Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Legyen_egy_helyen_a_hegyvidekiek_osszes_szakrendelese2

Legyen egy helyen a hegyvidékiek összes szakrendelése!

„A hegyvidéki polgárok többsége ma már azt gondolja, hogy a jelenlegi állapot nem fenntartható” – mondta Pokorni Zoltán polgármester arról, hogy a fekvőbeteg-ellátásokkal összefonódó járóbeteg-rendeléseket panaszok sora kíséri a Szent János Kórházban. Az önkormányzat hosszú egyeztetéssorozat eredményeképpen kidolgozott egy megállapodástervezetet arról, hogy a János kórház a Semmelweis Egyetemhez tartozó Kútvölgyi Klinikai Tömbben biztosítsa a hegyvidékiek járóbeteg-szakellátását.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen dr. Cserháti Péter miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fővárosi egészségügyi ellátórendszer korszerűsítésével összefüggésben a Kútvölgyi Klinikai Tömbben lehetne kialakítani a hegyvidékiek járóbeteg-szakrendelőit. Miért lenne jó az itt élőknek, ha ez a terv megvalósulna?

– Évek óta kimondott törekvése a Hegyvidéki Önkormányzatnak, hogy változtasson a Szent János Kórházba integrált járóbeteg-ellátás nagyjából fél évszázados gyakorlatán. Az utóbbi időben egyre sűrűbbé váltak a panaszok, a hegyvidéki polgárok többsége ma már azt gondolja, hogy a jelenlegi állapot nem fenntartható. Egy orvos barátom mondta: nem jó, ha a kabát és a pizsama összekeveredik, azaz érdemes különválasztani a fekvő- és járóbeteg-ellátást. Tehát ha valakit baleset ér, vagy komolyabb műtéti beavatkozásra van szüksége, akkor természetesen indokolt a kórházi ellátás, de egy szemvizsgálat vagy egy könnyebb bokaficam ellátása esetén elég, ha szakrendelőbe megy. A mi célunk is az, hogy a fekvőbeteg-ellátástól elkülönült szakrendelő szolgálja ki a kerületieket, ahol az összes járóbeteg-rendelés egy helyen megtalálható. A jelenlegi, kórházi ellátással összefonódó járóbeteg-ellátás nem tekinthető tipikusnak, hiszen például a szomszédos I., II. és XI. kerületnek is van önálló szakrendelője.Legyen_egy_helyen_a_hegyvidekiek_osszes_szakrendelese1

Milyen érvek szólnak amellett, hogy a Kútvölgyiben alakítsák ki a Hegyvidék szakrendelőjét?

– A hegyvidéki polgárok, amikor szakrendelést keresnek, elsősorban a János kórházba, a szomszédos Kútvölgyibe vagy a Sportkórházba mennek. A fővárosi kórházi ellátás fejlesztésével kapcsolatos eddigi kormánydöntések szerint egy olyan, a fekvőbeteg-ellátástól elkülönült szakrendelőt kell létrehozni, ami egymagában képes ellátni minden hegyvidéki járóbeteget. Az önkormányzat hosszú egyeztetéssorozat eredményeképpen kidolgozott egy megállapodástervezetet arról, hogy az állami tulajdonú János kórház az állami fenntartású Semmelweis Egyetemhez tartozó Kútvölgyi Klinikai Tömb szakrendelőiben biztosítsa a hegyvidékiek járóbeteg-szakellátását. Az önkormányzat törekvése, hogy a két intézmény között szorosabb együttműködés valósuljon meg. Ebben a kérdésben dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és a Semmelweis Egyetem vezetőinek támogatását is élvezzük.
Két évvel ezelőtt jelentős, évi ötvenmillió forint anyagi támogatást ajánlott fel az önkormányzat a járóbeteg-ellátás körülményeinek javítására, amennyiben megvalósul az együttműködés a Kútvölgyi klinikával. Változatlanul fenntartják a felajánlásukat?

– Továbbra is szívesen szánunk pénzt a járóbeteg-ellátás korszerű körülményeinek kialakítására. Amikor azt vizsgáltuk, hogyan tudnánk önálló szakrendelőt létrehozni, azt mondtuk: évente ötvenmillió forintot felajánlunk arra, hogy ez a célkitűzésünk minél hamarabb megvalósuljon, hiszen a János kórháznak eddig kisebb-nagyobb felújításokra adtunk támogatást. Az összeg jelentős része még megvan, ezt a hegyvidéki polgárok színvonalas járóbeteg-szakellátása érdekében kitűzött célra fordítanánk.

Mi a véleménye arról, hogy a kormány nagy, központi kórházak kialakítását tervezi a fővárosban?

– Jónak tűnik az irány, hogy sok „fél- és háromnegyed” kórház helyett inkább kevesebb, de teljes spektrumú, nagy központok jöjjenek létre, amelyek a hét minden napján, 24 órában az összes szakterületet lefedik. Így nem fordulhatna elő, hogy ide-oda küldik a betegeket, ami főleg Budapesten probléma, ahol sok kórház működik. Sokan emlékszünk: a fővárosban történtek olyan tragikus esetek, amelyekben nem tudták időben eldönteni, melyik az illetékes kórház. Mi természetesen annak örülnénk a legjobban, ha az egyik központi kórház a kerületünkben vagy hozzánk közel jönne létre. Még nincs kormányhatározat a fejlesztés helyszínéről, de akárhol is lesz, szorgalmazzuk, hogy az egykori pártkórház, a Kútvölgyi erre kiválóan alkalmas épületében önálló hegyvidéki szakrendelőt alakítsanak ki. Az orvosok és a betegek túlnyomórészt a járóbeteg-rendeléseken találkoznak, ezért igazán lényeges, hogy megfelelő körülményeket nyújtó, elkülönült szakrendelő működjön a Hegyvidéken.

z.