Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kulondijak_a_Hegyvideki_Olimpian

Különdíjak a Hegyvidéki Olimpián

A nyári ötkarikás játékok a földkerekség legfontosabb sporteseménye. Ennek eredeti változatát élhetik át minden tavasszal a kerületi általános iskolák ötödikesei, akik az ókori olimpia versenyszámaiban mérik össze tudásukat. Az idén 350 diák vett részt a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban hetedik alkalommal megrendezett nagyszabású versenyen.

Bár az ókori Hellászban minden valószínűség szerint már korábban is rendeztek hasonló sportversenyeket, az olimpiákat mégis Kr. e. 776-tól tartják számon. Ennek oka, hogy ekkor lett bajnok az első ismert győztes, az éliszi szakács, Koroibosz, aki stadionfutásban diadalmaskodott (akkoriban csak egyetlen számban versenyeztek).
Az ötkarikás játékok történetét idézi meg a kerületi általános iskolák ötödikesei számára hat évvel ezelőtt életre hívott Hegyvidéki Olimpia, ami több, mint egyszerű sportesemény: a gyerekek ugyanis a tanórákon egész évben kiemelten foglalkoznak az ókori görög történelemmel, művészetekkel és kultúrával, valamint saját kezűleg varrják meg a versenyen viselt tunikájukat. Sőt, azoknak a városállamoknak – az idén Aigina, Argosz, Athén, Chalkisz, Chios, Delphoi, Epheszosz, Marathon, Megalopolisz, Megara, Milétosz, Mükéné, Samos, Spárta és Théba került sorra – a zászlait is maguk készítik, amelyek színeiben pályára lépnek.
Mindez segít abban, hogy megértsék a játékok szellemiségét, és a gyakorlatban is megtapasztalják az ókori olimpia hangulatát. Ez utóbbihoz a szervezők a kulisszák megteremtésével igyekeznek hozzájárulni, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. és a Hegyvidéki Önkormányzat egy nagyméretű oszlopcsarnokot mintázó díszlettel, valamint az olimpiai lángot őrző fáklyával készült az eseményre.
Kilenc általános iskola – az önkormányzathoz tartozó intézmények mellett a Budapesti Német Iskola és a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium is indított csapatokat – 350 diákja állt rajthoz a versenyen, őket köszöntötte a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban Pokorni Zoltán, aki arról beszélt, hogy az emberek sokáig ádáz harcokat vívtak az ételért, az életben maradásért, felkészülve arra, hogy kioltsák egymás életét. Az ókori görögöknél sem volt ez másként, idővel azonban a városállamok harcosai nem mindig küzdöttek meg teljes létszámban, csak a legjobbak álltak fel egymással szemben. Így döntöttek a csata sorsáról, és ezzel feltalálták a sportot – mondta a polgármester, aki szerint a Hegyvidéki Olimpián részt vevő gyerekeknek nem egymást kell megvédeniük, az ő dolguk az, hogy megküzdjenek önmagukkal, legyőzzék a lustaságot, az erőtlenséget. Ezt kívánta a diákoknak Pokorni Zoltán, hiszen – ahogyan fogalmazott – ha ez sikerül, mind győztesnek érezhetik magukat.
A buzdító szavak után egy különleges esemény következett: most első alkalommal díjazták azokat a tanulókat, akik az egész tanévben a fair play szellemiségét szem előtt tartva szerepeltek a diákolimpia versenyszámaiban. Iskolánként két-két tanuló részesült az elismerésben. A Gedó György ökölvívó, Storcz Botond kajakozó, Vaskuti István kenus és Szilágyi Áron kardvívó – valamennyien olimpiai bajnokok – aláírásával ellátott egyedi pólókat Gergely István vízilabdakapustól vehették át a díjazottak.
A kétszeres olimpiai győztes sportoló elmondta, minden olyan kezdeményezést támogat, ami a mozgást, ez egészséges életmódot népszerűsíti. A Hegyvidéki Olimpia ráadásul a sport eszmei hátterét is megmutatja, sportszerű versenyzésre buzdít, és nem akar mindenáron élsportolókat nevelni – fogalmazott Gergely István.
A díjak átadása után Golecász Jannisz és Burján Attila tolmácsolásában görögül és magyarul is elhangzott az olimpiai himnusz és az eskü szövege, amit a gyerekek megismételtek. A szokásoknak megfelelően tükrök segítségével lobbant fel az olimpia láng, amit fáklyás váltóval vittek el a pálya közepén felállított és a verseny alatt végig égő kandeláberhez.
Ezzel megkezdődtek az ókori mintára összeállított, de a diákok felkészültségének megfelelő versenyek, az 1500 méteres futás, a kislabdahajítás, a távolugrás, a 100 méteres futás és a mindig nagy sikert arató birkózás. Helyezéseket nem hirdettek, azonban a jutalom nem maradt el, a szülők és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. jóvoltából gyümölcsasztal várta az ifjú olimpikonokat, akik egytől egyig megérdemelten vehették át az egyedi kialakítású olimpiai emlékérmet.

sm.