Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uj_oktato_es_kutatobazis_a_Zugligetben2

Új oktató- és kutatóbázis a Zugligetben

Néhány év alatt teljesen átalakul a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Zugligeti úti campusa, ahol a régiek helyén új tömbök épülnek, a megmaradó épületek pedig kívül-belül megújulnak. A nyitottá váló egyetemi központot várhatóan 2018 nyarán veheti birtokba az intézmény és a város.

Egy 2014 júliusában hozott kormányhatározat alapján 12,6 milliárd forintos kiemelt állami beruházás keretében születik újjá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Zugligeti úti campusa. A program első szakaszában, közel 5700 négyzetméteren, két épületet magában foglaló technológiai park létesül. Ebből a Műhelyház már elkészült, míg a Média- és Műteremház építése várhatóan tavasszal indul meg.
A második szakaszban egy új oktató- és kutatóbázis, valamint a MOME szívének nevezett, térszín alatti közösségi tér kialakítása kezdődik meg, összesen 15 ezer négyzetméteren. A tervezett építmények helyén álló, jelenlegi, korszerűtlen épületeket elbontják, a főépületet azonban felújítják, és a műemléki védettségű Gondűző-villát is rendbe tennék, ahol a teljes körű helyreállítást követően egy reprezentatív közösségi teret alakítanának ki. Az új és a felújított épületek környezetét is rendeznék, a mintegy 14 ezer négyzetméteren az aktív pihenést, valamint a csendes kikapcsolódást szolgáló kültéri funkciók kapnának helyet.
Az új oktató- és kutatóbázis, valamint a kapcsolódó létesítmények terveinek megvalósítására az egyetem nyílt pályázatot írt ki tavaly októberben. Huszonkét csapat adta be pályamunkáját, közülük a napokban hirdettek győztest: a szakmai zsűri döntése alapján a 3h építésziroda lett az első, így az ő terveik alapján újulhat meg rövidesen az egyetem központi területe.Uj_oktato_es_kutatobazis_a_Zugligetben„A campus heterogén összképét próbáltuk egységesíteni a terveinkkel” – mondta el lapunknak Gunther Zsolt, a 3h építésziroda vezetője, aki kiemelte: arra törekedtek, hogy szellemiségében a Farkasdy Zoltán által tervezett főépületet folytassák, amelyhez egyébként fizikailag a térszín alatt kapcsolódnak majd az új tömbök. A főépület rekonstrukciója során a meglévő tereket nagyvonalúbbá tennék, ennek részeként új funkciókat kapna az eddig kihasználatlan alagsor és a tetőtér, továbbá kismértékben meghosszabbodna a hátsó szárny.
Fülöp József rektor az eredményhirdetésen arról szólt, hogy az Iparművészeti Múzeum épületében – ahonnan az egykori Iparművészeti Főiskola egy része 1954-ben költözött át a Zugligeti útra – mind a mai napig működtetnek műhelyeket; régi vágyuk válik válóra tehát azzal, hogy az egyetem egy helyre költöztetésével véget tudnak vetni az eddigi kényszerű ingázásnak. Az új Műhelyház hamarosan elkészül, ugyanakkor a főépület és a műemlék villaépület felújítása, valamint a környezetükben megvalósuló új tömbök építése miatt az intézmény nagy részét 2016 őszétől ideiglenesen máshol kell elhelyezni – erre az időre a műegyetem jelenleg üresen álló „Z” épületét vehetik majd birtokba.
A MOME várhatóan 2018 nyarán költözik vissza a Zugligeti útra. Ám a campus nemcsak az oktatók és a hallgatók előtt nyílhat meg bő két év múlva, az átalakítások egyik fontos célja ugyanis éppen az, hogy az egyetemi infrastruktúra – például a könyvtár, a műhelyek és a stúdiók – mások számára is elérhetők legyenek, s maga a parkos terület is nyitottá váljon.

sz.