Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Koltoladak_kuvikoknak

Költőládák kuvikoknak

Tíz költőláda kihelyezésével csatlakozott a Budakeszi Vadaspark a Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület kuvikvédelmi programjához. Az odúk mesterséges menedéket és költőhelyet nyújtanak a fokozottan védett, ám fészket önállóan nem építő bagolyfajnak, ezen túl madártani, a faj védelmét támogató kutatásokhoz is alapanyagot szolgáltatnak.

A kuvikok élőhelye sajnálatosan visszaszorulóban van Magyarországon. A ma 2000-4000 párra becsült hazai kuvikállomány megmentéséhez és bővüléséhez széles körű szakmai összefogás szükséges. A Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület 2003 óta több mint négyszáz mesterséges fészekodút és költőládát készített és helyezett ki országszerte. Kuvikvédelmi programjához most a Budakeszi Vadaspark és vele együtt a Pilisi Parkerdő Zrt. is csatlakozott.
A vadaspark és tágabb erdei környezete tíz kuvikodú kihelyezését követően kuvikbarát mintaterületté vált. A költőládákat a szakemberek pontosan megtervezett módon telepítették, hogy a fészekrakó kuvikokat meg tudják figyelni, és a sikeres fajvédelem érdekében értékes adatokat gyűjthessenek.
A zavaró emberi tevékenységektől távol elhelyezett, henger alakú ládákat úgy tervezték meg, hogy minél kevesebb napfényt beengedve ideális fészkelési körülményeket biztosítsanak az éjszakai életmódot élő szárnyasoknak. A tojások legurulását, kicsúszását forgácsréteg akadályozza, a vízzáró réteg a fészket védi. Kialakításának köszönhetően a mesterséges odú megvédi a macskától és a nyesttől a fészeklakókat, minimalizálva a rájuk leselkedő veszélyeket.
Kuvikokkal ritkán találkozhatunk a hétköznapokon, vagy a kirándulások során, ami egyrészt kis termetükből, másrészt alapvetően rejtőzködő, éjszakai életmódjukból fakad. A Budakeszi Vadaspark látogatói azonban könnyedén megpillanthatják privát szállásukon azt a három kuvikot, amelyik a macskabaglyokkal és az uhukkal együtt alkotja a park bagolyállományát. Az ősi, rossz hírű babonával – miszerint a kuvikok túlvilági halálmadarak – ma már szerencsére senki sem törődik, ezek a kicsiny tollasok érkezésük óta a vadaspark legnépszerűbb állatai közé tartoznak.

z.