Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Húsvétváró a Városháza téren

Nagyszombaton, március 26-án 10 órától hagyományos népi kézműves-foglalkozások, húsvéti programok, táncház, nyuszisimogató várja az érdeklődőket a Városháza téren. A programok ingyenesen látogathatók.

Bemutatkoztak az ifjú vívópalánták

Több mint hatszáz kisdiák mérte össze tudását az I. Országos Suli Vívótalálkozón a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A nagyszabású programban a hegyvidéki Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium alsós kardforgatói is bemutatkoztak.

Költőládák kuvikoknak

Tíz költőláda kihelyezésével csatlakozott a Budakeszi Vadaspark a Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület kuvikvédelmi programjához. Az odúk mesterséges menedéket és költőhelyet nyújtanak a fokozottan védett, ám fészket önállóan nem építő bagolyfajnak, ezen túl madártani, a faj védelmét támogató kutatásokhoz is alapanyagot szolgáltatnak.

Kertjeink vidám lakói: a mókusok

A mókusok a hegyvidéki erdőkben vannak otthon, de már rég beköltöztek a lakóövezetekbe is, ahol a kertekben mindig találnak megfelelő búvóhelyet és táplálékot. Kora tavasszal ébrednek fel téli álmukból, ilyenkor különösen gyakran látni őket, amint a fákon vagy a talajon kutatnak élelem után.

Nagy bajt is okozhat a kullancsok csípése

Enyhe és csapadékos volt az idei tél, ami kifejezetten kedvez a kullancsok elszaporodásának. A városlakóknak is érdemes idejében felkészülni a kullancsinvázióra, a Lyme-kórt, valamint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást terjesztő élősködők ugyanis a parkokat, játszótereket, az óvodák és iskolák kertjeit sem kerülik el.

Legyőzhető az időskori depresszió

Hétköznapi szomorúság vagy figyelmet igénylő hangulatzavar – ezzel a címmel tartott előadást az időskori depresszióról Font Orsolya, a Budai Egészségközpont pszichológusa a Kulturális Szalonban. A szakember a betegség felismerésének szempontjairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről beszélt az Idősek Egészség Iskolája programsorozat márciusi óráján.

„A tradíciók értéket teremtenek ma is”

Gyerekeket nevel, tanít, gyógyít, hagyományt őriz. Szerencsés embernek érzi magát, s ha mégis nehézségei adódnak, Szent Ágoston gondolatába kapaszkodik: „Légy vidám, és tedd a jót!” Kövesdiné Martin Nórával, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület elnökével beszélgettünk, akinek értékteremtő munkáját az önkormányzat Hegyvidéki Közösségépítő Díjjal ismerte el március 15-e alkalmából.

Húsvét világossága – ünnepi kiállítás a Galéria 12-ben

Húsz alkotó, húsz megközelítés. A Galéria 12 Egyesület tagjai különböző művészeti eszközökkel és eltérő ábrázolási móddal mutatják be a kereszténység legfontosabb ünnepét. A Húsvét világossága című tárlaton felsorakoztatott alkotások a Galéria 12-ben várják az elmélyülni vágyókat.

Körtefa ajtók és villamos konyha

„Állami tisztviselők és egyéb állami alkalmazottak részére Budapesten, a régi füvészkert helyén vagy más alkalmas helyen” rendelte el gyógyintézet létesítését a Horthy Miklós kormányzóvá választásának tizedik évfordulója megörökítéséről szóló, 1930. évi XI. törvénycikk. Költségfedezetül a tisztviselők saját nyugdíjjárulék-alapja szolgált. Az „alkalmas hely” végül a Kútvölgyi út lett, az intézmény ma Kútvölgyi Klinikai Tömb néven működik.

„A tudás átadása bonyolult és sokrétű feladat”

Minden évben Mester-M Díjjal jutalmazza a tehetséggondozás területén példamutató munkát végző pedagógusokat a MOL Új Európa Alapítvány. Az idén több mint hétszáz jelölés érkezett, s a kuratórium döntése alapján három művésztanár, három utánpótlásedző és négy természettudományos szaktanár vehette át az elismerést. Utóbbiak között volt a Városmajori Gimnáziumban fizikát tanító Ábrám László is, vele beszélgettünk.

Sószobaavatás az Orbánhegyi Óvodában

Parajdi sótéglákból kirakott, változó színű háttérfényekkel hangulatossá tett sószobát vehettek birtokba a gyerekek az Orbánhegyi Óvoda Kiss János altábornagy utcai tagóvodájában. Az egészségmegőrzést szolgáló helyiség kialakításához a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány nyújtott anyagi segítséget.

Önismereti tréning óvodapedagógusoknak

Önismeret, önreflexió a gyakorlatban címmel képzést hirdetett az önkormányzat kerületi óvodapedagógusoknak. Az óvónők segítséget kaptak ahhoz, hogy szakmai minősítésük során, valamint a mindennapi munkájukban is a lehető legjobban ki tudják bontakoztatni képességeiket.

Képességfejlesztés síoktatással

Több mint kétszáz hegyvidéki óvodás sajátíthatta el a síelés alapjait az önkormányzat és a Nanook Síiskola együttműködésének köszönhetően ezen a télen. A MOM Sportban zajló oktatás célja a sportág megszerettetésén túl az, hogy fejlessze a gyerekek iskolaérettséghez szükséges képességeit.

Kezdődnek az útépítések

Az előző évekhez hasonlóan az idén is jelentős út-, járda- és lépcsőfelújításokat végeztet a Hegyvidéki Önkormányzat a tavaszi és nyári hónapokban. A kommunális adóból származó bevétel felhasználásával a karbantartási munkák mellett jelentős fejlesztésekre is számítani lehet a XII. kerület több pontján.

Tilos égetni a szabadban

A márciusi jó idővel elérkezett a kerti munkák ideje, amibe a télen felhalmozódott avar, falevél és a különböző nyesedékek, növényi maradványok összegyűjtése is beletartozik. Fontos tudni, hogy a zöldhulladék szabadtéri elégetése a fővárosi közgyűlés 69/2008. (XII. 10.) számú rendelete alapján Budapest teljes területén szigorúan tilos – ez alól a magántulajdonú telkek sem kivételek. A szmogriadóról szóló szabályozás ráadásul kimondja, hogy a korlátozás független az évszaktól, és a kerületi önkormányzatok sem hozhatnak ezzel ellentétes helyi rendeletet.