Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Dijaztak_a_legjobb_menzaterveket1

Díjazták a legjobb menzaterveket

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetében végző hallgatók közül Pipitér című diplomamunkájáért Ábel Viktor kapta meg az önkormányzat idei Árkay-díját. A mesterképzésben részt vevőknél, akik az iskolai menzák közösségi térré alakításához készítettek terveket, három csapat vehetett át Árkay pályázati díjat.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2003 óta Árkay-díjjal jutalmazza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) végzős építészhallgatói által készített diplomatervek legjobbjait, míg az Árkay pályázati díjat három évvel ezelőtt adta át először. Ez utóbbi elnyeréséhez a hallgatóknak egy-egy konkrét építészeti megoldásra kell friss szemléletű terveket kidolgozniuk. Az idén az iskolai menzák közösségi térré alakítása volt a pályázati feladat, és számos nagyszerű ötlettel álltak elő a fiatalok – mondta el az egyetemen rendezett díjátadón Fonti Krisztina alpolgármester.Dijaztak_a_legjobb_menzaterveket2A szakmai zsűri a 150 ezer forint pénzjutalommal járó Árkay-díjat Ábel Viktornak ítélte oda Pipitér című diplomamunkájáért – jelentette be az ünnepségen Hapszné Tarcsafalvi Eszter, az önkormányzat főépítésze. A tervező egy kis vidéki település, Bakonszeg közössége gazdasági és kulturális felemelkedésének elősegítését tűzte ki céljául. Ennek eszközéül a faluközpontba, a kultúrház kertjébe telepítene egy olyan kis üzemet, ahol feldolgoznák és értékesítenék a betakarított, vadon termő kamillavirágot. A bírálóbizottság a diplomaterv értékelése során külön kiemelte Ábel Viktor egyedi építőanyag-kísérletét, aminek során a kamillavirágzat felhasználásával „illatos vályogot” hozott létre.
Az Árkay-pályázaton három művet díjaztak. Megosztott, 100-100 ezer forint jutalommal járó második díjat kapott két ötfős csapat: Bódi Gergely Gergő, Egyed Csongor, Petrányi Luca, Martin Saar és Tóth Boldizsár (grafika), valamint Balogh Imola, Kőműves Márton, Szász Levente, Pauline Vallienne és Arany Zsófia (grafika). Ők a Kós Károly, valamint a Németvölgyi iskola menzáját gondolták újra.
Az első díjat és vele együtt a 250 ezer forintos jutalmat Györgyi Hanga, Kókai Zsófia Ilona, Takács Ákos, Ines Verbiese és Ferenci Fruzsi (grafika) érdemelte ki a Jókai iskola étkezdéjének áttervezéséért. „Minél kisebb beruházást képzeltünk el, ami a lehető legnagyobb haszonnal jár” – magyarázta Takács Ákos. Az alkotói gárda tagja elmondta, hogy az alagsorba „száműzött” menzát a földszintre, nagyobb és világosabb térbe költöztetnék. A falak elé egy fémszerkezetű szekrényt építenének, amelynek frontját tologatható – és ezáltal a teret mozgalmassá tévő – iskolai táblák alkotnák. A szekrényben az ebédlőasztalok is elférnének, így ha azokra épp nincs szükség, különféle közösségi programoknak biztosíthatna helyet a tágas terem.
Takács Ákos megjegyezte, alkotótársaival a Jókai iskola könyvtárának funkcióbővítésére is felvázoltak egy koncepciót. A könyvtárat olyan nappali térré alakítanák, ami az olvasás mellett más, egyéni vagy kiscsoportos, szabadidős tevékenységek számára is alkalmas terepet kínálna. A helyiség részévé válna egy galéria, valamint ez alatt egy régi, jelenleg használaton kívüli lépcsősor, ahol a gyerekek hangulatos kis „kuckót” találhatnának maguknak.

d.