Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bartan_kiserletezhetunk_az_orchideakkal

Bátran kísérletezhetünk az orchideákkal

Szükségtelen arról beszélni, hogy az orchideák milyen közkedveltté váltak az utóbbi időben, mert szinte minden XII. kerületi ablakba jut belőlük néhány. Feltűnő azonban, mennyire fajszegény ez a népes hegyvidéki állomány, szinte csak lepkeorchideákból áll, miközben az orchidea a leggazdagabb növénycsoport.
A lepkeorchideák (Phalenopsisok) nagyon változatosak, és a virágok méretében, színében, mintázatában is jelentősen eltérő megjelenésű egyedek sokaságával büszkélkedhetnek. Mégis csak egyetlen fajt és annak nemesített változatait jelentik, s akár egy barkácsáruház kertészeti osztályán is féltucatnyi másféle orchideát találunk.
A Dendrobium nemzetség önmagában is ezer fajt számlál. A növények vaskos, hengeres szárat nevelnek, ezeken hosszúkás levelek fejlődnek. Az őszi időszakban természetes élőhelyükön, a trópusokon száraz hetek követik egymást. Ilyenkor a tövek lehullajtják leveleiket, és a növény tetszhalott állapotba kerül, mindössze zöld szárai meredeznek kopaszon. Ekkor szolgál rá leginkább a magyar vesszőkosbor névre. Néhány hét elteltével a rügyek közötti szakaszokon, hordószerűen megvastagodó száron zöld dudorok jelennek meg, amik gyorsan virágbimbókká fejlődnek. A változatos színű virágok nyílása karácsonykor várható.
A tavaszi napsütés hatására a tőből új hajtások kezdenek fejlődni, ezek akár az 50 centi magasságot is elérhetik, s gazdag lombot nevelnek. A növény ilyenkor intenzív öntözést és tápoldatozást igényel, egészen az őszi nyugalmi időszakig.
Szárai alkalmasak arra, hogy a növény szaporításával kísérletezzünk. A rügyek alatt levágott hajtást gondosan fertőtlenítsük finomra őrölt fahéjjal, faszénporral vagy más sebkezelővel, hogy elkerüljék a baktériumos fertőzések. Ezt követően a dugványt helyezzük világos, párás, de nem nedves helyre, s más dugványokkal ellentétben ne dugjuk fakéreg, moha vagy más szaporító közegbe, csak helyezzük annak tetejére.
Az első hetekben kerüljük az öntözést, hogy a seb biztonságosan begyógyulhasson. Szerencsés esetben a rügyek néhány hét után hajtani kezdenek, és a nyári, intenzív növekedési időszak végére kicsi, de néhány levéllel és gyökérrel is rendelkező orchideát nevelhetünk.Bartan_kiserletezhetunk_az_orchideakkal2Az Oncidiumok felépítése egészen más, itt nem a levelek, vagy a megvastagodott szár tartalékolják a tápanyagot és a nedvességet, hanem a tőben lévő álgumók. A növény az élete során újabb és újabb álgumókat nevel, ezek aztán leveleket hajtanak. Az érett gumókból fejlődnek ki a virágszárak, amik a rengeteg apró virágot tartják.
Nevelése nem okoz nehézséget, sőt szaporításával is érdemes próbálkozni. Átültetésnél válasszunk le legalább három egymás melletti gumót, és ültessük külön edénybe. Ezek a növények már képesek önállóan fejlődni, virágot nevelni.
Az apró virágú fajták némelyikéhez a színes díszek alapos megszemlélésén túl azért is érdemes közel hajolni, hogy megérezhessük illatukat. Az édességkedvelőknek örömet okozhat például a „vaníliás csoki” változat. Ha pedig az ablakon beragyogó napsugár megsimogatja a könnyed virágokat, csábító illatuk betölti az egész szobát.

Barta