Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Svab_batyus_bal

Sváb batyus bál: hagyományőrzés és jövőépítés

„Ön a kosarát telve hozza, hogy legyen az estén étek és itóka, terítékről mi gondoskodunk, hogy egy jót mulatozzunk” – ezzel a felhívással hirdette meg az idei sváb batyus bált a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a hegyvidéki német nemzetiségi önkormányzat. A helyi sváb közösség építését, megtartását és a tradíciók átadását egyaránt szolgáló rendezvényt a Jókai Klubbal közösen immár második alkalommal szervezték meg.
Erről is beszélt a programot megnyitó Kovács Lajos alpolgármester, aki elmondta, hogy egy régi hagyomány folytatásáról van szó, hiszen a batyus bált egykor rendszeresen megtartották a Svábhegyen. „Ma már itt is kevés az igazi sváb polgár, azonban szinte mindenkinek vannak német ősei. Ez a kulturális emlékezet tartja össze a közösséget, amelynek fontos része a bált évtizedes szünetet követően tavaly ismét életre hívó egyesület” – emelte ki a társadalmi megbízatású alpolgármester.
Bár a három évvel ezelőtt megalakuló civil kezdeményezést a Hegyvidéki Önkormányzat is igyekszik támogatni, az eredmények az egyesület és az általa összefogott emberek munkáját dicsérik. „A közösség erejére van szükség ahhoz, hogy a hagyományőrző programok évtizedek múlva is aktuálisak maradjanak. Hiszen a cél az, hogy legyenek olyan események, amikért érdemes összejönni” – hangsúlyozta Kovács Lajos.
Minden bizonnyal ilyen esemény lesz a sváb batyus bál is, amin életkortól függetlenül mindenki kiválóan érezhette magát. „Szeretnénk egy kicsit kijjebb tolni a svábhegyi mulatság határait, lehetőséget biztosítani arra, hogy jobban megismerjék egymást a környező települések sváb nemzetiségű lakói. Ezért tavaly a budakeszi, az idén a zsámbéki németeket hívtuk vendégségbe” – mesélte Kövesdiné Martin Nóra, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a kerületi német nemzetiségi önkormányzat elnöke.
A múlt megőrzése mellett a jövő építése is komoly feladat, ennek szellemében állt össze a műsor. A tradíciókat képviselő zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport és a budajenői Ringlein Tánccsoport mellett a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium német kamarakórusa és svábtánc-csoportja is fellépett, míg a talpalávalóról a több generációt felvonultató Friedrich Kapelle sváb zenekar gondoskodott.
Ha pedig mulatság, a terített asztalok sem hiányozhattak: mindenki megkóstolhatta a vendégek „batyuiból” előkerülő sváb finomságokat, míg a Jókai Klub jóvoltából szendvicsekből és italokból sem volt hiány. Nagy sikert aratott a fánksütő verseny és a tombola, a jelenlévők pedig egész éjjel vígan rophatták a fülbemászó, vidám sváb dallamokra.

M.