Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kortalanok_Olimpiaja

Kortalanok Olimpiája: pétanque-ban is összecsaptak

Nemes versengésre hívta a kerületi nyugdíjasokat a Szépkorúakért a Hegyvidéken program. A városmajori parkban négy városállam, Mükéné, Thébai, Delfoi és Marathon „színeiben” mérték össze tudásukat a csapatok a Kortalanok Olimpiáján.
A sport- és szellemi vetélkedő feladatait a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. munkatársai állították össze: volt pétanque, frizbi és kvízjáték is. Ez utóbbin az ókori olimpiával kapcsolatos kérdéseket kaptak a „tógába” öltözött versenyzők. Az akadályverseny során különböző játékos feladatokat kellett megoldaniuk a csapattagoknak, méghozzá közösen, egymást segítve.
„Olyan sportolási lehetőséget szerettünk volna biztosítani, amit az idősek is könnyen meg tudnak tanulni, és hozzájárul az aktív életmód fenntartásához – mondta Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Szociális Központ vezetője. – Nemrég vásároltuk a pétanque-eszközöket, mindenki nagy lelkesedéssel sajátította el a játék alapjait. A tapasztalatokból kiindulva akár pétanque-bajnokságot is rendezhetünk a jövőben.”
A Szépkorúakért a Hegyvidéken program egyik célkitűzése az időskori sportolás és az egészséges életmód népszerűsítése. Sokan elfeledkeznek arról, hogy 60 év felett különösen fontos az egészségmegőrzéshez, a testi és szellemi jóllét megtartásához nagymértékben hozzájáruló fizikai aktivitás. Számos betegség – például az időskorban gyakori érrendszeri elváltozás, cukorbetegség és mentális zavar – jóval nagyobb eséllyel elkerüli azokat, akik gondot fordítanak a mindennapos testmozgásra. Ebben próbálnak segíteni a program szervezői azzal, hogy kellemes hangulatú, vidám, játékos sportnapokat rendeznek, amikre változatos, az idősek számára is könnyen végrehajtható feladatokat állítanak össze.
Mindehhez Mándoki-Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője annyit tett hozzá, hogy az idősek számára is rendelkezésre áll az Aktív Hegyvidék program sportkínálata. Egyebek közt jógázni, úszni, nordic walkingozni, túrázni is lehet, teljesen ingyenesen. A Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. egy meglepetéssel készült a Kortalanok Olimpiájára: a résztvevők egy alkalomra szóló belépőt kaptak a Városmajor utcai sportközpont uszodájába. Természetesen a jutalmazás sem maradt el, az első helyezett csapat vándorserleggel gazdagodott, emellett mindenkinek járt érem és apró ajándék.
A győztes Thébai csapatának képviseletében Németh János elmondta, előzetesen megkapták a háttéranyagokat, azokból igyekeztek a legjobban felkészülni. Arra viszont nem számítottak, milyen nehéz dolguk lesz az akadályversenyen, de azért becsülettel teljesítették a próbatételeket. Külön kiemelte a pingpongot és a frizbit, amikben kifejezetten jól szerepeltek. A csapatkapitány már most leszögezte, hogy az őszi versenyen mindenképpen szeretnék megint elnyerni a vándorkupát, amelyet addig a Kiss János altábornagy utcai Németvölgy Gondozási Központban őriznek, méghozzá kitüntetett helyen.

sm.