Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Indulnak a fonódó villamosok

Elkészült a budai fonódó villamoshálózat, több évtized után ismét átszállásmentesen lehet utazni az észak- és dél-budai területek között. A meghosszabbított járatok január 16-án debütálnak.
Az új forgalmi rend szerint – amit a Budapesti Közlekedési Központ az érintett kerületekkel történő konzultációkat és a témában lefolytatott társadalmi egyeztetést követően véglegesített több villamosjárat útvonala hosszabb lesz. A 17-es, a 19-es és a 41-es Óbuda és Újbuda, valamint Dél-Buda között jár majd (a 19-es és a 41-es villamos március közepéig még két szakaszon, megosztva közlekedik a Clark Ádám téri villamosalagút felújítása miatt), a 61-es pedig Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között ingázik majd. Régi-új járat indul Hűvösvölgyből 56-os jelzéssel Budafokig, továbbá 56A jelzéssel a Móricz Zsigmond körtérig.
A XII. kerületet is érinti az új, meghosszabbított 17-es villamos: a Margit híd budai hídfőjétől továbbhalad a Margit körúton, a Széll Kálmán téren, az Alkotás utcán és a Fehérvári úton át a Savoya Parkig. A vonalon új, akadálymentes CAF szerelvények is megjelennek.
Az ismét forgalomba álló 56-os villamos Hűvösvölgyből a Krisztina körúton és a Fehérvári úton át Budafok, Városház térig közlekedik hétköznap csúcsidőben. Hétköznap csúcsidőszakon kívül, valamint szombaton és vasárnap a szintén új 56A villamossal lehet utazni Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között, a Krisztina körúton át.
A továbbiakban 18-as jelzéssel nem közlekedik villamos, szerepét az új hálózatban teljesen átveszi a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között az 56-os és az 56A, a Móricz Zsigmond körtér és a Savoya Park között pedig a 17-es villamos. Hétköznap csúcsidőben a Krisztina körút és a Fehérvári út között az 56-os nyújt majd átszállás nélküli utazási lehetőséget.
Az 59-es közlekedése alapvetően nem változik, ugyanakkor hétköznap a reggeli csúcsidőszakban 59B jelzéssel is jár majd villamos a Márton Áron tér és Hűvösvölgy között. Ez utóbbi biztosítja mind Hűvösvölgy, mind Farkasrét felé a megszokott járatkövetést. Az 59A villamos – a korábbi közlekedési rendje szerint – a Márton Áron tér és a Széll Kálmán tér között viszi az utasokat, azonban a Széll Kálmán tér felújításának elkészültéig késő esténként, valamint hétvégén a hajnali órákban továbbra is az 59-es közlekedik helyette.
A 61-es villamos a jövőben Hűvösvölgyből a Móricz Zsigmond körtéren át a Fehérvári út elejéig jár, végállomása a 47-es villamos Móricz Zsigmond körtéri megállójába kerül át. Új menetrend szerint, csúcsidőben 7-8, csúcsidőn kívül jellemzően 15 percenként közlekedik majd, de az Alkotás utcai és a Villányi úti szakaszon a 17-es, a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között pedig az 56-os, az 56A és reggeli csúcsidőben az 59B villamos sűríti a járatot.
Az új, átszállásmentes kötöttpályás utazási lehetőségek a korábbinál gyorsabb, kényelmesebb közlekedést biztosítanak, így a buszhálózat egy részét szintén átalakítják Budán. A 86-os buszt felváltja az Óbuda és a Batthyány tér között járó 109-es busz, az Óbudáig meghosszabbított útvonalú 111-es busz, a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos, valamint a Budafoki úti szakaszon az egész nap és hétvégén is közlekedő 133-as busz. Az Észak-Budán közlekedő 160-as, 260-as és a 260A buszjáratok a külső végállomásuktól az Óbudai rendelőintézetig járnak majd, a belső szakaszokon villamossal lehet utazni. A Dél-Budát kiszolgáló 33-as, 107-es és 133-as járat menetrendjében főként az üzemidőt vagy a követési időt érintő módosításokat vezetnek be.

z.

 

Sétálóutca lesz a Csaba utca egy szakasza

Megnyitották a Várfok utcát a Vérmező út és a Széll Kálmán tér között – ideiglenesen csak a Széll Kálmán tér felé –, ezzel egyidejűleg pedig véglegesen lezárták a Csaba utca Krisztina körút és Várfok utca közötti szakaszát, amit sétálóutcává alakítanak át. A 21-es, a 21A, a 102-es, a 139-es, a 140-es, a 140A és a 142-es autóbuszok – amiknek a végállomását áthelyezték a Várfok utca tér felőli oldalára – így már nem a Csaba utcán át, hanem a Várfok utca–Krisztina körút útvonalon indulnak el a Déli pályaudvar irányába. Közműmunkák miatt több ütemben forgalomkorlátozásokra kell számítani a Krisztina körút és a Csaba utca kereszteződésében január 11-től várhatóan február 10-ig. A munkaterületek mellett sávelhúzásokkal minden ütemben két-két forgalmi sáv biztosítva lesz a Krisztina körúton haladó forgalom számára.