Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ovodapedagogusok_karriernapja

Óvodapedagógusok karriernapja

Karriernapot rendezett a Hegyvidéki Önkormányzat az Apor Vilmos Katolikus Főiskola óvodapedagógus-hallgatói részére a MOM Kulturális Központban. A résztvevők megismerkedtek a XII. kerület óvodavezetőivel, hogy tájékozódhassanak későbbi elhelyezkedési lehetőségeikről.
Gilicze Zoltán a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális irodájának vezetője elmondta, hogy az önkormányzati fenntartású óvodákban már eddig is lehetőség nyílt gyakorlati helyek betöltésére, a KIMBI, a Városmajori és a Zugliget Óvoda várta és várja a végzős hallgatókat. „Találkozónk célja – tette hozzá –, hogy bemutassuk a hegyvidéki óvodákat, és az ezt követő börzén a hallgatóknak lehetőségük legyen személyesen felvenni a kapcsolatot azzal az intézménnyel, amelyik felkeltette az érdeklődésüket.”
A XII. kerületnek közel 60 ezer lakosa van, az önkormányzat 2009 óta 500 fővel bővítette az óvodai férőhelyeket, hogy eleget tegyen az igényeknek és a kisgyermekek kötelező óvodai elhelyezésének. „A korábbi években gyakori volt – folytatta Gilicze Zoltán –, hogy a szomszédos településekről, Budakesziről, Budaörsről, Telkiről, Pátyról a családok hozzánk íratták be gyermekeiket óvodáink jó szakmai hírneve miatt. Erre nagyon büszkék vagyunk, bár jelenleg a kapacitásbővítés ellenére sem tudunk minden jelentkezőnek kaput nyitni.”
A hegyvidéki óvodák többsége „zöld óvoda”. A Normafa tanösvényei, játszóterei kiváló lehetőséget adnak arra, hogy közvetlen természeti élményt nyújtsanak a gyerekeknek; a fogaskerekű, a kisvasút, a Libegő mindig izgalmas kalandtúrára hív. „Minden intézményünkben megoldott a táplálékallergiás gyermekek ellátása, és jellemzőek a differenciált, egyéni odafigyelést biztosító, gyermekközpontú programok, a tehetséggondozás” – emelte ki az irodavezető.
Miközben a tizennégy telephelyen működő kilenc óvoda vezetői bemutatkoztak, elmondták, mik azok a speciális programok, amikkel intézményeik foglalkoznak: például fogadják a hallássérült, beszédfogyatékos, enyhe pszichés fejlődési zavarral küzdő gyermekeket, vagy a gyengén látókat. Az Orbánhegyi Óvodákban három csoport indul szeptembertől, a mozgássérültek ellátása kiemelt feladatuk, a Süni Óvodák különlegessége a Montessori-program alkalmazása. A Táltosban a koncentrációs, életvezetési nehézségekkel küzdő, a Zugliget Óvodában a gyenge hiperaktivitással bíró gyerekeket is fogadják.
Zóka Katalin főiskolai tanár tanítványai nevében megköszönte a személyes találkozás lehetőségét, és arra biztatta hallgatóit, hogy amilyen elkötelezettek a tanulmányaikban, legyenek olyan elhivatottak pályájukon is. „Nem titok, sokan vannak a másodévesek között, akik kedvezményes tanrenddel, már munkába állva indulnak neki az utolsó tanévnek” – tette hozzá.
A szomszédos teremben az óvodavezetők asztalaikra odakészített prospektusokkal várták az érdeklődő főiskolásokat. Az ifjú hölgyek között egyetlen fiatalembert láttam – nem hagyhattam ki, hogy megkérdezzem őt, miért az óvodapedagógusi pályát választotta.
„Eredetileg szociálpedagógia szakra jelentkeztem, a gyakorlatomat egy családi napköziben töltöttem, de úgy éreztem, ott inkább csak tűzoltás folyik – válaszolta. – Gyerekekkel foglalkozni, törődni, vigyázni rájuk közel áll hozzám, az óvodában mód van a prevencióra, jó esetben meg lehet előzni a későbbi problémákat. Mi nyolcan vagyunk testvérek, én voltam a harmadik gyerek, gyakran kellett vigyáznom a kisebbekre. Úgy érzem, megtaláltam azt a szakmát, ami érdekel. A fizetés az egyetlen, ami aggodalommal tölt el: hogyan tudom majd eltartani belőle a családomat?”

(-thy)