Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Feledhetetlen_hegyvideki_unnepnapok2

Feledhetetlen hegyvidéki ünnepnapok

Sokak számára feledhetetlen pillanatokkal ért véget az esztendő a Hegyvidéken. A hagyományokhoz hűen advent utolsó vasárnapján az önkormányzat ünnepi ebéddel kedveskedett az itt élő rászoruló időseknek. Állami gondozott, hátrányos helyzetű, valamint gyengén látó és mozgáskorlátozott gyerekek karácsonyát tették még szebbé a MOM Sport Angyalai, míg a Hegyvidék vízilabdacsapatának tagjai és a városmajori termelői piac képviselői a Fejlesztő Napközi Otthonba látogattak – nem üres kézzel. Szintén jól megszokott és kedvelt év végi program a jótékonysági hallévacsora a Svábhegyen, ahová ezúttal is több százan érkeztek, hogy egy jót egyenek, s egyúttal másokon segítsenek.

Idősek ünnepi ebédje

Aranyvasárnap ünnepi díszben tündökölt a MOM Kulturális Központ kupolaterme. Az asztaloknál száz elegáns idős hölgy és úr üldögélt. A Hegyvidéken régi, kedves hagyomány, hogy advent utolsó vasárnapján az önkormányzat ebéddel kedveskedik a kerületben élő rászoruló nyugdíjasoknak.
„Igyekszünk megbecsülni polgárainkat, különösképpen az időseket. Ahogy eddig, most is azokat a szépkorúakat láttuk vendégül, akik nem engedhetnék meg maguknak, hogy ilyen elegáns helyen költhessenek el egy finom ebédet. Mert ajándékba valami olyat kell adni, ami egy kis fényűzést is tartalmaz. Adhattunk volna konzervet és száraztésztát – ez talán praktikusabb lett volna –, de szükség van az apró luxusra ahhoz, hogy valóban megajándékozva érezzék magukat” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester, aki büszke arra, hogy az önkormányzat az idén hivatalosan is „Idősbarát” lett.
„Nagyon jó érzés, hogy én is részt vehettem ezen a csodálatos ebéden. Hálás vagyok a szervezőknek, amiért azokra is gondolnak, akik egyedül élnek. Ez igazi élmény volt!” – mosolygott Hajnal Istvánné Zsóka, aki rövid beszélgetésünk során arról is említést tett, hogy rendszeresen részt vesz a Kulturális Szalon programjain.
A különleges alkalom – amelyen Fonti Krisztina alpolgármester is tiszteletét tette – nemcsak az ízletes töltött káposzta, a finom bejgli vagy a színvonalas előadások miatt volt feledhetetlen, hanem azért is, mert újabb időseket segítő önkéntes csoport vehette át az oklevelét – ők azok, akik szabadidejüket feláldozva vállalkoznak arra, hogy megkönnyítsék a hegyvidéki szépkorúak mindennapjait.
„Sokan érdeklődnek a szolgáltatásaink felől, így folyamatosan nő a gondozottaink száma. Az önkéntesek jelentős mennyiségű feladatot tudnak ellátni: segítenek a bevásárlásban, felolvasnak, beszélgetnek a gondozottakkal. Jó dolog figyelni valakire, törődni vele. Ezt pedig az önkéntesek is érzik” – magyarázta a program fontosságát Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ vezetője.
S hogy mi az oka annak, hogy valaki a nem kis energiával járó önzetlen gondoskodásra szánja el magát, arról Nagy Gézáné mesélt nekünk: „Egyszerűen fontosnak tartom, hogy ezek az idős, magányos emberek a saját otthonukban élhessenek. Az idő az egyetlen, amit felajánlhatok nekik. Én pedig örülök, hogy segíthetek szebbé tenni a mindennapjaikat.” Feledhetetlen_hegyvideki_unnepnapok1

