Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az_otthoni_apolas_is_lehet_szakszeru

Az otthoni ápolás is lehet szakszerű

Az Egészséges Hegyvidék programot azzal a szándékkal hívta életre az önkormányzat, hogy az együttműködő egészségügyi intézmények, szolgáltatók segítségével a kerület lakói szakszerű és pontos tájékoztatást kapjanak az egészségmegőrzés módjairól, a betegségek kialakulásának megelőzéséről. Az egészségtudatos gondolkodás kialakítását szolgálják a sportolási lehetőségek, a szűrések és előadás-sorozatok, valamint az első alkalommal májusban megtartott, „Otthonápolás a gyakorlatban” elnevezésű oktatóprogram.
A kezdeményezéssel azt az igényt igyekszik kielégíteni a szakmai hátteret biztosító Szent Ferenc Kórház, hogy sokan szeretnék lakásukban ápolni erre rászoruló családtagjaikat. Ez az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez is hozzájárul, hiszen a tapasztalatok szerint a kórházakban fekvő betegek ellátása számos esetben otthoni körülmények között is megoldható lenne.
Az oktatás résztvevőit praktikus gyakorlati és elméleti ismeretekkel látták el a kórház ápolónői. A rendezvényen szó esett a betegemelés és a mosdatás technikáiról, az igénybe vehető technikai eszközökről, a pelenkázásról, a katéterek gondozásáról, a felfekvések kezeléséről, valamint az infúzió és a branülök laikus ellátásáról.
A szakemberek elmondták, hogy a hozzátartozók otthoni gondozása szép és hálás feladat, amivel a beteg napjai kényelmesebben, a lehetőségekhez mérten elviselhetőbben telhetnek. Hogy ez valóban így legyen, azért sokat kell tenni: a megfelelő és szakszerű ellátás mellett, az adott helyzethez mérten, ügyelni kell az életminőség megőrzésére.
A betegszoba kialakításánál lényeges a tiszta, rendezett, biztonságos, akadálymentes környezet megteremtése. Figyelembe kell venni, hogy a beteg ember a nap nagy részét ágyban tölti, ezért rendkívül fontos a megfelelő betegágy. Ennek elhelyezésénél arra kell törekedni, hogy minden oldalról jól körüljárható és elérhető legyen. Speciális matraccal és ülőpárnával megelőzhetők a felfekvések.
Sokat segít az állítható magasságú és fejtámlájú ágy, az ugyanis jelentősen megkönnyíti a beteg mozgását, mozgatását. Ha az ápolt hosszabb ideig kénytelen feküdni, ápolása során szükség lehet különböző kényelmi eszközök – ilyen a háttámasz, lábtámasz, kapaszkodó, betegemelő – használatára.
Törekedni kell arra, és elősegíteni, hogy állapotához mérten a beteg minél inkább önálló legyen. Ehhez nagymértékben hozzájárul a mindennapi életvitelt, mozgást, közlekedést, önkiszolgálást, tisztálkodást megkönnyítő segédeszközök alkalmazása.
Amikor vele foglalkozunk, legyünk derűsek, semmiképpen ne mutassuk ki, vagy éreztessük, ha esetleg alkalmanként nehezünkre esik az ápolása, a beteg ugyanis kiszolgáltatott, és érzékeny a hangulatváltozásokra. Éppen ezért mindig nyújtsunk neki reményt, lelki támaszt, biztassuk őt.
Az otthoni betegápolás és az ezzel járó „állandó készenlét” lelkileg és fizikailag egyaránt megterhelő. Amennyiben szükségét érezzük, kérjük szakember (szakorvos, háziorvos, szakápoló, gyógytornász, dietetikus) tanácsát, segítségét, és lehetőség szerint – legalább időlegesen­ – vonjuk be a feladatok megoldásába a családtagokat, ismerősöket.
A szakemberek az ápolást segítő eszközöket is bemutatták az oktatás során. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Szent Ferenc Kórház a jövőben havonta meghirdetné az ingyenes képzést. A tervek szerint az ehhez szükséges eszközparkot a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen biztosítanák.

sm.

 

Bővítés és új szárny kialakítása

Jelentős épületbővítés történik a Szent Ferenc Kórházban 2018 tavaszáig. Az új szárny kialakításával megteremtődnek a 21. században elvárható színvonalú nappali ellátás technikai feltételei. Az épületben új, 20 ágyas rehabilitációs osztály, kiszolgáló diagnosztikai egységek és eszközpark, gyógytornához használható nagy tornaterem, két családorvosi rendelő, 85 fős öltöző, rendezvényterem, kápolna, valamint tetőkert is helyet kapnak. A Szent Ferenc Kórház köszöni minden jó szándékú adományozójának az intézmény támogatását! További anyagi hozzájárulásokat az alábbi számlaszámon fogad: 11100908-18919659-37000004.