Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Energiamegtakaritas_az_onkormanyzatban

Energiamegtakarítás az önkormányzatban

A hegyvidéki polgármesteri hivatal és a parkolási ügyfélszolgálat is csatlakozott a Spórolunk@kiloWattal elnevezésű környezetvédelmi kezdeményezéshez. Az akció célja, hogy a dolgozók a munkahelyi szokásaik megváltoztatásával próbáljanak meg minél több energiát megtakarítani.

Számos energetikai fejlesztés zajlott az elmúlt években a Hegyvidéki Önkormányzat intézményeiben annak érdekében, hogy csökkenjen a fosszilis energiahordozók felhasználása. A polgármesteri hivatal épületében sem maradtak el a szükséges beruházások, például kicserélték a régi, rosszul szigetelő nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert, a tetőre pedig áramtermelő napelemparkot építettek.
A dolgozók szemléletformálására hosszú évek óta szintén figyelmet fordítanak a hivatalban, 2008-tól érvényben van egy jegyzői utasítás az irodai berendezések környezettudatos használatának módjairól. Az energiával való takarékoskodásnak azonban az előbbieken kívül számtalan más formája is létezik, olyanok is, amik esetleg maguktól értetődőnek tűnnek, mégsem él velük mindenki – ezért a polgármesteri hivatal és a parkolási ügyfélszolgálat vezetése nemrég úgy döntött, csatlakoznak a Spórolunk@kiloWattal elnevezésű versenyhez.
„A »Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek« versenyt egy kilenc országban zajló európai uniós projekt keretében a GreenDependent Intézet hirdette meg hazánkban, ők kérték fel önkormányzatunkat a részvételre” – mondta el lapunknak Kovács Lajos alpolgármester, aki a Klímabarát Települések Szövetségének elnöki tisztét is betölti.
Magyarországon eddig tizenkilenc középület mintegy kétezer dolgozóval csatlakozott a kezdeményezéshez. A résztvevők azt vállalták, hogy 2016 márciusa és 2017 februárja között a korábbi fogyasztásukhoz mérten minél több energiát takarítanak meg mindennapi szokásaik megváltoztatásával. „A középületekben dolgozók versenye nemcsak az általuk megspórolt villamosáram- és gázmennyiség, valamint az ily módon csökkentett környezeti terhelés miatt fontos, hanem azért is, mert az önkormányzatok munkatársai példát mutathatnak szemléletmódjukkal egy kerület, egy település egész közössége számára” – hangsúlyozta Kovács Lajos.
A verseny kapcsán Péter Mihály környezetvédelmi ügyintéző elmondta, hogy a polgármesteri hivatal minden egyes irodája kiválasztott egy-egy kollégát, aki részt vett a GreenDependent Intézet szakértője által helyben tartott képzésen. A program helyszínbejárással kezdődött, ennek során közösen szemrevételezték, hogy az irodákban, a mellékhelyiségekben vagy a teakonyhában mi az, amit már most is jól csinálnak a dolgozók, illetve min lehetne változtatni a hatékonyabb energiamegtakarítás érdekében.
Ezután csoportmunkában átgondolták a további teendőket: megfogalmazódott például, hogy jobban oda kell figyelni a készenléti üzemmódban is áramot fogyasztó készülékek feszültségmentesítésére, a feleslegesen égő villanyok lekapcsolására, a túlzott fűtés vagy hűtés elkerülésére, továbbá arra, hogy zárt ablakok mellett rendszeresen, de rövid ideig szellőztessenek. A javaslatokból akcióterv készült, amely meghatározza és beütemezi a következő hónapokra tervezett energiamegtakarítási feladatokat.

z.