Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_zugligeti_ovodasok_mar_eluztek_a_telet1

A zugligeti óvodások már elűzték a telet

„Jer, jer, kikelet!” – csendült fel a gyerekek vidám éneke a Zugliget Óvodában, ahol az idén is felelevenítették a kiszebábégetés hagyományát. Az északi országrészből, elsősorban Palócföldről származó népi regula szerint ugyanis ezzel lehet a legbiztosabban elűzni a telet, vele együtt pedig minden rosszat és bajt.
„Hamvazószerdát megelőzően minden évben egy hétig tartó farsangolást rendezünk. Ez a vigasság mellett arra is alkalmat ad, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg az ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokkal” – mesélte Horváth Dori Márta óvodavezető.
A zugligeti óvodások ilyenkor közösen kitalált ötletek alapján jelmezeket készítenek, feldíszítik a csoportszobákat, és tematikus napokat tartanak, amikor különböző szerepekbe bújnak: kipróbálják, milyen érzés néhány órára hópihévé, varázslóvá vagy valamelyik mesehőssé változni. Nagy sikert arattak a csoportok színei szerint megtartott napok, az állatalakoskodó nap és a mackó nap is. Volt, aki cukrászdát nyitott, vagy a nagymamák segítségével fánkot sütött.A_zugligeti_ovodasok_mar_eluztek_a_telet2A farsangi hét zárásaként nagy mulatság keretében táncházat rendeztek, mindegyik csoport előadta a saját meséjét. Végezetül az óvoda apraja-nagyja közösen megkerülte az intézménynek otthont adó épületet – az idén először a szülők mellett a környéken élőket is meghívták a vidám menetbe –, majd az udvaron hangos éneklés, kolompolás és zenebona közepette együtt végignézték, ahogyan elég az erre az alkalomra készített kiszebábu. Ezzel pedig, legalábbis, ha hinni lehet az évszázados hiedelemnek, a télnek is búcsút intettek.

M.