Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Stop_a_bringatolvajoknak

Stop a bringatolvajoknak

Egyedi kerékpárjelölő és regisztrációs rendszert indított el a kerületi rendőrkapitányság, a Hegyvidéki Önkormányzattal együttműködve. Az új program célja a lopások megelőzése, valamint az, hogy hatékonyabbá váljon az elkövetők felderítése és az eltulajdonított biciklik beazonosítása.

„Aki úgy gondolja, érdemes a kerékpárja biztonságáért néhány percet áldoznia, arra biztatom, jöjjön el, és regisztráljon!” – hívta fel az érintettek figyelmét Pokorni Zoltán abból az alkalomból, hogy új kerékpár-regisztrációs program indult el a XII. kerületben. A polgármester elmondta, hogy előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban, a rendőrség munkatársainak közreműködésével, bárki ingyenesen nyilvántartásba vetetheti kerékpárját, a párperces procedúra költségét a Hegyvidéki Önkormányzat állja.
Váczi János alpolgármester megjegyezte, hogy az önkormányzat honlapján és Facebook-oldalán részletes lista található arról, hol és milyen időpontokban lehet elvégeztetni a kerékpárok regisztrációját. Hozzátette, ez az eljárás sok országban már bevett gyakorlat, a kedvező tapasztalatok alapján határoztak úgy, hogy a rendőrséggel együttműködve a Hegyvidéken is elindítják a lopások megelőzését célzó programot.
„A kerékpárlopások nem gyakoribbak a Hegyvidéken, mint máshol, de szeretnénk tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb ilyen eset forduljon elő” – mondta Segyevi Zoltán rendőrkapitány. A rendőr alezredes szerint a regisztráció minden tulajdonos számára hasznos lehet, de akinek nagy értékű kerékpárja van – nem ritka, hogy egy ilyen többet ér, mint egy használt autó –, annak különösen ajánlott.
A regisztráció során ki kell tölteni egy adatlapot, ezt követően egyedi azonosítóval ellátott matrica kerül a biciklire, valamint speciális, csak UV-fényben látható festékkel rápecsételik a vázra az azonosítót. Végezetül a könnyebb azonosítás érdekében fotó készül a járműről. A rendőr alezredes arra kérte a regisztrációt elvégző tulajdonosokat, hogy amennyiben adataik módosulnak, vagy eladják kerékpárjukat, a változásról értesítsék a rendőrkapitányságot.

z.