Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Itt az influenzajárvány!

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint január utolsó hetében az előző héthez képest 69 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is megkezdődött az influenzajárvány. Nem késő azonban megtenni a szükséges óvintézkedéseket, néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen csökkenthető a megbetegedés kockázata.

Pest megyében és Budapesten elkezdődött a szezonális influenzajárvány, a betegek száma az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedik. Elsősorban az influenzaoltást nem kapott gyerekek és idősek lehetnek veszélyben, továbbá mindazok, akik naponta hosszabb időt töltenek el nagyobb közösségekben, valamint tömegközlekedési eszközökön utaznak.
Az influenza terjedésének oka, hogy a téli időszakban a fűtött helyiségek száraz és meleg levegője kiszárítja az orrnyálkahártyát, így a vírusok könnyebben bejutnak a szervezetbe. Ráadásul a kevés mozgás, a tápanyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban szegény téli étrend miatt az immunrendszer is legyengül, ezért nehezebben birkózik meg a vírusokkal.
Bár az influenzaoltást érdemes általában december közepéig, a járványos időszak előtt beadatni, tünetmentesség esetén erre később is lehetőség van. Figyelembe kell venni azonban, hogy a védettség átlagosan két hét alatt alakul ki, és csak azokra a vírustörzsekre vonatkozik, amiket a vakcina tartalmaz.
A betegséget eleinte könnyű összetéveszteni az egyszerű náthával és a megfázással. Akkor lehetünk biztosak abban, hogy ez influenza, ha láz, izomfájdalom, fejfájás, hidegrázás is jelentkezik. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha nehézlégzést, elszíneződött köpetet, erős mellkasi fájdalmat tapasztalunk.
Fontos tudni, hogy az influenza nem kezelhető antibiotikumokkal. Ugyanakkor az esetleg vele járó bakteriális fertőzések – fülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás – enyhítése már igényli ezek alkalmazását.
Ami a megelőzést illeti, a járványos időszakban a legfontosabb a rendszeres és alapos kézmosás. Figyeljünk arra, hogy ha tömegközlekedéssel utazunk, vagy a lakásunkon kívül megfogjuk egy ajtó kilincsét, esetleg liftbe szállunk, minél előbb mossunk kezet! Használjunk antibakteriális és viricid folyékony szappant – a hagyományos szappanokon megtelepedhetnek a kórokozók –, lehetőleg az öblítést követően még egyszer szappanozzuk be kezünket, és ne hagyjuk ki az ujjközöket sem. Az egész művelet legalább húsz másodpercig tartson (ennyi időbe telik, hogy eldúdoljuk magunkban a Boldog születésnapot című dalt).
Szintén a megelőzés érdekében mindig papír zsebkendőbe tüsszentsünk, a zsebkendőt az első használat után dobjuk ki. Nyilvános helyen mosatlan kézzel ne nyúljunk az orrunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz, fülünkhöz. A fűtött helyiségeket rendszeresen szellőztessük, valamint fogyasszunk magas C-vitamin-tartalmú ételeket, citrusféléket, paprikát, brokkolit, csipkebogyót, kivit, káposztát.
Kutatások szerint napi 500 mg C-vitaminnál többet nem érdemes bevinni szervezetünkbe, és bár ezt nem lehet túladagolni, 2000 mg felett hányást és hasmenést okozhat. Valószínűleg a C-vitamint elsőként kimutató Szent-Györgyi Albert járt el helyesen, aki a betegségek megelőzésére 93 éves korában bekövetkező haláláig mindennap 1000 mg C-vitamint fogyasztott.

-ály