Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Viranyosi_Pilvax_kavehaz_gyerekekkel

Virányosi Pilvax kávéház gyerekekkel

A belvárosi Pilvax kávéház az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb szimbóluma. Ott szövegezték meg a 12 pontot és a forradalom „akciótervét”, március 15-én a kávéházban szavalta el először Petőfi Sándor a Nemzeti dalt, majd onnan indultak el a márciusi ifjak az Egyetem térre, aztán Landerer Lajos nyomdájába, hogy délután három órakor a Nemzeti Múzeum előtt már legalább tízezer ember követelje a politikai reformokat és Táncsics Mihály szabadon bocsátását.
Ezt a felemelő, forradalmi hangulatot, a nemzeti összetartozás megnyilvánulásának legszebb pillanatait elevenítették fel a Virányos Általános Iskola diákjai és pedagógusai, akik az intézmény falai közt berendezték a saját Pilvax kávéházukat. Az ünnepet megelőző napokban az egyik tanteremben a magyar trikolór színeiben pompázó papírvirágokkal díszített asztalok, a diákok festményei, rajzai, plakátjai és korabeli zenei darabok dallamai fogadták a vendégeket, akik a Pesti Divatlap mellett színházi előadásra, valamint tüntetésre invitáló felhívásokat is olvasgathattak.
Megjelent Irinyi József, Vasvári Pál, Jókai Mór és Petőfi Sándor is, hogy „személyesen” lelkesítsék a kávéházba betérő gyerekeket, s néhány buzdító szóval kísérve átadják a Nemzeti dal és a 12 pont kinyomtatott példányait. Mindeközben a pincérek ínycsiklandozó süteményeket és teákat szolgáltak fel. Az alkalomhoz illő étlapon – az elmaradhatatlan Kossuth kiflin kívül – a finomságokat készítő szülők és gyerekek kreativitását bizonyító dupla csokis szabadság, mascarponés huszárálom, Jókai tekercs és kókuszos ágyúgolyó is helyet kapott.

M.