pároljuk benne, mindig kis víz hozzáadásával, nehogy kiszáradjon. A zsiradékon szépen kibomlik a kelbimbó íze, aztán már bátran felönthetjük kb. másfél liter húslével vagy csontlével. Óvatosan tegyük ezt, kóstolgatva, ellenőrizve, hogy megmaradjon a jó zöldségíz.
Ezután belekarikázzuk a virslit, majd a maradék vajból és lisztből könnyű, világos rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt hozzákeverhetjük a tejfölt. Egyetlen gyerek se tud ellenállni neki!
*
A karácsonyi ünnepek (persze szívmelengető) fáradalmait kiheverve meg szoktuk tárgyalni a barátnőkkel, ki hogyan ugrotta át a lécet. Kati nemcsak az önkormányzat gyermekjátszóházának pótmamája, otthon is nagy család gondját látja el. Az ünnepek alatt harmincfős ebédet adott. Rémülten, de némi önző kíváncsisággal kérdeztem, hogy: „Uramatyám, mit főztél???” Csak legyintett: olyat, ami mellett végig beszélgetni lehet a vendégekkel…
Rétegezett karaj túrós galuskával
A húsfogáshoz:
1 ½ kg csontos hosszúkaraj
20 dkg bacon
30 dkg félkemény sajt
kakukkfű, só, bors
9 dl tejszín
A túrós galuskához:
30 dkg liszt
20 dkg túró
7 gr só
1,5 gr szerecsendió
1,5 gr fehérbors
2 egész tojás
2 tojás sárgája
A tetejére:
1 póréhagyma
3 dkg vaj
só
reszelt sajt
A hosszúkarajt úgy vágjuk fel, hogy a csonton ülve maradnak a hússzeletek, amiket megsózunk, borsozunk, kakukkfűvel megszórjuk, majd egy-egy szelet sajtot és bacont rakunk minden szelet mellé. A két végén hústűvel összetűzzük, vagy cérnával körbetekerjük, hogy ne essen szét. Különösen széppé teszi, ha a tetejét is befedjük baconnal, ami pirosra sül majd a végén.
Mélyebb tálba (kacsasütőbe) helyezzük, ami ne legyen sokkal nagyobb a húsnál, mert tejszínt öntünk rá úgy, hogy lehetőleg ellepje. Kicsit lehet csalni, hogy valamennyi tejjel hígítjuk, ha kiderül, hogy mégsem lepi el, amennyiben túl magas a hús. Kipróbáltam, a siker biztos!
Köretnek túrós galuskát ajánlok hozzá. Először elkészítjük a vajon, kis vízzel megpárolt, durván felkarikázott póréhagymát, amivel majd a galuskát díszítjük, ízesítjük. A hozzávalókat tésztává dolgozzuk össze, és fakanállal addig keverjük, amíg buborékok jelennek meg benne.
A tésztát galuskaszaggatóval forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a galuskák a víz színére emelkednek, kivesszük, és meleg vízzel leöblítjük. Összekeverjük a párolt póréval és a reszelt sajttal. Ez önálló egytálételként is kiválóan megteszi!
*
Figyelem, ortodox finomság következik! Ez a tejszínes-mentás csokoládétorta sűrű, mégis csak úgy olvad a szájban; alapja pedig egy hajszálnyit sós zabkekszből készül, ami kellemesen ellenpontozza a desszert édességét.
Mentás csokoládétorta
25 dkg zabkeksz
17,5 dkg vaj
5 dkg mandula
40 dkg csokoládé
40 dkg tejszín
1 tojás
1 marék friss mentalevél
1 rúd vanília
A kekszet robotgépben finomra őröljük, hozzáadjuk a mandulát, ezzel együtt tovább őröljük, majd beledobunk 12,5 dkg felkockázott vajat is, és ezzel is megfuttatjuk a gépet. Ha szükséges, kézzel még átgyúrjuk, majd a masszát belenyomkodjuk egy 24 centis tortaforma aljába. Ezután 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
A tejszínt felfőzzük a mentalevelekkel, pár perc után levesszük a tűzről, és lefedve három órán át pihenni hagyjuk, hogy jól átvegye a levelek ízét. A megmaradt 5 dkg vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd a csokoládét, és addig hevítjük, amíg egészen homogén krémet kapunk. Közben, még mielőtt elérné a forrpontot, hozzáadjuk az egész tojást, és körülbelül 70 fokig melegítjük.
Hűlni hagyjuk, és amikor már alaposan sűrűsödik, ráöntjük a kihűtött tortaalapra, és a jégszekrényben legalább egy éjszakán át pihentetjük. Friss mentalevelekkel díszítjük.
*
Családom mindig felzúdul, ha valami jól bevált, csukott szemmel is elkészíthető recepten változtatok abban a reményben, hogy valami újat alkothatok. Belegondolok, mit szólna most Ferenc Jóska, ha látná, hová fajult az ő kedvenc smarnija, a híres Kaiserschmarn a lázadó magyarok sparheltjén.
Túrós smarni
20 dkg vaj
50 dkg liszt
44 dkg porcukor
1 sütőpor
reszelt citromhéj
1 kg túró
20 dkg mazsola
8 tojás
8 dl tej
Villámgyorsan telepotyogtatom a tepsit a feldarabolt vajjal, majd keverőedényben összevegyítem a lisztet a porcukorral, a sütőporral. A keveréket finoman kettéosztom, és az egyik felét a vajdarabkákra szórom.
Ezután meghintem a túróval, a mazsolával és a citromreszelékkel. Végül ráöntöm a maradék liszt–porcukor–sütőpor-keveréket, és nyakon locsolom a nyolc tojással felvert tejjel. Alufóliával lefedve sütöm háromnegyed órát, majd leveszem a sztaniolt, és hagyom megpirulni a tetejét.
Az oldalt szerkesztette és írta:
Juhász Zsófia