Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tortenelmi_kalandok_a_Helytorteneti_Gyujtemeny_kertjeben

Történelmi kalandok a helytörténeti gyűjteményben a Múzeumok Éjszakáján

Hetyke bajszú katona, műkincstolvajok, aranytorkú dalnokok, mennyeien finom falatok, rémisztő fegyverek. Az első világháború egy részét időszakos kiállításon bemutató Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény az idén is felejthetetlen kalandozásra hívta azokat, akik a Múzeumok Éjszakáján úgy döntöttek, újraélik a történelmet.

„Mama, nézd, ott áll egy régi katona!” – mondta döbbenten nagymamájának egy hatévesforma kisfiú, aki csodálkozva figyelte, ahogy egy hetyke bajszú egyenruhás úr mesél az első világháborúról a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben. Nemcsak őt, az idősebbeket is lenyűgözte dr. Muha Lajos alezredes, a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár törzstisztje, aki nagy szakértelemmel beszélt az egykori katonai felszerelésekről a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó rendezvényen.
Az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének korszerű, de kevés fegyverzete volt, a „Nagy Háború” idején ugyanis nem tudták tömegesen gyártani a harci eszközöket. Mint kiderült, az uniformisokkal is probléma volt.

„Az első világháborúban csak az oroszoknak volt megfelelő egyenruhája. Ennek oka az, hogy az orosz–japán háborúban kellő tapasztalatot szereztek maguknak – rájöttek, hogy a khaki színű öltözék ideális a harcokhoz, hiszen a nagy teljesítményű és pontosságú, messze hordó fegyverekkel szemben nem megfelelő, ha szép, piros kabátban rohamozzuk meg az ellenfelet. A monarchia gyalogságának látszatra modern, csukaszínű uniformisa tulajdonképpen teljesen alkalmatlan volt a harcvidékeken” – magyarázta Muha Lajos.
Persze, nem ez volt az egyetlen érdekes hallani- vagy látnivaló a helytörténeti gyűjteményben ezen az éjszakán. „Nagy feladat volt számunkra, hogy egy világtörténeti eseményt hogyan mutassunk be két kisebb teremben. Az egyik helyiségben a Hegyvidék, míg a másikban a főváros és a világháború kapcsolatát taglaljuk. A tárlat előkészítése közben nagyon sok olyan adat bukkant elő, amire nem számítottunk” – avatott be minket a háttérbe Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetője.
A válogatás létrejöttéből több XII. kerületi polgár is kivette a részét. Sokan kitüntetésekkel, egyenruhákkal és fotókkal járultak hozzá ahhoz, hogy valóban életre kelhessen a történelem.
„Elmúltam már hetven, a gyűjtemény mégis rengeteg újdonságot mutatott nekem. Abban a korban jártam iskolába, amikor a történelmet még másképp tanították. A kiállítás számos pontja meglepő. Most csak futtában jártam végig a termeket, de mindenképpen visszajövök; legalább két órára lesz szükségem, hogy alaposan áttanulmányozzam az itt látottakat” – mondta Takáts Brigitta, az egyik éjszakai vendég a sok közül.
Az interaktivitás fontos szempont volt a rendezvényen. A kertben népzenei koncertek, filmvetítések és vaddisznópörkölt várták az érdeklődőket, akik századfordulós ruhákat is felpróbálhattak. Élményekből amúgy sem volt hiány, egyebek mellett a műkincstolvajok életébe is betekintést nyerhettünk, lehetőség volt ugyanis arra, hogy benevezzünk a gyűjtemény szabadulós játékába.
A vállalkozó kedvű „banditáknak” úgy kell tenniük, mintha egyszerű látogatók lennének. A tárlatvezetés után azonban a teremőrnek hirtelen dolga akad, és magára hagyja az önjelölt bűnözőket. A feladatuk nem egyszerű: csupán 30 percük van arra, hogy megszerezzék a Magyar Optikai Művek titkos tervrajzát. Elrejtett rekeszek megtalálásával, nehéz kódok megfejtésével és fifikás fejtörők megoldásával úszhatják meg a lebukást. Fontos, hogy ne hagyjanak nyomot maguk után, és mindent úgy rendezzenek vissza, mintha mi sem történt volna. Ha nem sikerül, megszólal a riasztó.
„Hiszem, hogy a múltat csak úgy értethetjük meg a fiatalokkal, ha azt számukra érdekessé tesszük. A fiaim még nem tanulnak történelmet, de ez a nagyszerű kiállítás rendkívüli módon leköti őket. Ennél igényesebb, izgalmasabb programot nem is találhattunk volna” – méltatta a gyűjtemény munkáját Wéber Vivien, aki családjával együtt döntött úgy, hogy felejthetetlen kalandok során éli újra a történelmet.

B. M.