Svábhegyi hallévacsora

Advent utolsó vasárnapján a korábbi évekhez hasonlóan ismét jótékonysági hallévacsorát rendezett a Svábhegyi Református Egyházközség és az Istenhegyi Szent László Plébánia. A Diana parkban a hatalmas köd és a csípős hideg ellenére is kígyózó sorban, de türelemmel vártak az emberek arra, hogy lekerüljön a fedő a híresen finom bajai hallé kondérjáról.Feledhetetlen_hegyvideki_unnepnapok3„Harmadik alkalommal veszünk részt a vacsorán. Nagyon elégedett vagyok az étel minőségével, ahogy mindig, most is »betárazok« belőle” – avatta be lapunkat Szalay Lajosné, aki lányával együtt érkezett az ünnepi eseményre.
Kevesen tudják, de az immár hetedszer megrendezett hallévacsora a két világháború között is hatalmas népszerűségnek örvendett a svábhegyi közösségek körében. A történelem aztán közbeszólt, a tradíció hosszú időre megszakadt. Béres L. Attila újságíró, református presbiter kezdeményezésének köszönhetően azonban a program feléledt, és évről évre több száz érdeklődőt vonz.
„Örömmel teszünk bizonyságot arról, hogy Isten erőnket megsokszorozza, és megáldja a fáradozásainkat. A fő támogatók mellett 2015-ben több új szponzor nyújtott anyagi segítséget az est megrendezéséhez” – fejezte ki köszönetét Béres L. Attila.
„A karácsony Isten szeretetének ünnepe; ilyenkor nekünk ajándékozza önmagát. Ez az isteni szeretet a világot úgy járja be, hogy mi, emberek, szeretettel fordulunk egymás felé. Dolgozunk egymásért, szolgáljuk egymás életét, és igyekszünk a szolgálat által közösségeinket erősíteni. Ez a hallévásár az ajándékozó szeretetről szól” – fogalmazta meg a nemes kezdeményezés üzenetét Kocsis István atya, az Istenhegyi Szent László Plébánia lelkipásztora, aki elmondta, hogy a vásár árából befolyt összeget most is a két egyházközség rászorulói kapják.
„Fontos, hogy az ünnepnapokon és a hétköznapokon is megtaláljuk azokat az alkalmakat, amikor egy kicsit együtt lehetünk. A kezdeményezés nemcsak a találkozás öröméről és a tradíciók ápolásáról, hanem a rászorulókon való segítésről is szól” – méltatta az önkormányzat által is támogatott kezdeményezést Fonti Krisztina alpolgármester.
A forralt bor és a hallé csábító illatát magába szívó sátor-étteremben találkoztunk dr. Nemes Endrével is, aki első alkalommal vett részt a különleges programon. A Hegyvidéken élő egykori sebész igazi szakértőnek tartja magát, mint mondta, számát se tudja, hány halászlevet evett már meg élete során.
„Tökéletesre sikerült a leves! – állította határozottan. – A halban nem találtam szálkát, a fűszerezés pedig olyan volt, amilyennek lennie kell. Örülök, hogy én is hozzájárulhattam az adománygyűjtéshez!”

