Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bemutatkoztak_az_ifju_vivopalantak

Bemutatkoztak az ifjú vívópalánták

Több mint hatszáz kisdiák mérte össze tudását az I. Országos Suli Vívótalálkozón a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A nagyszabású programban a hegyvidéki Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium alsós kardforgatói is bemutatkoztak.

A sportág legjobbjaival, az olimpiai és világbajnok Szilágyi Áronnal, Imre Gézával, valamint a junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes kardozóval, Márton Annával is találkozhattak a gyerekek a hagyományteremtő szándékkal első alkalommal megrendezett Országos Suli Vívótalálkozón. A Magyar Vívó Szövetség által meghirdetett eseményen 80 iskola 648 diákja lépett pástra.
Ott volt a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a Hegyvidék díszpolgára, a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok párbajtőröző, Nagy Tímea is, aki elmondta, hogy három évvel ezelőtt alig néhány intézmény részvételével indult a vívást népszerűsítő Sulivívó Program, ám mára az egész országot behálózza. Az iskolai oktatáshoz a Magyar Vívó Szövetség adja a felszerelést, a ruhákat, a pengéket és a szakmai hátteret. A diákokkal szakedzők foglalkoznak, Pannonhalmán például a szövetség főtitkára.
„Az alapgondolat az volt, hogy a gyerekek már a testnevelésórákon megismerjék a vívás alapjait, belekóstoljanak a sportág szépségeibe. Természetesen annak örülnénk a legjobban, ha minél többen folytatnák egyesületi szinten, de azt is sikerként könyvelhetjük el, hogy egy új mozgásformát tudtunk becsempészni az iskola falai közé. A sport ugyanis nemcsak a versenyzésről szól, hanem a közösségépítésről és az érzelmekről, arról, hogy a gyerekek együtt örülnek, vagy éppen bosszankodnak. Ezért kell beléjük oltani a mozgás igényét, mert így lehet mentálisan és testileg egyaránt egészséges nemzedéket nevelni, amiben reményeink szerint a vívás is fontos szerepet kaphat” – foglalta össze a kezdeményezés lényegét Nagy Tímea, hozzátéve, hogy már csak azért is meg kell mozgatni a diákokat, mert sokan csak a nyári hőségriadó idején izzadnak meg…
Egy jóleső izzadásra is alkalmat adott tehát az I. Országos Suli Vívótalálkozó. A sportággal már közelebbi barátságot kötő vívópalánták éles versenyen mutatták be megszerzett tudásukat, míg a kisebbek tudáspróba keretében elektromos szúrópárnán gyakorolhattak, és műanyag fegyverrel vívhattak. Utóbbiak között volt a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium csapata is.
A hegyvidéki vívópalánták a Vasassal kötött együttműködés keretében az iskolában tartott szakkörben gyakorolják a kardvívást hetente kétszer. Méghozzá nem akármilyen színvonalon, egyre jobban szerepelnek az országos diákolimpia versenyein.
Az előrelépés lehetőségeit boncolgatva a Magyar Vívó Szövetséget irányító Csampa Zsolt az iskola sportszervező erejéről beszélt. „A gyerekek maguktól nem biztos, hogy ilyen nagy számban lemennének a vívóterembe, éppen ezért nekünk kell megszólítani őket. Ennek pedig a legjobb színtere az iskola, ahol a saját környezetükben sajátíthatják el a sportág fortélyait” – mondta a sportvezető, kiemelve, hogy a szövetség az utóbbi időben országszerte összesen 95 általános és közép­iskolának biztosított vívófelszerelést annak érdekében, hogy újjáélessze az iskolai vívás hagyományait Magyarországon.
Az oktatási intézményekben a településen működő vívóegyesületek legjobb szakembereivel együttműködve, részben a mindennapos testnevelés keretében, valamint délutáni foglalkozásokon indulhatott meg a vívásoktatás. A Sulivívó Programhoz mostanáig országszerte mintegy két és fél ezer diák csatlakozott.
Csampa Zsolt bízik abban, a jövőben még több gyerek kap kedvet ahhoz, hogy versenyszerűen vagy szabadidős tevékenységként foglalkozzon az egyik legsikeresebb hazai sportággal. Ennek érdekében országos diák-vívóbajnokság indulhat, amelyen a tervek szerint valamennyi ifjú vívó versenyzési lehetőséget kap.

-ály