Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Birsag_jar_a_parlagfuves_teruletekert

Bírság jár a parlagfüves területekért

Magyarországon minden negyedik embert érint valamilyen formában az allergia, a parlagfűtől a lakosság húsz százaléka szenved. Nem túl jó hír a parlagfű-allergiásoknak, hogy az idén korán érkező tavasz kedvezett a gyomnövény csírázásának: az első szikleveles egyedek március végén megjelentek, így mostanra már egészen fejlett példányokkal is lehet találkozni az országban.
A parlagfű pollenjének magas koncentrációja súlyosan egészségkárosító hatású lehet, ezért szigorú előírások vonatkoznak az irtására. A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-jétől indítható, de érdemes volt hamarabb elkezdeni a védekezést. A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres kaszálást javasolják, amit évente legalább három alkalommal kell elvégezni. A hatósági ellenőrzések június 30-a után kezdődnek.
„A felderített parlagfüves külterületek esetében az illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya, belterületnél pedig az önkormányzat jegyzője közérdekű védekezést, tehát azonnal végrehajtandó kényszerkaszálást rendelhet el. Ennek költségeit utólag behajtják, továbbá növényvédelmi bírságot is fizetni kell, aminek kiszabására a kormányhivatal jogosult. A bírság a fertőzöttség méretétől és mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet” – beszélt a mulasztás esetén kiróható szankciókról Péter Mihály környezetvédelmi ügyintéző.
Az önkormányzat munkatársa hozzátette: míg a város környéki mezőgazdasági területeken változatlanul sok a parlagfű, a XII. kerületben szerencsére nincsenek nagy fertőzött területek. Esetenként az építkezéseknél, a megbolygatott talajon lehet látni a gyomnövényt, de ott sem tömegesen. A téves bejelentés sem ritka, hiszen a parlagfüvet könnyű összetéveszteni más növénnyel, elsősorban a fekete és a fehér ürömmel.
Az allergén gyomnövény felismeréséhez kiváló segítséget nyújt a „Parlagfű kisokos”, amit gyerekek számára készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A játékos feladatokkal színesített, ingyenes kiadvány terjesztésében polgárőrök vesznek részt, az ismeretterjesztő füzetet a Hegyvidéken az idén az Arany János, a Kós Károly, valamit a Tamási Áron iskolába juttatja el a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület.
„Mi is képezzük magunkat, hamarosan növényvédelmi szakember tart előadást tagjainknak a parlagfűről” – mondta el Woynárovich András, a XII. kerületben működő polgárőrség vezetője. A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület tavaly pályázati támogatással beszerzett egy motoros kaszát, így igény esetén a parlagfű irtásában is részt tud venni.

d.