Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidekiek_is_harcba_szallnak_az_orszagos_szenior_rapid-sakk_bajnoki_cimert

Hegyvidékiek is harcba szállnak az országos szenior rapidsakk-bajnoki címért

Kulcsár Dezső fiatalon komolyabban foglalkozott a sakkal, ám manapság már csak egyik kedvenc helyén, a Dagályban játszik rendszeresen. Húsz éve nem indult versenyen, ezért is örült annak, hogy a XII. kerület most először csatlakozott a „Magyarország Szenior Egyéni Rapid Sakkbajnoka” címért zajló küzdelemsorozathoz. Mint mondta, nem készült külön a viadalra, azonban testi és szellemi frissességének megatartása érdekében – és ez a sakkban is nagyon fontos – mindennap sportol, igyekszik egészségesen élni. Ez meg is látszott az eredményén: ő nyerte meg a hegyvidéki fordulót.
A III. Országos Szenior Egyéni Rapid Sakkbajnokság döntőjét az ősszel rendezik meg Nagykanizsán. A bajnoki címért az év közben a települési önkormányzatok szervezésében megtartott elődöntők legjobbjai indulhatnak. A XII. kerületi fordulót a Hegyvidék Sportegyesület, a Magyar Sakkszövetség helyi szervezete és a programot gondozó Hegyvidéki Szociális Központ rendezte meg a Szépkorúakért a Hegyvidéken program részeként.
A felhívásra tizenegy 60 év feletti játékos ült asztalhoz a Barabás Villában, a hatfordulós, svájci rendszerben lebonyolított bajnokságot végül nyolcan fejezték be. A versenyzők ajándékcsomagot és emléklapot kaptak, emellett az első három helyezett, Kulcsár Dezső, Koronghy Gyula és Pál Imre Pál oklevelet és érmet is hazavihetett. Mindhárman vállalják a további megméretést, ott lesznek a szeptember 8-i döntőben.
A Szépkorúakért a Hegyvidéken programot koordináló Szokoli Erzsébet elmondta, már tavaly figyelemmel kísérték az országos sorozatot, a tapasztalatok birtokában csatlakoztak, a döntést Pokorni Zoltán polgármester is támogatta. Annál is inkább, mert a sakkbajnokság kiválóan illeszkedik a Szépkorúakért a Hegyvidéken programhoz, amely egyebek közt azért jött létre, hogy erősítse az idősek helyi közösségét, segít abban, hogy aktívan tölthessék el idejüket, saját programokat szervezzenek, ápolják szomszédsági kapcsolataikat.
A mostani versenyből akár egy állandó kerületi sakk-klub is kinőhet – folytatta a Hegyvidéki Szociális Központot is irányító Szokoli Erzsébet. „A résztvevők arra kérték a szervezőket – tette hozzá –, hogy legyen rendszeres a verseny, sőt tavaszi és őszi lebonyolítást is javasoltak. Ennek lehetőségét megvizsgáljuk, hiszen minden új közösségi kezdeményezés hozzájárul a Szépkorúakért a Hegyvidéken program sikeréhez.”

(-ály)