Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bucsu_a_rontgenfilmektol1

Búcsú a röntgenfilmektől

Sikerrel pályázott a Szent János Kórház arra az uniós forrásra, aminek révén energiatakarékos képalkotó berendezéseket szerezhettek be a régi, elavult gépek helyett. Összesen több mint 1,2 milliárd forintból tizenhárom korszerű digitális röntgent vásárolt az intézmény.
Megújult a traumatológia, a gyermektraumatológia, az ortopédtraumatológia, az idegsebészet és a központi röntgen gépparkja, s immár ugyancsak modern készülékkel végzik a vizsgálatokat a kórház mammográfia-centrumában és tüdőszűrő állomásán. Emellett felújították azokat a helyiségeket, ahová az új berendezéseket telepítették.
Hirschberg Andor professzor, az intézmény főigazgató-helyettese a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a kórházban megközelítőleg sem volt még ilyen mértékű beruházás, s ez óriási előrelépést jelent elsősorban a betegeknek, de a gyógyítóknak is. Az új berendezések kényelmesebb és gyorsabb vizsgálatokat tesznek lehetővé, így adott idő alatt több ember kerülhet sorra.Bucsu_a_rontgenfilmektol2A korszerű gépekkel végzett vizsgálatok a korábbinál kisebb sugárterheléssel járnak, a kapott adatokat pedig a diagnosztizáló orvos gyorsan és biztonságosan megoszthatja a terápiát végző kollégájával. A digitalizálás lehetőséget nyújt arra is, hogy a kórház különböző osztályain dolgozó orvosok a saját helyükről tarthassanak konzultációt, konzíliumot.
A fejlesztés révén „elbúcsúzhat” az intézmény a röntgenfilmektől, így a betegeknek sem kell többé a saját felvételükkel sétálgatniuk. Ezzel együtt megszűnik a veszélyes hulladéknak minősülő filmelőhívó vegyszerek kezelése is a kórházban, ami a dolgozók egészsége és a környezet védelme szempontjából szintén fontos változás.

k.