Angyalok ajándékoztak

A Hegyvidéken élő állami gondozott, hátrányos helyzetű, valamint gyengén látó és mozgáskorlátozott gyermekek karácsonyát tették még szebbé a MOM Sport Angyalai. Immár hagyomány, hogy a XII. kerületben működő, gyerekekkel foglalkozó segítő intézmények – az Esze Tamás és a Sztehlo Gábor gyermekotthon, a Fővárosi Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskola, valamint a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskola – lakói írásban vagy rajzban elküldik karácsonyi kívánságaikat a MOM Sport Uszoda és Sportközpontnak. A kéréseket most is az egyik népszerű közösségi oldalon tették közzé, az önkéntes adományozók, azaz a MOM Sport Angyalai ott választhatták ki, kinek az álmát váltják valóra.Feledhetetlen_hegyvideki_unnepnapok6A felhíváshoz az X-Faktor-győztes Kocsis Tibor és Oláh Gergő, az Irigy Hónaljmirigy-es Sipos Tamás, Erdei Zsolt profi ökölvívó-világbajnok, Magyar Gergő, az idei Fitparádé abszolút győztese, Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó és Bicskei Anikó, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányának, Bicskei Bertalannak az özvegye is csatlakozott – ők külön borítékokat húztak, így döntötték el, melyik kérést teljesítik. Az ajándékokat a szokásoknak megfelelően a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban megrendezett „vizes” kakaóparti keretében vehették át a gyerekek, akik a vidám eseményen kedvenceikkel is találkozhattak.Feledhetetlen_hegyvideki_unnepnapok5„Az idén negyvenegy gyermek osztotta meg velünk, mit szeretne kapni a Jézuskától. Az adományozók azonban sokkal több ajándékot hoztak, így mindenkinek tudtunk meglepetésekkel is szolgálni. Bicskei Anikó jóvoltából például rengeteg labdát és sporteszközt osztottunk szét” – mesélte Buranits Ildikó. A MOM Sport Uszoda és Sportközpont vezetője elmondta, három évvel ezelőtt hívták életre a programot azzal a szándékkal, hogy széppé tegyék azoknak a kerületben élő és valamilyen okból segítségre szoruló gyerekeknek a karácsonyát, akik nem ünnepelhetnek családi körben. A kezdeményezés sikeréről mindent elárul, hogy reklámozás nélkül alig tíz nap alatt elfogyott az ajándékozási lehetőség.
Több jótékonysági akcióban is aktívan részt vesz Erdei Zsolt. Az ökölvívó szerint a rászorulók támogatása egész évben kötelező azoknak, akiknek ezt módjukban áll megtenni. Különösen igaz ez a sikeres sportolókra, hiszen nekik mindig példát kell mutatniuk.
Kocsis Tibor számára különösen kedves a MOM Sport Angyalai program, ugyanis itt személyesen is találkozhat az általa megajándékozott gyermekkel. „Megható volt látni az örömet az arcán, amikor megkapta a kért távirányítós kisautót” – idézte fel a pillanatot az énekes, aki szintén úgy véli, az ismert emberek egyik kötelessége, hogy felhívják a figyelmet a jó ügyekre – s nem csupán ünnepekkor, hanem az év minden napján.
A kakaóparti zárásaként még egy meglepetés várta a gyerekeket: a MOM Sport felajánlásának köszönhetően mindnyájan kipróbálhatták a csarnok uszodáját.

Mikroport a pólósoktól

Készségfejlesztő játékokat, sportszereket, valamint a rendezvények problémamentes lebonyolításához szükséges hangosító eszközt vittek a Hegyvidék–YBL Waterpolo Club tagjai a Fejlesztő Napközi Otthonba, ahol nagy örömmel fogadták őket a gondozottak.
Kibédi László, a vízilabdacsapat kapitánya elmondta, ez a negyedik alkalom, hogy a Hegyvidéken nemes célt támogatnak az ünnepek előtt. Korábban a Szent János Kórház gyermekosztályának, a Vakok Batthyány László Gyermekotthonának, valamint a Budai Lisztérzékeny Csoport tagjainak vittek ajándékokat. Karácsonyi csomagjaikat most is a támogatott közösséggel egyeztetve állította össze a csapat.Feledhetetlen_hegyvideki_unnepnapok4„A segítségét felajánló vízilabdázóktól azt kértük, szerezzenek be nekünk egy mikroportot, amivel megoldhatjuk az ünnepségeink hangosítási problémáit” – mesélte Sándorné Erdélyi Judit, a Fejlesztő Napközi Otthon vezetője, aki hozzátette, hogy a játékoknak, sportszereknek is nagyon örülnek, mert azokat állandóan használják – a sport a sérültek életében is kiemelkedő jelentőségű.
Az intézményvezető köszönetet mondott a sportolóknak, majd a gondozottakkal együtt átadta nekik az intézmény ajándékcsomagját: a kézműves-foglalkozásokon született karácsonyi díszeket, valamint azt a dokumentumfilmet, amit a napközi otthon fennállásának húszéves évfordulója alkalmából készített Nagy-Bozsoky József rendező-operatőr.

Ajándékért cserepek

A városmajori termelői piac árusai is ellátogattak a Fejlesztő Napközi Otthonba, s nem mentek üres kézzel, december 18-án adományokat vittek az intézménybe. A napközi otthon lakói a képeken látható virágcserepekkel köszönték meg az ajándékokat.

BM–k–M