Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tilos égetni a szabadban

A márciusi jó idővel elérkezett a kerti munkák ideje, amibe a télen felhalmozódott avar, falevél és a különböző nyesedékek, növényi maradványok összegyűjtése is beletartozik. Fontos tudni, hogy a zöldhulladék szabadtéri elégetése a fővárosi közgyűlés 69/2008. (XII. 10.) számú rendelete alapján Budapest teljes területén szigorúan tilos – ez alól a magántulajdonú telkek sem kivételek. A szmogriadóról szóló szabályozás ráadásul kimondja, hogy a korlátozás független az évszaktól, és a kerületi önkormányzatok sem hozhatnak ezzel ellentétes helyi rendeletet.

A szankciók szigorúak, tettenérés esetén az avar és a kerti hulladék elégetéséért akár hatszámjegyű bírságot is kiróhat az illetékes kormányhivatal. A szabályok betartását a XII. kerületben a Hegyvidéki Rendészet ellenőrzi. A közterület-felügyelők először szóban figyelmeztetnek, s ha az nem vezet eredményre, kötelesek feljelentést tenni. Ez azt is jelenti, hogy nincs lehetőségük helyszíni bírságolásra, mérlegelésre.
A fővárosi rendelet a szabadtéri égetés helyett a komposztálást, valamint a zöldhulladék elszállítását javasolja. Ez utóbbi legegyszerűbb módja az FKF Zrt. szolgáltatásának igénybevétele. A közterület-fenntartó a cég logójával ellátott zöldhulladékgyűjtő zsákokat március 21-től előre meghatározott időpontokban elszállítja. A pontos menetrendről a www.fkf.hu honlapon, valamint a 06/40-353-353-as telefonszámon lehet tájékozódni.
Az ingyenes begyűjtés kizárólag az új típusú, biológiailag lebomló zsákokra vonatkozik, a tavaly vagy a korábbi években árusított és fel nem használt műanyag zsákokat a hulladékudvarokban, valamint az Ecseri úti ügyfélszolgálaton (IX., Ecseri út 8–12.) vásárolják vissza legkésőbb március 31-ig. Az FKF Zrt. a kommunális hulladékkal megtöltött és a kukák mellé kirakott régi zöldhulladékos zsákokat május 31-ig szállítja el.

m.