Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

HVO_HVO_16_003_001_GYORSNET_A2-1

Gyorsabb lesz az internet a Hegyvidéken

Az utóbbi évek legjelentősebb telekommunikációs fejlesztése kezdődött meg a XII. kerületben. A Magyar Telekom Nyrt. 17 ezer, míg a Digi kft. 21 ezer háztartásba visz el a jelenleginél lényegesen gyorsabb internetet, emellett bővül a televíziós szolgáltatások köre – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a Hegyvidéki GyorsNET-et bemutató programindító tájékoztatón.

A földkábelek telepítése burkolatbontással jár, ám az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkálatok a lehető legkevesebb zavart okozzák. A polgármester ugyanakkor a lakosság megértését és türelmét kérte: „Figyelünk arra, és számon is kérjük, hogy egy utcát csak egyszer ássanak fel, valamint csak egyszer zárjanak le a kivitelezők. Egy helyszínen legfeljebb egy hétig tarthatnak az időleges forgalmi korlátozások.”
A fejlesztés már régóta esedékes volt, hiszen a lakosok joggal panaszkodtak a lassú internet miatt. Ez most megváltozik, a kivitelezés során a legkorszerűbb, üvegszálas technológiát használják a cégek, ezzel sok helyen a többszörösére nő az adatforgalom sebessége.
„A Telekom és a Digi szerepvállalásával háromra módosul a kerületben elérhető szolgáltatók száma, ami remélhetőleg csökkenti az árakat. A kerület ehhez annyival járulhatott hozzá, hogy »felengedte a színpadra« a jelentkező cégeket” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.
Jelenleg vannak olyan háztartások, ahol alig több mint 8 mbit/s sebességű az internetkapcsolat, ami mindenhol 1000 mbit/s-ra nő majd. Az önkormányzat a munkálatok koordinálásával segíti a beruházást, ezzel versenyhelyzet jön létre a piacon. A Digi már elkezdte a légkábelek telepítését, ennek során mintegy 180 kilométer optikai vezetéket helyez el a magasabban fekvő utcákban. Az év hátralévő részében új kábelcsatornák építése, valamint a régi kábelek cseréje is lezajlik.
Váczi János alpolgármester fontos eredményként értékelte, hogy a néhány éven belül akár a százat is elérő kerületi térfigyelő kamerák működésével kapcsolatos, a jogszabályoknak megfelelő biztonságos adatátvitelt a szolgáltatók különleges kedvezménnyel biztosítják majd. Mint hozzátette, a Hegyvidéki GyorsNET program részeként több játszótéren wifi-hálózattal kiegészített HD-kamerákat szerelnek fel. A rendszer segítségével hordozható számítógépen vagy okostelefonon a szülők folyamatosan láthatják a játszótér távolabbi pontján tartózkodó gyermekeiket.

-os

 

További információk és előfizetési lehetőségek: www.digi.hu/12ker, www.telekom.hu/hegyvidek (júliustól elérhető).