Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Történelmi kalandok a helytörténeti gyűjteményben a Múzeumok Éjszakáján

Hetyke bajszú katona, műkincstolvajok, aranytorkú dalnokok, mennyeien finom falatok, rémisztő fegyverek. Az első világháború egy részét időszakos kiállításon bemutató Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény az idén is felejthetetlen kalandozásra hívta azokat, akik a Múzeumok Éjszakáján úgy döntöttek, újraélik a történelmet.

„Az eltűnt idő nyomában”: Karczag-villa

Az idő örök jelenléte és pusztító hatása, vele szemben pedig az emlékezés megtartó ereje – Proust halhatatlan művére utalva – épített örökségünkben is jelen van. Sorozatunkban felkutatjuk az elhanyagolt, pusztuló, jobb sorsra érdemes hegyvidéki villákat, s felidézzük történetüket.

„Határtalanul” Székelyföldön

Székelyföldön jártak a Virányos Általános Iskola 7. a és 7. b osztályos tanulói. Az egyhetes kirándulás a magyar kormány Határtalanul! programja keretében zajlott.

Díjazták a legjobb menzaterveket

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetében végző hallgatók közül Pipitér című diplomamunkájáért Ábel Viktor kapta meg az önkormányzat idei Árkay-díját. A mesterképzésben részt vevőknél, akik az iskolai menzák közösségi térré alakításához készítettek terveket, három csapat vehetett át Árkay pályázati díjat.

Együtt szurkolt a Hegyvidék a történelmet író válogatottnak

Egy generáció nőtt fel itthon úgy, hogy nem értette, miért tartották egykor futballnagyhatalomnak hazánkat. Mára ez már nem kérdés, az elmúlt hetekben a magyar labdarúgó-válogatott bravúros Európa-bajnoki szereplése láttán jó értelemben véve az egész ország megőrült. Sőt, olyat tapasztaltunk, amit nagyon régen: a csapat egybeforrasztotta a nemzetet, ünneppé változtatta a hétköznapokat. A Hegyvidéken is kifestett arccal, zászlókat lobogtatva, piros mezben, esetleg szürke mackóalsóban szurkoltunk közösen – a legtöbben a MOM Beachen.

Legyen egy helyen a hegyvidékiek összes szakrendelése!

„A hegyvidéki polgárok többsége ma már azt gondolja, hogy a jelenlegi állapot nem fenntartható” – mondta Pokorni Zoltán polgármester arról, hogy a fekvőbeteg-ellátásokkal összefonódó járóbeteg-rendeléseket panaszok sora kíséri a Szent János Kórházban. Az önkormányzat hosszú egyeztetéssorozat eredményeképpen kidolgozott egy megállapodástervezetet arról, hogy a János kórház a Semmelweis Egyetemhez tartozó Kútvölgyi Klinikai Tömbben biztosítsa a hegyvidékiek járóbeteg-szakellátását.

A legkülönlegesebb játszóterek egyike

Töretlen népszerűségnek örvend a két évvel ezelőtt átépített Margaréta játszótér, ahol az elmúlt hetekben karbantartási munkák és újabb fejlesztések történtek a hely vonzerejének megőrzése érdekében.

Gyorsabb lesz az internet a Hegyvidéken

Az utóbbi évek legjelentősebb telekommunikációs fejlesztése kezdődött meg a XII. kerületben. A Magyar Telekom Nyrt. 17 ezer, míg a Digi kft. 21 ezer háztartásba visz el a jelenleginél lényegesen gyorsabb internetet, emellett bővül a televíziós szolgáltatások köre – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a Hegyvidéki GyorsNET-et bemutató programindító tájékoztatón.