Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Atalakulas_valtozas_fejlodes_tortenet1

Átalakulás,változás, fejlődés, történet

A képek sorozata áll a fókuszban a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak legújabb kiállításán. A Jókai Klubban nyílt különleges tárlaton „mozdítható” fázisrajzokat és állóképekből készített animációkat is láthat a közönség.
„Minden együtt értelmezhető képsorozat egy folyamatot mesél el, ami lehet átalakulás, változás, fejlődés, vagy akár egy irodalmi, esetleg kitalált történet – mondta el a kiállítás szervezője, Szalma Ágnes rajztanár. – Több ezer éve betűk helyett képeket alkalmazott az emberiség az információk közléséhez, manapság pedig, a mozgóképek korában, ismét fontos szerepet kaptak a vizuális információk.”Atalakulas_valtozas_fejlodes_tortenet2A kiállítótermekben egy-egy kép többféle formában, változtatásokkal jelenik meg. Vannak rövidebb képsorok, hosszabb képsorozatok, valamint képregények: ezek közt Petőfi Sándor János vitéze éppúgy megelevenedik, mint az Undinoszaurusz, ami egyike a gyerekek által kitalált, szövegesen is jellemzett fantáziaállatoknak.
A rajzolt, festett, nyomtatott, batikolt és agyagba formázott sorozatok mellett vágással, hajtogatással, valamint nyomtatással készített mintákat, sokszorosításokat tekinthetnek meg a látogatók. Érdekesek az állatok átalakulását elmesélő fejlődésrajzok (hogyan lesz a kígyóból elefánt, vagy épp az elefántból teknős), továbbá azok a fázisrajzok is, amik „megmozdulnak” egy forgatható zootrópba helyezve. A gyerekek három úgynevezett stop-motion animációt is bemutatnak, ezekben digitális technikával állóképeket dolgoztak össze mozgóképpé.Atalakulas_valtozas_fejlodes_tortenet3„Körülbelül négyszáz képet fotóztam, így állt össze a lejátszás gyorsaságától függően harminc-negyven másodperces hosszúságú jelenet” – mondta el a tárgyakat mozgató látványos animációja kapcsán Pávó Mihály. A hetedik osztályos diáknak nem ez az első ilyen munkája, korábban a Pannónia Filmstúdió képzésén volt alkalma gyakorolni a technikát.
Hellnerné Nádor Ildikó, a Jókai iskola igazgatója a kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy már „hazajárnak” a Jókai Klubba, ahol tanulóik hatodik alkalommal mutathatják be munkáikat. Az iskola évről évre lehetőséget kap arra, hogy a kerület lakói számára szélesebb körben is ízelítőt adhasson mindennapjai hangulatából. Az oktatási intézményben ugyanis szinte mindenütt a gyerekek alkotásaival lehet találkozni – a most bemutatott munkák jelentős része szintén az ódon falakat díszíti majd.

d.

 

A Kép-sor címmel nyílt kiállítás február 27-ig látogatható a Jókai Klubban.