Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_Budakeszi_uti_BM-korhaz2

Pusztuló kórházépületek - A Budakesziúti BM-kórház

Kitűnő adottságai, tiszta, jó levegője és sűrű erdői miatt a budai hegyvidék egykor bővelkedett tüdőbeteg-gyógyító intézményekben. A 20. század első felében a kor fő rettegett népbetegsége a „tüdővész” volt falun és a városokban egyaránt. Az első és második világháború rendkívüli időszakában a katonaságnál és a hátországban élő lakosságnál az alultápláltság, a lövészárok-háború rossz körülményei miatt fokozódott a kór gyors terjedése. Ellenszerét akkor még nem fedezték fel, gyógyszer gyakorlatilag nem állt rendelkezésre a megfékezésére.
Szinte az egyetlen lehetőséget a tiszta, friss levegő hatásában vélték megtalálni a szakemberek. Ezért épült a Hegyvidéken olyan sok szanatórium a tüdőbetegek ellátására. A két legnagyobb: az „Erzsébet királyné” tüdőkórház (a mai Korányi kórház), valamint a József főhercegről elnevezett tüdőszanatórium, a mai Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, amiből később kivált a mellette lévő MÁV-tüdőszanatórium. Mindkettő többnyire a katonaság körében elterjedt tbc megfékezését célozta.
Ezek mellett számtalan kisebb-nagyobb kórházépület létesült a budai erdőkben a polgári lakosság ellátására is. Legutóbb a gyermekek számára létrehozott, Béla király úti tüdőkórházról írtunk, amely tragikusan elhanyagolt állapotban van. A tbc-t ma már sikeresen tudják gyógyszerekkel is gyógyítani, így népbetegség jellege nagyrészt megszűnt, ennek ellenére nem indokolt véglegesen pusztulásra ítélni gyógyászati intézményeit.
Ezúttal a budai erdőben meghúzódó másik nagy kórházegyüttessel ismertetjük meg olvasóinkat. A Budakeszi úton felfelé haladva, amikor elhagyjuk a Lauder Javne iskolát, egy kicsi, „Kórház” feliratú tábla hívja fel a figyelmet az egykori intézményre. Az Árnyas útról bekanyarodva a sűrű fák között lelakatolt kerítéskapu és az Állami Vagyonügynökség őrző szolgálata állja útját az arra járónak.
Az épületek az egykori BM-tüdőbeteggondozó részére készültek. Pontosabban eredetileg egy az erdőben rejtőzködő titkosított irodaépületet alakítottak át 1954-re BM-tüdőkórházzá, amit 1957-ben neveztek el Szamuely Tibor TBC Gyógyintézetnek. Ennek terveit az Általános Épülettervező Intézetben készítették, jellegzetes szocreál stílusban.
A kórház főépületét a későbbiekben négyemeletes, tetőtér-beépítéses szárnnyal bővítették. Közel 200 ezer határőr, rendőr, vámhatósági szolgálattevő, valamint később mintegy ezer katasztrófavédelmi, igazságügyi és önkormányzati, területfejlesztési alkalmazott gyógyítását látták el ott.
A Budakeszi út 48/b alatti, öthektáros ingatlanon álló kórház főépülete kétszintes; reprezentatív, nagy előcsarnokon át közelíthető meg. A meglepően széles bejárati lépcsősor két oldalát máig a kor két kitűnő szobrászának nagyméretű, kőből készült képzőművészeti alkotása zárja le. A jobb oldalon Medgyesi Ferenc fekvő női aktja, a bal oldalon Borsos Miklós fekvő, támaszkodó férfiaktja látható.A_Budakeszi_uti_BM-korhaz1A fák között állt egykor a kórház névadója, Szamuely Tibor bronz mellszobra. Ezt az 1989-es rendszerváltás idején eltávolították, most csak az üres posztamense árválkodik. A bejárati tömb mögött tipikus, négyemeletes, szocreál épület folytatódik, ehhez oldalról épült hozzá később a modernebb szellemben tervezett, 4 + 1 emeletes, magas tetős kórházi szárny.
A tbc-s betegek csökkenése miatt a tüdőkórházi funkció fenntartása már nem volt rentábilis, ezért profilját belgyógyászati és rehabilitációs, mozgásszervi betegek gyógyítására alakították át. Ezenkívül mentálhigiénés, valamint reumatológiai részlegek és egészségügyi alkalmassági vizsgálatok céljára is hasznosították.
Az intézményt 2007 áprilisában zárták be végleg. A nagy szakértelmű, speciális ellátásra szakosodott, mintegy 250 fős egészségügyi állományt, orvosokat, ápolókat és a korábbi gyógyászati feladatokat az Állami Egészségügyi Központ vette át.
Az Állami Vagyonügynökség 1999-ben nyílt felhívásban 1,3 milliárd forintért bocsátotta árverésre a Budakeszi úti épületeket, de tudomásunk szerint eddig nem jelentkezett érdemi vevő. A kórház egy évtized óta bezárva várja lassú pusztulását, bár még megmenthető állapotban van. Alkalmas lehetne akár a Hűvösvölgyi úti Ideg- és Elmegyógyászati Intézet pótlására is.

Rosch Gábor