Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ha_nyar_es_szinhaz_akkor_Varosmajori_Szabadteri_Szinpad

Ha nyár és színház, akkor Városmajori Szabadtéri Színpad!

A budai oldal szívében, zöld környezetben, a városmajori parkban, fedett nézőtérrel várja a látogatókat a város egyik leghangulatosabb játszóhelye. Az idei műsorkínálatot is a minőség és a szórakoztatás jellemzi a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
„Új, izgalmas bemutatókkal készültünk – kezdi a programok bemutatását Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője: – Bereményi Géza Shakespeare királynője című történelmi játékának premierjével, valamint a legnagyobb íróink, költőink szerelmi életéből összeállított Így szerettek ők című, különleges koncertszínházi ősbemutatóval. Most is megrendezzük a Városmajori Színházi Szemlét, amelynek keretében a vidéki és határon túli színházak darabjaiból válogattuk össze a legjobbakat. Prózai és zenés előadások, nagyszerű koncertek, a legkülönfélébb műfajok legkiválóbb előadói várják a vendégeket, és nem utolsósorban minden vasárnap gyerekszínházi matinék a legkisebbeket.”
Bereményi Géza darabja (a címszerepben Udvaros Dorottyával) két szempontból is kiemelt bemutató: ez évben van Shakespeare halálának 400. évfordulója, és az idén 70 éves a mű írója. A Shakespeare királynője augusztus 27-én és 28-án látható a Városmajorban, ősztől pedig a kaposvári Csiky Gergely Színház repertoárján szerepel.
Az Így szerettek ők című előadásban Nyáry Krisztián szerző kalauzolásával Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Heltai Jenő, József Attila, Weöres Sándor magánéletébe nyerhetünk bepillantást július 20-án és 25-én. A szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka és Simon Kornél, a verseket megzenésítette és közreműködik: a Kaláka együttes.
Lássuk a további kínálatot! Fellépnek a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészei Francis Veber Balfácánt vacsorára! című bohózatával és a kecskeméti Katona József Színház társulata Marc Camoletti Boeing, Boeing című vígjátékával. Az Orlai Produkciós Iroda Mary Orr Mindent Éváról című, filmváltozatban is klasszikussá vált színművével, Frederick Knott Várj, míg sötét lesz című krimijével, Richard Bean Egy fenékkel két lovat című komédiájával és a Ken Kesey regénye alapján Dale Wassermann által színpadra írt Száll a kakukk fészkére című drámával készül.
Szigligeti Ede színművét, a Liliomfit Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila átdolgozásában, Kovács Adrián zenei vezetésével a Budaörsi Latinovits Színház tagjai adják elő, Georges Feydeau A balek című bohózatát pedig a Fogi Színház mutatja be. Július 29-én és 30-án visszatér a Városmajori Szabadtéri Színpadra a 2015-ös év nagy sikerű bemutatója, a Halálos tavasz.
A műfaji sokszínűség jegyében az operett szerelmesei Kálmán Imre Marica grófnőjét (közreműködik: a Váci Szimfonikus Zenekar), a fanyar humor kedvelői pedig a L’art pour l’art Társulat A pofon egyszerű, avagy egy szerencsés néző viszontagságai című komédiáját élvezhetik. A Coincidance együttes Szentivánéji álom táncadaptációja is a szabadtéri színpad kínálatát színesíti.
Természetesen a zenekedvelők számára is tartogat meglepetéseket a nyár. Csak felsorolásszerűen a koncertek: Palya Bea: Tovább Nő; Swing á la Django & Dohnányi Big Band; Gájer Bálint; Boldi: Az első 25 év; Szabó Balázs Bandája; Malek Andrea–Lerch István & Supergroup, vendégük a Bolyki Soul & Gospel Kórus; Besh o droM; Falusi Mariann–Szűcs Gabi–Váczi Eszter: Pop, Swing, Soul; Budapest Bár; Szulák Andrea-est.
Szintén a tavalyi nagy sikernek köszönhetően közkívánatra újra látható augusztus 16-án a Budaörsi Latinovits Színház – Múzsák Társulat ifjúsági musicalje, a Legyetek jók, ha tudtok. A klasszikus zenét szeretők figyelmébe ajánljuk Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar jótékonysági koncertjét július 23-án (Kodály, Liszt, Brahms műveivel), valamint Rákász Gergely Mozart – Egy kis romantikus éji zene című orgonakoncertjét augusztus 11-én. A gyerekszínházi matinék minden vasárnap 10.30-kor kezdődnek.
„Azért fontos, hogy a legkülönfélébb műfajokból a legjobb előadókkal találkozzanak a nézők – magyarázza Bán Teodóra –, mert így a közönség a jó minőség pártfogója, jegyvételével mecénása lesz, és ízlésével, támogatásával tovább élteti a színvonalas művészetet.”

(Balajthy)

 

Részletes programok, további információk: www.szabadter.hu.