Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jegesedes_miatt_egy_napra_lezartak_a_Normafat1

Jegesedés miatt egy napra lezárták a Normafát

A második januári hétvégén le kellett zárni az erdőterületet a Normafánál, a sétautakra zuhanó jeges ágak miatt ugyanis balesetveszélyessé vált a környék. Az idő enyhülésével az olvadás hamar elkezdődött, így a zárlatot egy nappal később feloldották – az utak azonban még mindig síkosak, jegesek, ezért a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény továbbra is óvatosságra inti a látogatókat.

A Normafa környékén élők valószínűleg sokáig nem felejtik el a 2014. decemberi természeti katasztrófát. A szokatlanul vastagra hízó jégpáncél terhe alatt megroppanó, földre zuhanó hatalmas fák utakat tettek járhatatlanná, elektromos vezetékeket szakítottak le, emiatt pedig több száz háztartásban napokig nélkülözni kellett az áramot, a fűtést.
Ilyen mértékű jégkár szerencsére nem fenyegette a lakókat a második januári hétvégén, a kirándulók biztonsága érdekében azonban január 10-én reggel a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény lezárta az erdőterületet. Előző nap ugyanis a tartósan fagypont alatti hőmérséklet és az ónos eső miatt két-három centi vastag jégréteg alakult ki a fákon. Több kisebb példány kidőlt, és közepes méretű ágak is leszakadtak a jég súlya alatt.
„Veszélyhelyzetben nemcsak lehetőségünk, hanem kötelességünk is az erdőterület lezárása” – szögezte le Mikó Gergely. A Normafát kezelő kerületi intézmény vezetője elmondta, hogy a korlátozásra több módon is figyelmeztették a látogatókat: a sétautak kezdeténél sárga szalagot húztak keresztbe, és táblákat helyeztek ki, valamint a Természetvédelmi Polgárőrség önkénteseinek közreműködésével visszafordították azokat a kirándulókat, akik a figyelmezetés ellenére a veszélyessé váló sétautakon akartak gyalogolni.
Annak érdekében, hogy az emberek lehetőleg el se induljanak a lezárt Normafához, az önkormányzat, valamint a Normafa Park honlapján és Facebook-oldalán tájékoztatást tettek közzé, továbbá a sajtót is értesítették a kialakult helyzetről. A Budapesti Közlekedési Központ együttműködésével a Széll Kálmán térről induló 21-es autóbuszok utasainak külön bemondták a sofőrök, hogy lezárásra kell számítaniuk az erdőterületen, ha oda tartanak.
Másnap, január 11-én kora délután már fel is oldották a terület- és útzárat a Normafánál, a gyors felmelegedésnek köszönhetően ugyanis hamar eltűnt a fákról a vastag jégréteg. A jégveszély miatt személyi sérülés szerencsére nem történt az elmúlt napokban, és jelentős anyagi kár sem keletkezett, csak az utak takarítását kellett megszerveznie a Normafa Parknak, ami amúgy is a szokásos üzemeltetési feladatai közé tartozik.
Az intézményvezető ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Normafánál található utak változatlanul síkosak, jegesek, ezért érdemes óvatosan közlekedni. A nemrégiben felújított sétányt környezetbarát módon a saját anyagával, azaz murvával szórják, így csökkentve a csúszásveszélyt.Egy_napra_lezartak_a_Normafat2A tél még nem ért véget, ezért a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás alakulását, hogy ne érhessék őket váratlanul az újabb jeges, illetve havas napok kihívásai. Mikó Gergely elmondta, hogy a következő időszakban az előrejelzések szerint ismét eshet a hó, ezért arra számítanak, hogy sokan jönnek majd síelni, szánkózni a lejtőkre. A legforgalmasabb hétvégi napokon polgárőrök segítik a rend fenntartását, a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület tagjai pedig ügyeletet tartanak a helyszínen, hogy baleset esetén azonnal elsősegélyben részesíthessék a sérülteket.
A sérülések elkerülése érdekében a kijelölt sí- és szánkópályákon biztonságtechnikai eszközöket helyeznek ki. A legveszélyesebb részeken lévő fák törzséhez ütközéscsillapító szivacsot, egy-egy facsoport elé pedig védőhálót tesznek, valamint táblákkal figyelmeztetik a sportolókat az ágletörésekre és az útkereszteződésekre. Mikó Gergely hangsúlyozta: az említett eszközök csak ideiglenes jelleggel kerülnek ki a pályákra, a tavaszias idő beköszöntével mindet leszerelik.

d.