Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mediterran_hangulat_a_MOM_Kulturalis_Kozpont_kertjeben

Mediterrán hangulat a MOM Kulturális Központ kertjében

Az eddig megszokottakhoz hűen elsősorban szabadtérre szervezi programjait a MOM Kulturális Központ a nyári hónapokban. A látogatók számára már ismerősek lehetnek a Klassz.kert néven futó klasszikus zenei koncertek, a szerda esti Mozi.kert, a Jazz.kert előadásai és a Sirály sétányon szerda délutánonként nyitva tartó könyvcserebere, a Szabadpolc, térzenével kiegészítve – most essék szó a további rendezvényekről.
A Hampshire Megyei Ifjúsági Zenekar 150 fős vonós- és szimfonikus zenekara július 26-án Sosztakovics és Schubert szimfóniáit, valamint Gustav Holst balettzenéjét játssza. A Nagy-Britanniából érkező, a neves hárfaművész, Luisa Cordell által alapított Nemzeti Ifjúsági Hárfaegyüttes augusztusban vendégeskedik itt, majd az Essex Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral, a hónap végén pedig Mága Zoltánnal és sztárvendégeivel találkozhat a közönség.
A MOM Kulturális Központ melletti Sirály sétányon egyedi hangzásvilágú gitár-koncertsorozat teremt majd különleges atmoszférát. Fellép az Indonéziában született, négy éve Magyarországon élő Alice, Környei Miklós gitárművész, a Jobbágy Bence és Méhes Adrián alkotta Kodachrome Duó, valamint a Magyar Bori–Kardos Dániel duó örökzöld jazzsztenderdekből álló válogatását is hallhatják a vendégek.
„A MOMkult öt évvel ezelőtti megújulása hatalmas lehetőséget adott a kezünkbe – mesélte Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója. – A környezet, az épület, az infrastruktúra lehetővé tette számunkra, hogy olyan együttesekkel, zenekarokkal, producerekkel, menedzserekkel és promoterekkel alakítsunk ki munkakapcsolatot, amelyekkel és akikkel együttműködve pozicionálta magát a MOMkult a kulturális ágazat térképén. Természetesen többévnyi csapatmunka van e mögött. Minden hónapban minimum öt-hat a magyar zenei és kulturális életben meghatározó előadó lép fel, továbbá egy-két nemzetközileg is elismert, Európából vagy a tengerentúlról érkező művész. Egy-egy koncert előkészülete akár egy évig is eltarthat, de jellemzően hat-nyolc hónap alatt jutunk el a megállapodástól a megvalósításig.”
A MOMkult Reich Károly Galériájában két kiállítás is várja a látogatókat: még néhány napig, június végéig Benkóczy Péter akvarelljei tekinthetők meg, július elején pedig a Rudnay tanítvány, Litkey György (1907–1975) művei, aki Magyarországon kívül Belgiumban és az Egyesült Államokban is alkotott és tanított.
A nyári programok közül nem hiányozhat a tánc sem. A Duna Gyöngyszemei V. Nemzetközi Folklórfesztiválon július 17-én görög, bolgár, török, spanyol, olasz és magyar tánccsoportok mutatják be nemzeti táncaikat, népviseleteiket. A Hawaii-szigetek kultúrájával és táncaival ismertetnek meg bennünket a sziget tradícióinak szerelmesei, a magyar Aloha Hawaii Hula tánccsoport tagjai július 9-én, míg augusztus 26-án Nia Jam címmel nemtől és kortól függetlenül közös mozgásra és táncra várják az érdeklődőket.
Újra lesz Mozi.kert, családok, baráti társaságok a lampionokkal feldíszített kertben, színes plédeken, a füvön táborozva nézhetik együtt a filmeket, igazi mediterrán hangulatban. Tavaly akkora volt az érdeklődés, hogy ezúttal csak regisztrációs jeggyel látogathatók a vetítések. Most is jobbnál jobb filmekkel csalogatják a szervezők a látogatókat: A némafilmes, Egy gésa emlékiratai, Last Vegas, A kis herceg, Leány gyöngy fülbevalóval, Az ördög Prádát visel, Vad szigetköz, Rómeó + Júlia, Anyám és más futóbolondok a családban.
Újdonság a BORzongó.sétány. Este 11-től mára kultfilmnek számító klasszikus thrillerek, pszichodrámák láthatók egy feszültségoldó pohár bor mellett – csak 16, illetve 18 éven felülieknek. Hitchcock Psychója már lement, de vár még ránk Kubrick Ragyogása Jack Nicholsonnal, a Szörnyecskék, a Parfüm és Aronofsky mozija, a Fekete hattyú, Natalie Portmannel a főszerepben.
Hambuch Gerda elmondta még, hogy a kiemelkedő nyári sporteseményeket, a labdarúgó Európa-bajnokságot, a riói olimpia nagy részét a Sirály sétányon, a Larus teraszán kivetítőn is figyelemmel követhetik a látogatók. Különleges közösségi élménynek ígérkezik ez is, érdemes csatlakozni!

Balajthy Anna

 

A nyári programokról részletesen lapunk programajánlójában és a www.momkult.hu internetes oldalon tájékozódhatnak.