Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ovodasok_kornyezeti_talalkozoja

Óvodások környezeti találkozója

Kiemelt helyen szerepel a természet szeretetére és a környezettudatosságra nevelés a hegyvidéki óvodák pedagógiai programjaiban. Ennek szellemében szervezi meg minden évben a Zölderdő, a Süni és a Normafa Óvoda az óvodások környezeti találkozóját, amire a hegyvidéki nagycsoportos gyerekek kapnak meghívást.
Az immár tizenöt éves múltra visszatekintő programot ezúttal nem a szokásos kora őszi időpontban, hanem – kísérleti jelleggel – júniusban rendezték meg, így a természet egy másik arcát mutatta meg a kicsiknek – mesélte Doba Csilla, a házigazda Normafa Óvoda vezetője. A játékos akadályversenyre tizennégy csapat, összesen több mint 350 óvodás gyűlt össze. „A feladatok az év során megszerzett ismeretekre épültek, hiszen a tanulás mellett a cél a sikerélmény biztosítása – magyarázta a pedagógus. – Így lehet igazán megnyerni a kicsiket a természetvédelem ügyének, kialakítani a környezettudatos gondolkodás alapjait.”
Az intézmény kertjében hét állomás várta a gyerekeket. Népszerűek voltak a ritmusfejlesztő népi játékok, a néptánc és az állatsimogató, s számos vidám pillanatot okozott a szezonális termések tapintásos felismerése is. A szelektív hulladékgyűjtéssel, az ásványokkal, valamint a nemzeti parkok állat- és növényvilágával kapcsolatos kérdéseket is kaptak, ezekre kivétel nélkül hibátlanul válaszoltak.
Minden csapat térképet és menetlevelet kapott, hogy biztosan ne tévedjen el az állomások között, a feladatok sikeres elvégzéséért pedig egy képrészlet is járt. Ez utóbbiakból a játék végére összeállt a magyarországi nemzeti parkok térképe, amit az emléklapokkal és más apró ajándékokkal együtt, a gyümölcsuzsonnát követően, hazavihettek a gyerekek.

mm.