Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A sütéssel-főzéssel töltött órák felüdítenek

Ráérős órákra való recepteket, egy könnyű, de mennyei hagymalevest és egy örömhírt hoztunk ezúttal. Megérkezett a „sztárcitrom”, és amellett, hogy segítünk felismerni, egy-két javaslatot is teszünk fűszeres aromájának felhasználására.

Tiszteletre is nevelik az ifjú tanítványokat

A Hegyvidék Sportegyesület egyik legsikeresebb szakosztálya a 2013-ban megalakuló Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia: utánpótláskorú és felnőtt sportolói több világ- és Európa-bajnoki címmel büszkélkedhetnek, és a tömegsport népszerűsítésében is az élen jár. Lacza Ádám Illés szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Sikeres volt az első hazai tüdőátültetés

Magyarországon először sikeres tüdőátültetést hajtottak végre az Országos Onkológiai Intézetben. A kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését.

Első világháborús hősi emlékművek a Hegyvidéken

Ferenc Ferdinánd trónörököst 1914. június 28-án gyilkolták meg Szarajevóban, az Osztrák–Magyar Monarchia pedig pontosan egy hónap múlva, július 28-án hadat üzent Szerbiának. Ezzel kezdetét vette az első világháború (vagy korabeli szóhasználattal élve: a „Nagy Háború”). Habár villámháborúnak tervezték – vége lesz, „mire a falevelek lehullnak” –, ám több mint négy évig tartott, és valóságos halálgyárként működött. Száz esztendővel a hadakozások után tekintsünk vissza a nagy világégésre a Hegyvidéken található világháborús hősi emlékművek segítségével!

Csak a szépre emlékeznek – fejezetek a MOM történetéből

A Magyar Optikai Művek bezárását több ezer ember élte meg tragédiaként. Az egykori dolgozók – akik rendszeresen tartanak nosztalgiaesteket – mégis úgy döntöttek, hogy a nemrégiben megjelent könyvükben csak a szépre emlékeznek. A MOM Emlékalapítvány kuratóriumi elnöke, Sörös Antal mesélt lapunknak.

Pásztorjáték és adományozás

Gyerekek és idősek karácsonyát tették emlékezetessé a Virányos Általános Iskola, valamint a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium közösségei. A virányosi diákok a Hegyvidéki Mesevár Óvodában és a zugligeti idősek otthonában jártak, míg a Tamási iskola a magyarmecskei gyerekeknek ajánlotta fel Luca-napi vására teljes bevételét.

Sakkal fejlesztik a jókais diákokat

A világ legjobb női sakkjátékosa, Polgár Judit által kifejlesztett Sakkpalota-programot a kerületi iskolák közül elsőként alkalmazzák a Jókai egyik első osztályában. A sikert tapasztalva a következő tanévtől újabb „sakkpalotás” osztályt indít az oktatási intézmény.

Mesés történések a Hegyvidéken

Különleges népmesemaraton vár a hegyvidékiekre február 12-én: a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület tagjai tizenkét órán keresztül, megszakítás nélkül mesélnek majd kicsiknek és nagyoknak a XII. kerület különböző intézményeiben. A társaság tagja, Kiss Ágnes nemcsak erről, de egy izgalmas nemzetközi megbízásról is beszélt lapunknak.

Feledhetetlen hegyvidéki ünnepnapok

Sokak számára feledhetetlen pillanatokkal ért véget az esztendő a Hegyvidéken. A hagyományokhoz hűen advent utolsó vasárnapján az önkormányzat ünnepi ebéddel kedveskedett az itt élő rászoruló időseknek. Állami gondozott, hátrányos helyzetű, valamint gyengén látó és mozgáskorlátozott gyerekek karácsonyát tették még szebbé a MOM Sport Angyalai, míg a Hegyvidék vízilabdacsapatának tagjai és a városmajori termelői piac képviselői a Fejlesztő Napközi Otthonba látogattak – nem üres kézzel. Szintén jól megszokott és kedvelt év végi program a jótékonysági hallévacsora a Svábhegyen, ahová ezúttal is több százan érkeztek, hogy egy jót egyenek, s egyúttal másokon segítsenek.

Jegesedés miatt egy napra lezárták a Normafát

A második januári hétvégén le kellett zárni az erdőterületet a Normafánál, a sétautakra zuhanó jeges ágak miatt ugyanis balesetveszélyessé vált a környék. Az idő enyhülésével az olvadás hamar elkezdődött, így a zárlatot egy nappal később feloldották – az utak azonban még mindig síkosak, jegesek, ezért a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény továbbra is óvatosságra inti a látogatókat.

„Büszke vagyok a keresztlányomra!”

Ugyanúgy élnek, mint a legtöbb kamasz: szeretnek csintalankodni, vidámak, odavannak az elektromos kütyükért. Sokan közülük azonban alig várják, hogy megkezdődjön a délutáni tanítás, és az anyanyelvükön tanulhassanak. A moldvai csángó gyerekek mindennapjairól Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke keresztszülőként mesélt lapunknak.

Új fejlesztésű kerekesszék

Új, elegáns bemutatóterem nyílt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet földszintjén, ahol megtekinthető az első 100%-ban magyar gyártású, aktív kerekesszék, a Spinner Rebel.

Sikeresek az időseket támogató programok

Javaslatokkal, visszajelzésekkel segíti az önkormányzat munkáját az Idősügyi Tanács, amely a XII. kerületben működő idősek klubjai, civil szervezetek és egyházak képviselőinek részvételével alakult meg két évvel ezelőtt. A testület évzáró ülésén a Szépkorúakért a Hegyvidéken program eredményeinek ismertetése mellett a következő időszak terveiről is szó esett.

Új ellátások a gyerekek védelmében

A hátrányos helyzetű gyerekeknek járó újabb támogatások bevezetéséről, továbbá a lakásfenntartási támogatás átlagos összegének emeléséről és a gyógyszertámogatásba vonható készítmények körének bővítéséről is határozott decemberi ülésén a képviselő-testület. Az új, illetve kibővített ellátások fedezete megtalálható a 2016. évi költségvetésben, amit az általános gyakorlattól eltérően sikerült a tárgyévet megelőző esztendőben megalkotnia az önkormányzatnak.