Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Fitt leszel, ha itt leszel” – ismét brillíroztak a gyerekek

Fittek, határozottak, eltökéltek, és minden akadályt leküzdenek – legyen szó tornazsámolyról, padról, vagy éppen az időről. A MOM Sportban nyolcadik alkalommal megrendezett „Fitt leszel, ha itt leszel” sportvetélkedőn a hegyvidéki gyerekek ismét megmutatták, nemcsak a gyorsaság, hanem a logika is az erényeik közé tartozik.

Hasznos maradékok

A jó gazdasszonyt mindig bántja a maradék látványa, pedig elkerülhetetlen, hogy időről időre szembesüljünk azzal: már megint elkalkuláltuk magunkat. Sokszor abba a nem bocsánatos bűnbe esünk, hogy dühödten felfaljuk a maradékot, ne is lássuk a mihasznát! Konyhamalacnak lenni azonban se nem kellemes, se nem hasznos, és a következményei a szó soros értelmében letagadhatatlanul súlyosak… Mit tegyünk hát a maradékkal? Ehhez adunk most néhány tippet.

Trükkök, tippek, finomságok – háttérbe szorulnak a húsok

Ferenc Jóska nagyot nézne, ha tudná, mi lett a kedvenc Kaiserschmarnjából, de a túrós smarni receptje mellett tavaszváró kelbimbólevest, szakácsnőkímélő főfogást és ortodox csokifogyasztóknak javallott édességet is találna, ha felütné a mostani életmódoldalt – a praktikus háztartásbeli tanácsokról nem is szólva...

Van megoldás az időskori nagyothallásra

Egy sokakat érintő, kellemetlen betegségről, az időskori nagyothallásról esett szó az Idősek Egészség Iskolája februári előadásában. Dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa a Böszörményi úti Kulturális Szalonban egyebek között arról is beszélt, hogy a megfelelő eszközök használatával nem kell lemondanunk a jó beszédértésről.

Hordozható harmónia

Expresszív színek, lágy vonalak, felnagyított részletek – Tóth Anna líraian jeleníti meg belső rezdüléseit, a világgal kapcsolatos gondolatait. A fiatal festőművész munkái most a polgármesteri hivatal emeleti folyosógalériáján láthatók.

Egy mesés hegyvidéki nap

Tizenkét órán át harmincegy XII. kerületi intézményben hallgathattak folyamatosan népmeséket kicsik és nagyok – hiszen a mese nem csak a gyerekek „kiváltsága”.

Emléktábla Sztankay Istvánnak

Közszeretetnek örvendett, nemzedékeket bűvölt el mély, búgó hangjával Sztankay István, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész. Polgár volt, abban az értelemben, ahogy Márai Sándor gondolkodott az egyszerre magyar és európai polgárról. A Hegyvidéki Önkormányzat februárban emléktáblát állított a színművész egykori lakóháza, a Városmajor utca 10-es számú ház falára.

Nyolcvanöt éve épült a németvölgyi „Mackós iskola”

A 20. század elején a Németvölgyi út nyomvonalában még esővíz-elvezető árok húzódott, ez a hegyekben felgyűlt csapadékot vitte le az Alkotás utcai fedett csatornához. Az első világháború után a környéken egyre-másra kezdtek „kinőni” a földből a magán- és bérházak, s a betelepülések következtében túl sok fiatal zsúfolódott össze a közeli, 1918 óta működő Márvány utcai iskolában. A tanulói létszám ugrásszerű és tartós növekedése tette indokolttá egy újabb elemi iskola és óvoda kialakítását: ez lett a 85 éve megépült németvölgyi „Mackós iskola”.

Örökös Ökoiskola lett az Arany

A környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése előkelő helyet foglal el a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium nevelési programjában. Az utóbbi években számos „zöld” program indult az oktatási intézményben, ez is közrejátszott abban, hogy sikeres pályázatot követően az Arany megkapta az Örökös Ökoiskola címet.

Fejlesztések egyszerűsítik az adózást

Már csoportos beszedési megbízással és QR-kód használatával is lehet fizetni a helyi adókat, a bevalláshoz pedig új, ellenőrző funkcióval ellátott elektronikus nyomtatványok állnak rendelkezésre. Ezekkel a fejlesztésekkel az adófizetési kötelezettségek teljesítését szándékozik egyszerűbbé, kényelmesebbé tenni az önkormányzat.

Amadinda - Hot Jazz Band

Folytatódik az Amadinda-koncertek sorozata a MOM Kulturális Központban. Az együttes 32. hangversenyszezonjának egyik legizgalmasabb programjaként a nála csupán néhány évvel fiatalabb Hot Jazz Banddel lép színpadra március 4-én 19.30-kor.

A Testnevelési Egyetem újragondolt fejlesztési tervei

A környéken élők szempontjait figyelembe véve jelentősen átalakították a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai sporttelepének beépítési terveit. Jó hír a Csörsz utcai lakók számára, hogy a területre tervezett multifunkcionális sportcsarnok a házaiktól legalább 100 méteres távolságra épülne fel, és annak magassága a Csörsz utca szintjéhez képest nem haladná meg a 18 métert. A szomszédos parkba nem nyúlna bele a sportpálya, a korábban fedettnek tervezett labdarúgópályán nem lesz állandó fedés, mélygarázsát pedig a Hegyalja út felől lehetne megközelíteni.

Új tűzvédelmi szabályok társasházaknak

Akár több millió forintos bírságot is kiszabhatnak a katasztrófavédelem szakemberei, ha ellenőrzéskor szabálytalanságot találnak a társasházakban. Az év elején módosuló tűzvédelmi szabályzat értelmében a lépcsőházban, a folyosókon és a közlekedőkben folyamatosan biztosítani kell az akadálymentes közlekedést.

A sport és a média kapcsolata

A sporttelevíziók nézettségéről és a közösségi média növekvő szerepéről is szó esett azon a Magyarországon egyedülálló nemzetközi konferencián, ami dr. Váczi János alpolgármester és dr. Berkes Péter egyetemi docens kezdeményezésére valósult meg immár harmadik alkalommal a Hegyvidéken. A pódiumbeszélgetések egyikén olimpiai bajnok és világbajnok sportolók is megosztották tapasztalataikat a szakmai közönséggel.

Óvodakóstolgató: már elektronikusan is lehet jelentkezni

A kerületi óvodákba történő beiratkozás feltételeiről, gyakorlati tudnivalóiról, továbbá az óvodai érettséggel kapcsolatos szempontokról is szó esett a Hunniareg Pedagógiai Intézet Nonprofit Kft. által szervezett, nagy érdeklődés mellett lezajló fórumon, aminek a Jókai Klub adott otthont. Az Óvodakóstolgató című rendezvényen az érdeklődő szülők személyesen találkozhattak az intézményvezetőkkel.