Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_Hegyvidek_sporttortenete

A Hegyvidék sporttörténete a Testnevelési Egyetemen

Az idén ünnepli fennállása kilencvenedik évfordulóját a Testnevelési Egyetem (TE). Az évforduló alkalmából a Hegyvidék sporttörténete címmel jubileumi kiállítás látható az iskola főépületének első emeletén.
A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménnyel közösen összeállított állandó tárlaton elhelyezett, képekkel gazdagon illusztrált tablókon a XII. kerület rendkívül gazdag sportélete elevenedik meg. Erről beszélt a kiállítást megnyitó Fonti Krisztina alpolgármester, aki elmondta, hogy az alapítás óta eltelt kilencven év alatt nyolcvan olimpiai bajnok szerzett diplomát a TE-n. Rájuk is emlékezik a válogatás, ami – az egyetem elmúlt kilencven évének legfontosabb eseményei mellett – a többi között a fővárosban elsőként a Széchenyi-hegyen létesülő golfpálya, a legendás svábhegyi autóversenyek, a Farkashegyi repülőtér, a szánkó- és síugrópályák, valamint a Sportkórház történetét is bemutatja.A_Hegyvidek_sporttortenete2A sok szép pillanat mellett a készítők nem feledkeztek meg a drámai október 15-i napról sem, amikor porig égett a tornacsarnok, és megsemmisült számos értékes relikvia. Fonti Krisztina reményét fejezte ki, hogy az egyetem gyorsan túllép a nehézségeken, és még hosszú ideig folytatódik a majd’ száz éve megkezdett, kimagasló színvonalú oktató-nevelő munka.
A TE-t vezető Mocsai Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpiai érmek tekintetében a Testnevelési Egyetem a világ legsikeresebb felsőoktatási intézménye. Ez hamarosan megmutatkozik az infrastruktúrában is, hiszen mintegy 37 milliárd forintból megkezdődik az egyetem bővítése és modernizációja. Ennek köszönhetően egy nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló épületkomplexum jön létre, amire az egész ország büszke lehet. Végezetül Mocsai Lajos bejelentette, hogy a leégett aulában tárolt tárgyi emlékek mintegy kétharmadát sikerült megmenteni, és jól halad a megsemmisült darabok pótlása.

d.

d.