Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tovabbra_sem_nyugszanak_a_trukkos_csalok

Továbbra sem nyugszanak a trükkös csalók

Időről időre felbukkannak csalók a kerületben, akik megtévesztéssel próbálják megszerezni az idősek pénzét. A leggyakoribb trükk, hogy az elkövetők telefonon felkeresik az áldozatot azzal az ürüggyel, hogy egy családtagja bajba került, ezért gyors anyagi segítségre van szükség, ezt követően pedig megbeszélnek egy találkozót a pénz átadására.

„Elkaptuk a kerületi lomtalanítás idején történt rablás elkövetőit, valamint azt a szatírt is, aki az elmúlt hetekben több hegyvidéki helyszínen feltűnt” – beszélt a rendőrkapitányság legfrissebb eredményeiről Segyevi Zoltán alezredes a Barabás Villában tartott közbiztonsági fórumon. A kapitányság vezetője az aktuális témák közt megemlítette az önkormányzattal közösen elindított kerékpár-regisztrációs programot is.
Időről időre felbukkannak csalók a kerületben, akik megtévesztéssel próbálják megszerezni az idősek pénzét – hangzott el a fórumon. A leggyakoribb trükk, hogy az elkövetők telefonon felkeresik az áldozatot azzal az ürüggyel, hogy egy családtagja bajba került, ezért gyors anyagi segítségre van szükség, ezt követően pedig megbeszélnek egy találkozót a pénz átadására. A rendőrkapitány ezúton is figyelmeztette az érintetteket: legyenek elővigyázatosak, hívják fel családtagjukat, valóban kell-e segíteni; ha pedig rájönnek arra, hogy csalókkal van dolguk, azonnal értesítsék a rendőrséget.
A vagyon elleni bűncselekmények kapcsán a kapitányságvezető megjegyezte, sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a lopásokat. A védendő vagyontárgyak értékével arányos mértékben érdemes védelmi rendszerekre költeni a lakásokban, ha pedig megvannak ezek a rendszerek, használjuk is azokat – az utóbbi időben például úgy törtek be több helyre a XII. kerületben, hogy az ott élők nem élesítették a riasztót. Az autófeltörések megelőzése érdekében szintén javasolt egy kis odafigyelés, hiszen az elkövetők szinte mindig azokat az értékeket próbálják megszerezni, amelyek könnyen észrevehetők a gépjárműben.
A fórumon megjelentek közül többen is megosztották tapasztalataikat a közbiztonságról és a közlekedésről. Volt, aki az iskolarendőr-program pozitívumait méltatta, más pedig azt emelte ki, van hatása az idősek klubjaiban tartott bűnmegelőzési előadásoknak, hiszen tudomást szerzett arról, hogy egy nyugdíjas az előadó rendőr tanácsait megfogadva tudta elhárítani egy csaló próbálkozását.
Egy úr szóvá tette, hogy a KRESZ-táblák néhol nehezen láthatók, másutt viszont véleménye szerint feleslegesek. Segyevi Zoltán válaszában hangsúlyozta, minden olyan változtatással egyetért a rendőrség, ami egyértelmű közlekedési helyzetet teremt – ilyen esetekben forgalomtechnikai felülvizsgálatot kér az ügyben illetékes Budapesti Közlekedési Központtól.
Az önkormányzat számára kiemelten fontos az itt élők személyének és vagyonának biztonsága – mondta a fórumon Váczi János alpolgármester. Ennek érdekében indult el néhány napja a kapitányságvezető által is említett kerékpár-regisztrációs program, és más, már bevált formákban is folytatódik az együttműködés a rendőrséggel. Ezek egyike az úgynevezett szabadidős rendőri szolgálat: az önkormányzat támogatásával a munkaidőn túl vállalt járőrszolgálatokat is finanszírozni lehet. A kerület közbiztonsági közalapítványának közreműködésével a kapitányság eszközbeszerzéseit és az áldozatos munkát végző rendőrök jutalmazását is évről évre segítik.

d.