Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagy bajt is okozhat a kullancsok csípése

Enyhe és csapadékos volt az idei tél, ami kifejezetten kedvez a kullancsok elszaporodásának. A városlakóknak is érdemes idejében felkészülni a kullancsinvázióra, a Lyme-kórt, valamint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást terjesztő élősködők ugyanis a parkokat, játszótereket, az óvodák és iskolák kertjeit sem kerülik el.

Várhatóan ismét rengeteg lesz a kullancs, az enyhe tél és a korán beköszöntő jó idő hatására már a tavasz első napjaiban akadtak aktív példányok. A veszélyt nem szabad lebecsülni, hiszen a kullancsok nagy számából adódóan megnő az esélye a fertőzött élősködők csípésének. Ráadásul nem csupán az erdőkben, réteken, hanem a lakóövezetekben is egyre inkább elszaporodnak, ezért a parkokban, játszótereken, sőt az erdős részekhez közelebb fekvő kertekben sem lehetünk teljes biztonságban tőlük.
Különösen igaz ez a zöld területekben bővelkedő Hegyvidékre, ahol az alacsonyabban fekvő városrészekben is előfordulhatnak kullancsok, amik a légmozgások segítségével, valamint az erdős részeken sétáltatott kutyák, a kertekben rendszeresen megforduló vaddisznók és kóbor macskák jóvoltából szinte bárhová eljuthatnak. Ezért nagyon fontos, hogy az erdőkhöz hasonlóan a parkokban is kerüljük a sűrűbb aljnövényzetet.
A kullancs ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem a fákról, hanem rendszerint a bokrok leveleinek fonákjáról ugrik rá áldozatára, esetleg a fűszálakról egyszerűen átmászik az emberre és az állatokra. Bár önmagában a csípése a bőrpíron és viszketésen kívül nem jelent különösebb problémát, a fertőzött rovar súlyos betegségeket, vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitist), továbbá Lyme-kórt okozhat.
Ez utóbbi kezelése antibiotikumokkal viszonylag egyszerű, ha azonban a kúra elmarad, annak életre szóló következményei lehetnek. Ilyen a többi között az ízületi és a szívizomgyulladás, valamint az érrendszeri problémák, amik krónikussá válhatnak. Szerencsére a Lyme-kór könnyen felismerhető: ha a csípés körül ovális, kokárdaszerű vörös foltot észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!
Lappangó és rendkívül veszélyes betegség a védőoltással megelőzhető kullancsencephalitis. Ez a vírusfertőzést követően először csak általános, leginkább az influenzához hasonló tüneteket okoz. Az esetek harminc százalékában azonban a negyedik héten kialakul a gyulladás, ami magas lázzal, hányással, eszméletvesztéssel is járhat, és akár halálos kimenetelű is lehet.
Ezért is fontos, hogy elkerüljük a kullancscsípést, amiben a kullancsriasztók használata mellett az alul zárt ruházat lehet segítségünkre. Ha mégis belénk fúrta magát a rovar, ne kenjük be olajos krémekkel, mert fulladozás közben a kiszívott vérrel együtt kórokozókat is visszaöklendezhet a sebbe!
Hasonló okok miatt óvakodjunk a kullancs nyomkodásától, az élősködőt kifejezetten erre a célra szolgáló csipesszel vagy kullancskanállal távolítsuk el. Utána érdemes a rovart a gyógyszertárakban beszerezhető teszttel megvizsgálni, az ugyanis kimutatja az esetleges fertőzöttséget.

(m.)